Πολιτική

DW: Δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup – Προληπτικά μέτρα και χρέος στο “μενού”

Δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο έκτακτο Eurogoup της Δευτέρας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, που αναφέρει πως στο τραπέζι της συνεδρίασης θα βρεθούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ελάφρυνση τυ χρέους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η συνεδρίαση δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αύριο αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup.
Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Από την άλλη το βασικό σκέλος της αξιολόγησης που είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό έχει συμφωνηθεί και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει κατατεθεί στη βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής.

Το δυσκολότερο θέμα των συζητήσεων είναι το λεγόμενο εφεδρικό πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι μόνο με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα. Η κυβέρνηση αρνείται να εξειδικεύσει τα μέτρα του πακέτου και στο θέμα αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθεί μια συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε, αν χρειαστεί, η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα και η ενεργοποίησή του να γίνεται περίπου αυτόματα.

Τέλος, για το χρέος το γεγονός ότι συζητείται αύριο είναι από μόνο του θετικό για την Ελλάδα, ωστόσο από τη συζήτηση θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τζάνειο: Χτίζουμε βήμα βήμα ένα νέο ΕΣΥ – Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνονται σε λίγους
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον 4ο και τον 5ο όροφο, όπου έχουν παραδοθεί αναβαθμισμένες μονάδες νευροχειρουργικής, χειρουργικής και παθολογικής αλλά και τις εγκαταστάσεις στον 1ο και τον 3ο όροφο, όπου τα έργα ολοκληρώθηκαν πέρυσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τζάνειο
Βουλή: Live η συνεδρίαση για το πόρισμα για τον Χρήστο Τριαντόπουλο – «Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο του υπομνήματός μου στην προκαταρκτική» λέει ο βουλευτής
Επεισοδιακή είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το πόρισμα της προανακριτικής που προτείνει την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος στη Βουλή 1
Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία για τον Τριαντόπουλο – «Συνενόχους στη συγκάλυψη δεν θα βρείτε» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος
Αποχώρησε από την Ολομέλεια της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας για την προκαταρκτική εξέταση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο...
Συνεδρίαση της Βουλής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο