Site icon NewsIT

Δεν αποκλείεται η επιστράτευση αν ξεφύγουν τα πράγματα με την ΔΕΗ – Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν από Σαμαρά και Βενιζέλο

01.07.2014 | 12:37
Δεν αποκλείεται η επιστράτευση αν ξεφύγουν τα πράγματα με την ΔΕΗ – Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν από Σαμαρά και Βενιζέλο

- Το Μαξίμου προειδοποιεί: Η κυβέρνηση δεν θα «αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι» - Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να ψηφιστούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα 12 προαπαιτούμενα των δύο δόσεων του καλοκαιριού αποφάσισαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος - Ανδρέας Παπαμιμίκος: Αν οι συνδικαλιστές κάνουν μπλακ άουτ πρέπει να γίνει επιστράτευση - Που κατέληξαν για τη «μικρή ΔΕΗ» - Γενικευμένες διακοπές ρεύματος ίσως και μπακαουτ ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι - Σπουδή από το Μαξίμου να ανακοπεί η κουβέντα περί μεγάλου συνασπισμού - Αναδίπλωση από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Η υπερψήφιση των προαπαιτουμένων, χωρίς κοινοβουλευτικά ατυχήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις τέθηκε επί τάπητος κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση, που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μολονότι, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, πως η κυβέρνηση θα υπερκεράσει και αυτό το εμπόδιο, Μέγαρο Μαξίμου και Αντιπροεδρία «εκπονούν» σχέδιο, ώστε να απορροφηθούν οι πολιτικοί και κοινωνικοί κραδασμοί, που θα επιχειρήσουν να επιφέρουν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μερίδα των συνδικαλιστών, στην υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ».

Συνεπώς, η κυβέρνηση υπογραμμίζει προς πάσα κατεύθυνση πως υπάρχει «πλειάδα εγγυήσεων» σχετικά με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, το εύλογο τίμημα αλλά και τις «ευαισθησίες» των τοπικών κοινωνιών, ενώ αφήνουν ανοιχτό παράθυρο περαιτέρω βελτιώσεων, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, τέτοιων, πάντως, όπως διευκρινίζεται, που δεν θα αλλοιώνουν τον κεντρικό πυρήνα του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως οι συνδικαλιστές δεν θα αντιδράσουν με ακραίο τρόπο, προειδοποιούν, ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν θα «αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι», αν και αποσαφηνίζεται πως η λύση της πολιτικής επιστράτευσης δεν έχει τεθεί ακόμα επί τάπητος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ προωθεί την ιδέα θεσμοθέτησης ενός ανταποδοτικού τέλους από τη ΔΕΗ προς τις τοπικές κοινωνίες, που θα εμπλακούν στη διαδικασία πώλησης της μικρής ΔΕΗ ( εκτιμάται πως πρόκειται για τους Νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Δράμας, Πέλλας, Άρτας και Κομοτηνής ), ενώ εξετάζεται και η μετακύλιση προς τις τοπικές κοινωνίες του τέλους, που ήδη καταβάλλεται από τα ορυχεία και τα ιδιωτικά λατομεία. Δεν περνά απαρατήρητη, εξάλλου, η προειδοποίηση της Χαριλάου Τρικούπη πως εφ όσον δεν υπάρξουν σοβαροί στρατηγικοί επενδυτές για τη «μικρή ΔΕΗ» ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως οι συνδικαλιστές δεν θα αντιδράσουν με ακραίο τρόπο, προειδοποιούν, ωστόσο, πως η κυβέρνηση δεν θα «αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι»

Στην κυβέρνηση πρεσβεύουν πως το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» αλλά και το σύνολο των προαπαιτουμένων θα υπερψηφιστούν από τα θερινά τμήματα, χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο, ήδη βολιδοσκοπούνται βουλευτές, που κρίνονται επικίνδυνοι για παρέκκλιση από την επίσημη γραμμή. Υπάρχει, πάντα, βεβαίως, η ευχέρεια αντικατάστασης τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, που διέπει τη λειτουργία των θερινών τμημάτων.

Τι θα κάνουν οι συνδικαλιστές

Ο επικεφαλής του Σωματείου Σπάρτακος, Γ. Αδαμίδης, έκανε λόγο για άλλο τοπίο στην χώρα την Πέμπτη το πρωί, που προιδεάζει για γενικευμένες διακοπές ρεύματος και ίσως μπλακάουτ. Τα συνδικάτα έχουν εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και να βγάλουν μονάδες εκτός συστήματος την ώρα που θα αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή.

Μικραίνουν το μεγάλο συνασπισμό

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί να κλείσει άρον άρον τη συζήτηση, που πυροδότησε συνέντευξη του Υπουργού Αμύνης και Αντιπροέδρου της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην εφημερίδα “Real”, ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η εκδοχή του «μεγάλου συνασπισμού» σε περίπτωση, που δεν προκύψει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος, σε νεότερη δήλωση του χθες στο ΑΠΕ, ανασκεύασε μερικώς τονίζοντας πως ουδέποτε μίλησε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνοντας πως απήντησε το αυτονόητο στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ότι δηλαδή θα πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, αρνούμενος, ωστόσο, ότι εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δική της συνέντευξη στο ΑΠΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, επεχείρησε να ανακόψει τη συγκεκριμένη συζήτηση, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε πως έχει εκ διαμέτρου αντίθετο στρατηγικό προσανατολισμό από τη ΝΔ. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να υπερβούν τη συγκεκριμένα ατζέντα, καθώς, όπως ομολογούν, τους εγκλωβίζει πολιτικά και εξουδετερώνει όλα τα πολιτικά τους επιχειρήματα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία πολύ ευαίσθητη όσο και κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι αποφάσισαν στο Μαξίμου για τη “μικρή ΔΕΗ”

O A/ΓΕΕΘΑ αποκαλύπτει ποιοι “κλονίζουν την ψυχολογία των στρατιωτικών”

Η Δούρου και ο πειρατήςΤελετή λήξης της προεδρίας!

Τα μηνύματα Σαμαρά στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version