Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Απέξω απέξω θα συζητήσουν το πολυνομοσχέδιο στο υπουργικό – Μόνο τις κόκκινες γραμμές

Απέξω απέξω θα συζητήσουν το πολυνομοσχέδιο στο υπουργικό – Μόνο τις κόκκινες γραμμές

Μια νέα και σοβαρή εξέλιξη προέκυψε τις τελευταίες ώρες καθώς ενώ όλοι περίμεναν να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο, τελικά αυτό δεν φαίνεται ότι θα γίνει!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της. Όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού.

Σημειώνουν ότι, «κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Ανέφεραν ότι στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει στις 5 στην Βουλή, θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές», θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ακόμα ότι το κλίμα είναι θετικό στις Βρυξέλλες και θα συνεχιστούν και σήμερα οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group.

Αποφασισμένος ο Τσίπρας για την επίτευξη συμφωνίας….

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται αποφασισμένος για την επίτευξη της συμφωνίας και γι’ αυτό το λόγο να συγκρουστεί με όσους εντός κυβέρνησης ή κόμματος θέσουν εμπόδια ιδεολογικά και πολιτικά (βλ. άρθρο Π. Λαφαζάνη), “θυσιάζοντας” στην παρούσα φάση ακόμη ακόμη και μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων.

Πάντως κυβερνητικές πηγές λένε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν αναιρεί βασικές “κόκκινες γραμμές” σε ασφαλιστικό, εργασιακά, συντελεστές ΦΠΑ και δεν υιοθετεί λογικές “ξεπουλήματος” της δημόσιας περιουσίας και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε φορολογικά μέτρα με στόχο την αύξηση των εσόδων και γι΄αυτό το λόγο πιθανότατα να μην καταργηθεί από φέτος ο ΕΝΦΙΑ.

Οι τεχνοκράτες των “θεσμών” αναμένουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να περάσουν από από το μικροσκόπιο τους το πολυνομοσχέδιο, με ευρωπαίους αξιωματούχους να εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες και να πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στη βάση του mail Χαρδούβελη και την Αθήνα να επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ “προεκλογικών δεσμεύσεων” και “προσαρμογής στον ρεαλισμό”

Το αν θα αναλάβει τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα το πολιτικό κόστος μένει να το δούμε μέσα στα προσεχή 24ωρα με τα κορυφαία στελέχη πάντως του κυβερνώντος κόμματος, μηδέ εξαιρουμένου του πρωθυπουργού, να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό αν εταίροι και δανειστές επιμείνουν, σε μια “τελική συμφωνία” τον Ιούνιο που θα είναι επί της ουσίας το “Μνημόνιο 3”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΘΙΑΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε