Site icon NewsIT
11:03 | 22.02.12

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το κείμενο της συμφωνίας και φούντωσε η αμφισβήτηση της – Παίρνουμε σχεδόν 300 δις ευρώ αλλά η ανάπτυξη…αναζητείται!

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το κείμενο της συμφωνίας και φούντωσε η αμφισβήτηση της – Παίρνουμε σχεδόν 300 δις ευρώ αλλά η ανάπτυξη…αναζητείται!
Newsit Newsroom

- Αγορές, οικονομολόγοι και διεθνής τύπος κατακρίνουν από την πρώτη στιγμή - ''Το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα. Θα σώσει την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία'' είναι ο τίτλος ανάλυσης στο Dow Jones Newswires - Financial Times: ''Κέρασαν την Ελλάδα ψωμί και νερό αντί για ξαφνικό θάνατο'' - Στα ύψη παραμένουν τα επιτόκια δανεισμού ενώ περίμεναν πως θα έπεφταν ταχύτατα

Μία ημέρα μετά την ιστορική συμφωνία για την Ελλάδα, που προσεγγίζει το ποσό μαμούθ των 300 δις ευρώ, η μεγάλη έκπληξη είναι πως εκτός των πολιτικών σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, κανείς δεν είναι περισσότερο αισιόδοξος.

Τα ελληνικά spreads παραμένουν στα ύψη, στις 3.142 μονάδες βάσης, τα χρηματιστήρια, και ιδίως της Αθήνας, έπεσαν, και ο διεθνής τύπος επιμένει στα σενάρια χρεοκοπίας, με τη διαφορά πως μας δίνουν μερικούς μήνες παραπάνω.

Αιτία όλων αυτών είναι η πανθομολογούμενη διαπίστωση πως δεν προκύπτει από πουθενά ανάπτυξη για την χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό δημοσίευμα από το πρακτορείο Dow Jones Newswires που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο ”Το νέο “πακέτο” δεν θα σώσει την Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες”.

Στο άρθρο αυτό αναφέρεται πως ”Η Μαδρίτη, η Ρώμη και η Λισαβόνα δεν θα πρέπει απλά να συγχαρούν την Αθήνα για το νέο πακέτο της. Θα πρέπει να της χρωστούν αιώνια ευγνωμοσύνη.
Το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα. Θα σώσει την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία”.

Γιατί φτάνουν σε αυτή τη διαπίστωση;
”Αρκεί να εξετάσει κανείς τους όρους αυτού του δεύτερου προγράμματος στήριξης.
Η Ελλάδα δεν καλείται απλώς να βυθίσει την ήδη συρρικνούμενη οικονομία της σε μία υφεσιακή δίνη αορίστου χρόνου, αλλά αναγκάζεται να παραχωρήσει μεγαλύτερο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας έχοντας μόνιμους επόπτες της τρόικα να παρακολουθούν το δημόσιο ταμείο”.

Το δημοσίευμα καταλήγει :”Υπάρχει λοιπόν ισχυρό ενδεχόμενο οι Έλληνες να εξεγερθούν, επιλέγοντας μια κυβέρνηση που μπορεί και να αποχωρήσει από το «τραπέζι» των Βρυξελλών.Με την ύφεση να ματαιώνει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους και με τη λαϊκή κατακραυγή να διογκώνεται, εξακολουθούμε να αναμένουμε πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους”.

Ίδια και χειρότερα γράφουν οι Financial Times κάτω από τον τίτλο: Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;

Η αρχή του δημοσιεύματος είναι ενδεικτική.
”Υπήρχε μια αίσθηση αναπόφευκτου στην συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας που υπογράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλητές προτίμησαν να πιούν οι ίδιοι τον καφέ τους και να κεράσουν ψωμί και νερό την Ελλάδα, αντί να πιάσουν τα μπουκάλια Mort Subite (Ξαφνικός Θάνατος), της βελγικής μπύρας που αξίζει το όνομά της”.

Τα ερωτήματα που βάζουν οι Financial Times είναι :

”Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τον έλεγχο των δρόμων; Μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει, αλλά η ατμόσφαιρα στην κοινωνία της Αθήνας, και αλλού, είναι πολύ εύθραυστη.

Το δεύτερο ερώτημα είναι: Τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει τον Μάρτιο; Ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schäuble πρόδωσε την αγωνία του για το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν πρότεινε μια ιταλικού τύπου κυβέρνηση τεχνοκρατών. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα είναι κρίσιμης σημασίας και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κόμματα που αποστασιοποιήθηκαν από τις συνομιλίες θα έχουν καλή παρουσία. Όμως ένας εύθραυστος συνασπισμός ίσως δεν επαρκεί για να εφαρμοστούν οι δραματικές περικοπές δαπανών που επιβάλλει η συμφωνία.

Μόνο η τρίτη και τελευταία ερώτηση είναι οικονομικής φύσεως: Θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να σταματήσει την ελεύθερη πτώση και να αρχίσει να σταθεροποιείται φέτος; Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των όρων του ελληνικού πακέτου αναγνωρίζουν ότι η λιτότητα δεν θα βοηθήσει παραπάνω. Αν δεν επιστρέψει σχετικά σύντομα σε ανάπτυξη η χώρα, το βουνό του χρέους θα μεγαλώνει τόσο γρήγορα, που η τρόικα δεν θα μπορεί να το αντιμετωπίσει”.

Διαβάστε επίσης :

Που και να μην υπήρχε συμφωνία, εως -2% κάτω το Χ.Α
Οι νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο – Δισεκατομμύρια οι μειώσεις που ψηφίζονται άμεσα

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version