Site icon NewsIT
15:06 | 31.10.10

“Δεν μπλοφάρω” λέει ο Παπανδρέου – Τι θα βγάλει η κάλπη των βουλευτικών

“Δεν μπλοφάρω” λέει ο Παπανδρέου – Τι θα βγάλει η κάλπη των βουλευτικών
Newsit Newsroom

- Δεν μπλοφάρω διαμηνύει και λέει ότι δεν έχει επιλέξει στρατηγική εξόδου όπως ο Καραμανλής το 2009 - “Είμαι έτοιμος να με ξανακρίνει ο λαός” τονίζει σε συνέντευξή του -  Τι λένε οι εκλογικοί αναλυτές για την κάλπη των πρόωρων εκλογών - Όλα τα σενάρια -  Ραγκούσης: "Ό,τι είπε ο Γιώργος για πρόωρες εκλογές το εννοεί"

“Δεν μπλοφάρω, δεν δραπετεύω από τα προβλήματα, δεν υπολογίζω την υστεροφημία μου μπροστά στις επιτακτικές ανάγκες και το μέγεθος των προκλήσεων” διαμηνύει ο Γιώργος Παπανδρέου μέσω συνέντευξης στη Real News.

Διαψεύδει κατηγορηματικά ότι επιλέγει στρατηγική εξόδου σαν τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι αυτά είναι “αστεία πράγματα” και τονίζει ότι είναι έτοιμος να τον ξανακρίνουν οι πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί τη ΝΔ ότι “σπέρνει ανεύθυνα το λαϊκισμό” για να εκμεταλλευτούν τον “δικαιολογημένο πόνο του λαού” και σημειώνει ότι “πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.

Εξηγεί την πρόθεσή του να θέσει το ζήτημα των πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι: “Αν η μέχρι τώρα πορεία μας αμφισβητηθεί, αν δείξουμε ότι λυγίζουμε στα μέσα του δρόμου και ότι οδηγούμαστε σε αποσταθεροποίηση. Θα χαθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα – οχι στην κυβέρνηση, αυτό ειναι το τελευταίο”.

“Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπάρχει άλλη λύση από το να μιλησει ο ελληνικός λαός, για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας και να αποφασίσει την πορεία της για το μέλλον”, προσθέτει.

Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι “δεν θέλει να υποδείξει στους πολίτες με ποια κριτήρια πρέπει να κρίνουν πόσο δε μάλλον να αποφασίσουν ποιούς θα ψηφίσουν”. “Οφείλω όμως να είμαι ειλικρινής απέναντί τους και να τους παρουσιάσω τους στόχους και τα δεδομένα όπως ακριβώς έχουν” λέει.

Ερωτηθείς για το αν επιλέγει στρατηγική εξόδου όπως ο κ. Καραμανλής το 2009, απαντά: “Αστεία πράγματα. Έδωσα και δίνω όλο μου τον εαυτό για να αποφύγει η χώρα μου τη χεροκοπία, ανέλαβα ιστορικές ευθύνες, με πολλή περίσκεψη χωρίς ποτέ να δειλιάσω. Είμαι έτοιμος να με ξανακρίνουν οι πολίτες όποτε χρειαστεί”.

Τα σενάρια των εκλογών

Σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, αυτό θα γίνει με τον νόμο Παυλόπουλου και το τοπίο διαφαίνεται εξαιρετικά ρευστό καθώς έχουμε νέα κόμματα που εκκολάπτονται. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ τα επιτελεία των κομμάτων ξεσκονίζουν το νέο νόμο και έχουν καταγράψει όλα τα πιθανά σενάρια.

Εκλογικοί αναλυτές βλέπουν τα εξής σενάρια:

– την εκλογή κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, με ποσοστό 39,32% και 151 έδρες για το πρώτο κόμμα, πράγμα που ωστόσο σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί να περάσει το δύσκολο πρόγραμμα που έρχεται και ενδεχόμενα νέα μέτρα.

– τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού ΠαΣοΚ και ΝΔ. Εδώ τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά τους, εξακολουθεί όμως να διατηρείται η διαφορά ασφαλείας μεταξύ τους και μπαίνουν άνετα στη Βουλή και τα οκτώ μικρότερα κόμματα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι η μόνη λύση καθώς κανένα κόμμα δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία.

– τον μικρό συνασπισμό ο οποίος θα προκύψει από τη συνεργασία του ΠαΣοΚ με κάποια από τα μικρότερα κόμματα που θα καταφέρουν να υπερβούν το πλαφόν του 3%. Στην περίπτωση του μικρού συνασπισμού (ΠΑΣΟΚ και μικρά κόμματα) τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και διαφορά πάνω από 8 μονάδες. Επίσης να μπουν τη Βουλή όλα τα υπάρχοντα κόμματα και όλα τα καινούρια. Η Βουλή των οκτώ κομμάτων ευνοεί συμμαχικές κυβερνήσεις. Στην περίπτωση αυτή το ΠΑΣΟΚ βγάζει 146 έδρες και επιδιώκει να συμπληρώσει έδρες από τους μικρούς.

Υπάρχει και η τέταρτη εκδοχή αυτή της “ακυβερνησίας”. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, προβλέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να εισπράττουν μεγάλη δυσαρέσκεια και να καταποντίζονται. Η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει λίγο τα ποσοστά της και μπαίνουν στη Βουλή όλα τα μικρότερα κόμματα, πλην αυτού της κυρίας Μπακογιάννη, το οποίο επίσης εισπράττει το αντιμνημονιακό κλίμα. Στην περίπτωση αυτή κατεδαφίζεται το κομματικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε ως σήμερα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης προβάλλει αδύνατος, εκτός και αν αποφασιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΝΔ) ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εναλλακτική λύση, να προκηρυχθούν ξανά εκλογές.

Γιάννης Ραγκούσης

Και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα ακολουθεί το ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας πως ότι είπε ο πρωθυπουργός το εννοεί και πως όλα όσα είπε για τις πρόωρες εκλογές δεν είναι ούτε κίνηση εντυπωσιασμού ούτε παραπλάνηση. Όπως δηλώνει ο κ. Ραγκούσης στην ουσία ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε έκκληση στην ουσία σε όλους τους έλληνες πολίτες να ζυγίσουν σωστά την κρισιμότητα της αναμέτρησης και της βαρύτητας της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Βόμβα Παγκάλου: Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται

Στις 12 Δεκεμβρίου εκλογές αν ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ στις 7 Νοεμβρίου – Σενάριο για “δίδυμες” εκλογές

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version