Site icon NewsIT
06:13 | 07.09.15

Deja Vu – Τσίπρας: Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης… part two – “Θα διώξουμε την τρόικα!”

Φωτό: Eurokinissi

Φωτό: Eurokinissi

Newsit Newsroom

- "Θέλουμε να διώξουμε την τρόικα. Δεν φταίνε μόνο οι ξένοι για την κατάστασή μας" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ - "Αναγκαία η οικοδόμηση μιας νέας μεγάλης πολιτικής συμμαχίας των υγειών δυνάμεων" - "Οι πολίτες ξέρουν τι να επιλέξουν. Τον ΣΥΡΙΖΑ!" - "Ακόμα και όταν οι εταίροι ζητούσαν μεγαλύτερα πλεονάσματα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, η Νέα Δημοκρατία υπογράψτε μας έλεγε” - Κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει κανένα προγράμμα και αν εκλεγεί, τα δίχτυα της διαφθοράς θα εξαπλωθούν παντού και πάλι

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης… θύμισε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, απ’ όπου ζήτησε “καθαρή” εντολή, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη λέγοντας: “Από τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της δεν προκύπτει τίποτα άλλο πέρα από την βούληση να γυρίσουμε πίσω”.

“Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λιτότητα και την άρση της λαϊκής κυριαρχίας”, είπε και ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση τετραετίας και γιατί όχι… περισσότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην κρίση. Είπε ότι η παραγωγή δεν πρεπει να στηρίζεται στα ερείπια της κοινωνικής συνοχής. Έκανε αναφορά στα καρτέλ και την φοροδιαφυγή. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη βασισμένη στην εργασία και που θα έχει σχεδιασμό και θα δίνει διέξοδο και προοπτική στη νεολαία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα της εποχής που αντανακλούν τις διαφορετικές αντιλήψεις τον κομμάτων.

Μίλησε για αναδιανομή του εισοδήματος και ριζικές τομές, για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

Όλη την προηγούμενη περίοδο, είπε, δώσαμε δείγματα γραφής ενός άλλου πολιτικού ήθους και νέας αντίληψης. Πρόσθεσε πως τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες. “Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τον εαυτό τους. Έλεγαν ότι εχουμε κρυφό σχέδιο για να βγάλουμε τη χώρα από το ευρω. Και τώρα συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ… με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό μας προγράμμα και όσα καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Αν δεν φέρναμε σημεία θα μας έλεγαν πως καταστρέψαμε την χωρα. Τώρα που φέραμε, μας λένε ότι δεν υλοποίησαμε το προγράμμα μας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας απολογισμό, ο κύριος Τσιπρας είπε: “ Ξεκινήσαμε την υλοποίηση του πρώτου πυλώνα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης (παροχή ρεύματος σε 212.000 δικαιούχους, κάρτα σίτισης και εξασφάλιση στέγης με επιδότηση ενοικίου, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους και κατάργηση του πενταευρου σε ολα τα νοσοκομεία).

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως μέσα στους επόμενους μήνες, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τα μέτρα αυτά με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων και κάρτας ανασφαλίστων.

Η νέα κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει και θα διευρύνει το δίχτυ προστασίας για τα θύματα της κρίσης και για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που ξεκίνησε ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, με 3 νέα μέτρα:

α) Την κάρτα κοινωνικού εισοδήματος

β) Τις στοχευμένες παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία , μετακίνηση)

γ) Τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Όταν αναφέρθηκε στα σχολικά γεύματα, ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και του είπε: Και εδώ Παναγιότατε, θέλουμε τη βοήθεια της Εκκλησίας

Για τον δεύτερο πυλώνα υποστήριξε πως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις και τόνισε πως ελήφθησαν μέτρα ανακούφισης μετά από συγκρούσεις με τους Θεσμούς, για θέματα:

