«Δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι, δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πλέον ομαλοί. Αυτό που είναι κεφάλαιο της χώρας, είναι η αρραγής της ενότητα, το πολιτικό σύστημα μετά και την δεκαετή εμπειρία της κρίσης οφείλει να αντιλαμβάνεται την υπαρκτή απειλή και να την αντιμετωπίσει με όπλο ακριβώς αυτή την αδιατάρακτη εθνική ομόνοια» τόνισε ο Νίκος Δένδιας, ζητώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τη συμφωνία καθώς, όπως τόνισε, αυτή είναι προς το συμφέρον της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν εκείνος που προανήγγειλε την δημοσιοποίηση, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, της επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία εκφράζει τη στήριξή του στην Ελλάδα και αναφέρει πως ισχύουν τα όσα του έχει αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο.
Το status της Σούδας
Ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στη συμφωνία συνεργασίας ξεκαθάρισε πως το στάτους της Σούδας που είναι 4+ δεν ισχύει και για όλες τις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Θεώρησε πολύ σημαντική την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης για τα ελληνικά συμφέροντα και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με φρενήρη ρυθμό για να καταλήξουμε σε αυτό το κείμενο, γιατί η συγκεκριμένη συμφωνία βοηθάει στη σταθερότητα με την αύξηση του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα μας που δεν σας κρύβω ότι αυτό ήταν που επιδιώξαμε…».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως με τη συμφωνία αυτή, η χώρα μας δεν παίρνει ένα μεταχειρισμένο υλικό από τις ