Πολιτική

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο Αν. Αττικής

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο του Λαυρίου από αυτά καθαυτά τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, που «αποδείχθηκε ότι μπορεί να είναι θεσμός». Και τα οποία έφεραν στο ίδιο τραπέζι τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και την κυβέρνηση.

Είναι «αυτονόητο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «να κάτσουμε μαζί, να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να καταλήξουμε».

Με σκοπό την εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, για το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, να μην κλειστεί σε γραφεία, αλλά να ξεκινήσει από τα «κάτω», από τις Περιφέρειες.

Αντιπαρέβαλε δε, την κοινή αυτή προσπάθεια με το κλίμα στείρας, μίζερης, ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και θυμήθηκε το 2ο από τα Περιφερειακά Συνέδρια, στην Στερεά Ελλάδα, τότε δηλαδή που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλέσει, όπως είπε, τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη που πρόσκεινται στο κόμμα της ΝΔ- να μποϋκοτάρουν τις διαδικασίες αυτές.

Και ήταν κρίσιμο, είπε ο κ. Τσίπρας, αν θα γινόταν αυτό, τότε που τα περιφερειακά συνέδρια ήταν στην αρχή τους. Όμως, η εντολή παραβλέφθηκε και το συνέδριο είχε εξαιρετική επιτυχία.

Στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την αγωνία των ανθρώπων της Τ.Α. για το ποια θα είναι η συνέχεια όσων εξαγγέλλονται στα περιφερειακά συνέδρια. Και αποκάλυψε ότι έχει ήδη συσταθεί ο μηχανισμός ελέγχου των εξαγγελιών, σημείο που έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση από το ακροατήριο του συνεδρίου.

“Το καλοκαίρι βγαίνουμε από τα μνημόνια”

«Σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.  Η διεθνής αξιοπιστία της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής και έφερε ως επιχείρημα ότι μόνο μέσα στην βδομάδα που μας πέρασε, ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την χώρα μας.

Πρώτον, η επένδυση της Deutsche Telekom για την ανάπτυξη τεχνολογικών δικτύων οπτικών ινών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καλύψει πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δεύτερον, η δημιουργία ενός fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσει πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της πραγματικής οικονομίας.

Και τρίτον, η ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσουν 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 και άλλα τόσα το 2019, και να παρατείνουν τη συνεργασία τους με τη χώρα μας, επενδύοντας ακόμη περισσότερα έως το 2025.

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δημιουργούν ένα σταθερό κλίμα, τελείως διαφορετικό από τις συνθήκες που επικράτησαν στην χώρα από το 2010. Και οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς. Η ανάπτυξη, η διεθνής αξιοπιστία της χώρας, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, θα βελτιώνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

«Έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένουμε όλα από την πρώτη τετραετία»

Τη συζήτηση που είχε με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που προηγήθηκε, δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός, με τον υπουργό να του προτείνει να συνδέσει το όνομά του -όπως και ο Ανδρ. Παπανδρέου- με ένα μεγάλο έργο, εν προκειμένω ένα μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική.

«Του απάντησα ότι έχουμε και δεύτερη τετραετία, μην τα περιμένεις όλα από την πρώτη τετραετία», απάντησε δημοσίως ο πρωθυπουργός χαμογελώντας, και ενώ σε προηγούμενο σημείο της ομιλίας του είχε επαναλάβει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Στο κεφάλαιο εξάλλου, της ομιλίας του για τη Δημόσια Υγεία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι διπλασιάστηκαν οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής τα τρία αυτά τελευταία χρόνια.

Απαντώντας, έτσι, και στη μομφή των πολιτικών του αντιπάλων για «κρατισμό», ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι το να βοηθήσεις να στηριχτεί στα πόδια του το ΕΣΥ δεν είναι κρατισμός, αλλά υποχρέωση.

Και το σημαντικότερο που πέτυχε η κυβέρνησή του στο χώρο της Υγείας, ήταν «πέρα από την τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων, με πλεονασματικούς πλέον, προϋπολογισμούς, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες».

Η κυβέρνηση ήλθε αντιμέτωπη με ζητήματα που αποτελούν εθνική προσπάθεια

Συνεχίζοντας στο θέμα των προτεραιοτήτων αυτής της τετραετίας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι, αυτός και η κυβέρνησή του ήλθαν αντιμέτωποι με ζητήματα, όπως η χρεοκοπία, η απώλεια εθνικής κυριαρχίας, η ανάκτηση της χαμένης κυριαρχίας.

Ξεκαθαρίζοντας ότι, κατά την άποψή του, αυτή η προσπάθεια είναι μια εθνική προσπάθεια, δεν είναι η προσπάθεια ενός κόμματος, μιας παράταξης, μιας κυβέρνησης, ενός πρωθυπουργού.

Και αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κέρδος από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, «αν μέσα από τα συνέδρια αυτά μπορούμε να κάνουμε κουλτούρα διαλόγου».

Με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει εν κατακλείδι περισσότερο αισιόδοξος, αλλά και με τη δέσμευση ότι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα υλοποίησης όσων εξαγγέλθηκαν από το βήμα του συνεδρίου.

Επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη με “όπλο” το νόμο… Βενιζέλου

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Λαύριο, ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κατηγόρησε έτσι – φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη – εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο (επικαλέστηκε μάλιστα τη στάση τους στα εθνικά θέματα).

Όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Προτιμούν έτσι να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, «τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».

«Εμείς, όμως, θα κινηθούμε θεσμικά, δε θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε», ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού.

Τσίπρας: «Χαιρετίζουμε το ότι η κ. Γεννηματά συμφωνεί να αλλάξει το Σύνταγμα αυτή η Βουλή»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο σημείο αυτό εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε», αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας -και αυτό ήταν ένα ακόμη σημείο της ομιλίας που διακόπηκε από τα χειροκροτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν. Αλλά, «οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».

Και, όπως σημείωσε εμφατικά στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκλεισε την αναφορά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας για την Μακρόνησο

Ένα σημείο της πρωθυπουργικής ομιλίας που έγινε αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τις παλιότερες γενιές αλλά και όλους όσοι θέλουν την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, ήταν η αναφορά στη Μακρόνησο. Έργο μεγάλης αξίας για την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση προσβασιμότητας στο χώρο εξορίας της Μακρονήσου.

Χαιρέτισε, έτσι, την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωτοβουλία, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των κτιρίων της Μακρονήσου.

Είναι η ώρα μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο και σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, «να σταματήσει να βανδαλίζεται -όχι μόνο να μην υπάρχει πρόσβαση- και να μη μένει εγκαταλειμμένο».

Για το λόγο αυτό συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται διαρκής έγνοια και προστασία» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη διοικητική επανένταξη της Μακρονήσου στο δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα