Την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση, αναγκάστηκε να αποσύρει διάταξη που είχε περιλάβει στο Νόμο του Υπουργείου Παιδείας και αφορούσε την “νομιμοποίηση” “ανοίκειων” πληρωμών που είχαν πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κατά την περίοδο 1996-2004. Όλοι πιστεύαμε ότι η διάταξη αυτή αφορούσε τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος όμως είχε ήδη εξασφαλίσει το ακαδίωκτό του (για άλλη συναφή υπόθεση) μέσω της προστασίας που του παρέχει η βουλευτική ασυλία.
Σύμφωνα με το liberal.gr που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν αφορούσαν τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά προσωπικά τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Κώστα Φωτάκη που υπογράφει το σχετικό Νομοσχέδιο και προβλέπει απαλλακτικές για τον εαυτό του διατάξεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την δικογραφία φέρνει στη δημοσιότητα το liberal.gr, και σύμφωνα με αυτήν, έχει ασκηθεί δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα στον κ. Φωτάκη, για την πράξη της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με τους συγκατηγορούμενούς του.
Όπως σημειώνεται, ο κ. Φωτάκης με απόφαση του Πρωθυπουργού έχει τις αποκλειστικές αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για τα μέλη του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για απιστία, ενώ σύμφωνα με το βιογραφικό του έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (1997-2013).
Το μείζον πολιτικό θέμα που προκύπτει όπως αναφέρει το liberal.gr είναι ότι η διάταξη που αποσύρθηκε δεν είναι η μόνη που τελικά απαλλάσσει τον κ. Υπουργό από την διερεύνηση των ποινικών του ευθυνών. Στο Νομοσχέδιο ακόμα και μετά την επανακατάθεσή του, περιλαμβάνονται άλλες δύο σκανδαλώδεις διατάξεις που φωτογραφίζουν την προσωπική υπόθεση του κ. Φωτάκη και τον απαλλάσσουν από πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τις οποίες του έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη! Ο κ. Φωτάκης, μεταξύ άλλων, διώκεται για παράνομες αναθέσεις σε εταιρίες καθαρισμού και παράνομη χορήγηση επιδομάτων σε υπαλλήλους του ΙΤΕ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα όμως με το Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε, αθωώνεται ο αρμόδιος υπουργός ακριβώς γι’ αυτές τις παραλείψεις αφού προβλέπεται ότι τα αντίστοιχα Ιδρύματα (άρθρο 24 – παράγραφος 9β και 9γ) “δύνανται να διενεργούν αντίστοιχες δαπάνες” και “δύνανται να καταβάλλονται αμοιβές αποδοτικότητας”!
Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν για την αποκάλυψη του liberal.gr, ενώ διαπίστωναν τη σοβαρότητα του θέματος, δήλωναν ότι για το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο για τα “Ερευνητικά Κέντρα” την ευθύνη φέρει ο αναπληρωτής Υπουργός ο οποίος είχε και την αποκλειστική αρμοδιότητα στα επίμαχα ζητήματα!
Να σημειωθεί ότι ο κ. Φωτάκης δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός δεν απολαμβάνει του προνομίου της Βουλευτικής ασυλίας. Γι’ αυτό τον λόγο, η μόνη διέξοδος απαλλαγής του από το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση είναι αποκλειστικά η “νομική διευθέτησή των εκκρεμοτήτων”.
πηγη: liberal.gr