Site icon NewsIT

Δεν ήρθε η ώρα της γραβάτας – Πως βλέπει το Μαξίμου τη συμφωνία

10.05.2016 | 08:14
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα προσέλθει με γραβάτα στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς οι τελικές αποφάσεις για τον "οδικό χάρτη" ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαϊου και ως εκ τούτου η υλοποίηση της υπόσχεσης-στοίχημα που είχε βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 θα περιμένει λίγες εβδομάδες ακόμη.

Άλλωστε ερωτηθείς χθες το βράδυ από δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο φανερά ικανοποιημένος από τις εξελίξεις παρέπεμψε στις αποφάσεις της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup προκειμένου να κάνει πράξη τη υπόσχεσή του, αν και μέχρι τότε πολλά θα κριθούν για το μέλλον της χώρας από τις λεπτομέρειες και τους αστερίσκους των τελικών αποφάσεων.

Προς το παρόν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τηρούν επιφυλακτική στάση μετά την πρώτη ενημέρωση που είχαν οι πολιτικοί αρχηγού πλην ΧΑ χθες το βράδυ από τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση περιμένουν εναγωνίως την αναλυτική ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη συνεδρίαση του Υ.Σ. προκειμένου να αποκρυσταλλώσουν ουσιαστική άποψη για τα τεκταινόμενα και κατά πόσο τελικά ικανοποιούνται οι ελληνικές θέσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του στο Υ.Σ. θα αποφύγει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις, ωστόσο δεν θα κρύψει τη μεγάλη ικανοποίηση του γιατί μετά από σκληρή διαπραγμάτευση και με βασικό γνώμονα την προστασία των αδύναμων υπάρχουν θετικά και απτά αποτελέσματα που δίνουν ανάσα στη χώρα και την ελληνική κοινωνία που έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος της προσαρμογής, αλλά και στη κυβέρνηση που μπορεί απερίσπαστη πλέον να υλοποιήσει το πρόγραμμα της με έμφαση στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Πάντως αν για κάτι κυριολεκτικά πανηγυρίζει η κυβέρνηση είναι ότι μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.

Η δόση αυτή θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δις. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να αποπληρωθεί μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο λένε στην κυβέρνηση “θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας”.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version