– 100 δόσεις
– Αποποινικοποίηση των οφειλών προς το Δημόσιο έως το ποσό των 50.000 ευρώ
– Νομοθετήσαμε τη δεύτερη ευκαιρία πλήρους απαλλαγής χρεών για πρόσωπα που εντίμως πτώχευσαν
– Καταργήσαμε το νόμο για την πολιτική επιστράτευση
– Αναμορφώνουμε τα προγράμματα voucher
– Προγραμματίζουμε 150.000 προσωρινές νέες θεςεις εργασίας
– Νόμο για εκδημοκρατισμό δημόσιας διοίκησης
– Ανοίξαμε την ΕΡΤ
– Βγάλαμε από τα συρτάρια μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς
– Επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους
– Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για 3.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού
– Σε διαβούλευση βρίσκεται ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
– Καταλόγισαμε τις ανείσπρακτες οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών

Ο πρώην πρωθυπουργος είπε πως όλα αυτά υλοποιήθηκαν σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τις πιέσεις των δανειστών αλλά και σε μια κατάσταση άδικης οικονομικής ασφυξίας.

Τόνισε πως όλοι γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά για να διεκδικήσει το δίκιο του ελληνικού λαού.

Κάνοντας αποτίμηση της συμφωνίας υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι ίδια και συγκλονίστηκε από τον σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού. Σε όλη την Ευρώπη η ελληνική σημαία έγινε το λάβαρο του αγώνα για ενα καλύτερο αύριο, τόνισε. Και ο ελληνικός λαός έπαψε να ειναι παρίας.

Αυτό που έχουμε ήδη καταφέρει, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι να αναδείξουμε όχι απλώς το ελληνικο ζήτημα αλλά τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης που ξέσπασε το 2008.

Για πρωτη φορα τίθεται σε αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής λιτότητας, υποστήριξε.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πετύχαμε μια συμφωνία για να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική για την χώρα, τόνισε.

“Πέρα από τα δύσκολα μέτρα πρέπει να εξετάσουμε τι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή η συμφωνία. Εξασφαλίζει τη αποκατάσταση της σταθερότητας και κλείνει τη συζητηση περί grexit”, τόνισε και στη συνέχεια ανέπτυξε τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας:
Οι δημοσιονομικοί στόχοι: αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Το δεύτερο σημείο αφορά την χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε απο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης
Η συμφωνία εξασφαλίζει χρηματοδότηση 73 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία και όχι 5 δισ. που ήταν για έξι μηνες
Τρίτο θετικό σημείο αποτελεί η ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πετύχαμε αφήνοντας το προηγούμενο σχέδιο να λήξει. Εγινε με τον esm και οχι με τον efsf.
Ο κ. Τσίπρας αναφέθηκε σε ένα… “αποικιοκρατικό αίσχος” των προηγούμενων συμβάσεων.

“Η συμφωνία ειναι ενα κείμενο σκοπίμως ανοικτό σε συγκεκριμένα θέματα με ρητά ζητήματα εξεύρεσης ισοδύναμων. Η μάχη για την βελτίωση της δεν εχει τελειωσει”, είπε.

Για τα ανοικτά ζητήματα της συμφωνίας ειπε:

“1) Η μάχη για την αναγκαία αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους που ειναι βραχνάς. Και διερωτήθηκε ποιος ειναι ικανότερος να ολοκληρώσει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι επαίτες της Ευρώπης ή αυτοί που έδωσαν μάχες;
2) Η διαχείριση των κόκκινων δανείων. Κολοσσιαίο πρόβλημα. Ειμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μετρα με μέλημα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Να δημιουργηθεί φορέας ανάμεσα στους οφειλέτες και τις τράπεζες.
3) Η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Για το ταμείο αυτό φτάσαμε έως τις 9 το πρωί. Δεν φεύγαμε απο το τραπέζι με τον Ευκλειδη, ειπε χαρακτηριστικά. Εμείς είχαμε το σθένος και συγκρουστήκαμε, κάναμε έναν συμβιβασμό και βάλαμε τις ανάγκες της πατρίδας πάνω από το ίδιο μας το κόμμα. Αυτοί που εχουν ως ιδεολογία το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα έκαναν καλύτερη συμφωνία; Να έρθουν να μας το πουν.
4) Το κρίσιμο και κεντρικό θεμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η μοναδική δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να εναρμονίσουμε τη νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο κ. Τσίπρας θύμησε πως η ΝΔ πρωταγωνιστεί στη ρύθμιση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Η κυβέρνησή μας θα προχωρήσει  στην εντατικοποίηση του διαλόγου με τη διεθνή οργάνωση εργασίας.

