Αντί να παραστεί στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά, ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου προτίμησε να στείλει υπόμνημα, στο οποίο τονίζει ότι η παρουσία του στην επιτροπή θα ήταν «άνευ ουσίας». Κάνει δε, λόγο για «συκοφαντική δυσφήμηση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».
Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είχε καλέσει τον πρώην υπουργό να δώσει εξηγήσεις σήμερα Δευτέρα (26.06.2017). Όμως εκείνος αποφάσισε να μην εμφανιστεί.
Στο υπόμνημά του ο Γιάννος Παπαντωνίου δηλώνει ότι η συμμετοχή του στην Επιτροπή θα είναι άνευ αντικειμένου, διότι η προανακριτική επιτροπή -όπως σημειώνει- έχει επιλέξει να μην εξετάσει την ουσία της υπόθεσης για «ενδεχομένως εύλογους νομικούς λόγους».
Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει αυθαίρετες τις εκτιμήσεις ότι υπήρξαν απώλειες για το ελληνικό δημόσιο, από την υλοποίηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στις συμβάσεις που συνάφθηκαν επί υπουργίας του, και τονίζει ότι οι εκτιμήσεις που εστιάζονται στην πλημμελή εφαρμογή των κανόνων επιμελούς διαχείρισης -στο μέτρο που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα- αφορούν στο σύνολό τους το στάδιο υλοποίησης τους κατά τη διάρκεια άλλων υπουργικών θητειών.
Ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι η σύναψη των συμβάσεων και οι όροι τους προκύπτουν από τον νόμο και ομόφωνες εισηγήσεις υπηρεσιακών οργάνων. Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι «η απόλυτη ανυπαρξία ένδειξης, ή ίχνους στοιχείου, οδήγησε στην ακόλουθη παραδοξότητα: Την επίκληση, ως μοναδικού τεκμηρίου για βάσιμες υπόνοιες διενέργειας παράνομων πληρωμών προς τον υπογράφοντα, ότι ήταν «εκείνος που εισηγήθηκε υπέρ της επιλογής (του οπλικού συστήματος) προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο αποφάσισε την προμήθειά του».
«Δηλαδή, ο υπουργός ο οποίος εισηγείται ως καθ’ ύλην αρμόδιος – μετά από επεξεργασία ετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την σύμφωνη γνώμη όλων των παραγόντων όπως επιβεβαιώνεται από τις υπογραφές τους – τη λήψη απόφασης από συλλογικό κυβερνητικό όργανο για μια σύμβαση, καθίσταται αυτομάτως βασικός ύποπτος για δωροληψία (!)» σημειώνει ο Γιάννος Παπαντωνίου και προσθέτει ότι «η προσφυγή σε “επιχειρήματα” αυτής της ποιότητας δεν εντάσσεται σε μια έντιμη προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