Αυτό είναι η απόδειξη πως κερδήθηκαν και μπορούν να κερδηθούν πράγματα, τόνισε και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν έχει στόχο να διεκδικήσει τίποτα καλύτερο, αλλά να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις στην κατεδάφιση της προηγούμενης πενταετίας.

Θύμησε επίσης “την επιμονή της ΝΔ που μας καλούσε να υπογράψουμε ό,τι μας δίνουν οι δανειστές, όπως – όπως, αρκεί να είναι συμφωνία. Ακόμα και όταν οι εταίροι ζητούσαν μεγαλύτερα πλεονάσματα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, υπογράψτε μας έλεγαν”.

Πρόσθεσε ότι από τις εξαγγελίες της ΝΔ και του προέδρου της υπάρχει η βούληση να περάσουμε πίσω στην μαύρη περίοδο της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του, όπως το μαύρο στην δημόσια τηλεόραση.

Όταν η ΝΔ μιλάει για περιστολή δαπανών στο δημόσιο τομέα στοχεύει στην ανατροφοδότηση της ύφεσης”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όταν λενε πως θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, δεν θέλουν τον έλεγχο της λίστας για φοροδιαφυγή γιατί μάλλον έχουν κάποιους να προστατεύσουν από τις λίστες, ειπε.

Τους κατηγόρησε ότι μπορεί να επιχειρήσουν να κλείσουν πάλι την ΕΡΤ, να αποσύρουν το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών, να ακυρώσουν το νόμο για τις 100 δόσεις. Η ΝΔ δεν έχει κανένα εχέγγυο για την σωστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, τόνισε.

Κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν έχει κανένα προγράμμα και αν εκλεγεί, τα δίχτυα της διαφθοράς θα εξαπλωθούν παντού και πάλι.
Και έθεσε το ερωτημα: ποιος εχει τα εχέγγυα να κινητοποιήσει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας; Μπορούν να το επιτελέσουν οι αρχιτέκτονες της κοινωνικής καταστροφής;

Μιλησε για συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων αυτής της χώρας αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο συνεργασίας. Να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, ειπε, κάνοντας αναφορά στο προεκλογικό σύνθημα του κόμματος του.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό προγράμμα ειπε:

Όσο πιο γρήγορα τελειώσουμε και πετύχουμε την απομείωση του χρέους θα βγούμε από την μέγγενη της επιτροπείας.

Μίλησε για δέκα παρεμβάσεις κλειδιά που αφορούν τρεις διαφορετικούς πυλώνες:

1) Αποκατάσταση της ρευστότητας και εκσυχρονισμός του πλαισίου των επενδύσεων
2) Ανάπτυξη αγροτικής οικονομίας
3) Ανάπτυξη  κοινωνικής οικονομίας

΄Όπως είπε, σε αυτό θα βοηθήσει το νέο ΕΣΠΑ με τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας και την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ, αλλά και τη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε μέσα από τη συμφωνία με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων.

-Ίδρυση κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων
– Εξέταση του πλαισίου της επιτροπής ανταγωνισμού
Η προσπάθεια αυτή θα προωθηθεί με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Θα δημιουργήσουν οι αναγκαίες συνθήκες ασφαλείας και δικαίου για τις επιχειρήσεις. Θα ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενίσχυση των start up.


Η μάχη για τη βελτίωση της συμφωνίας με τους θεσμούς δεν έχει τελειώσει και έχει σημασία ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτευση αυτή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,
σημειώνοντας πως πέρα από τα δυσάρεστα, η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία.

“Η Συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς”, είπε στην ομιλία του στην 80η ΔΕΘ και πρόσθεσε: “Από την επιτυχημένη ή μη αντιμετώπισή τους θα εξαρτηθεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version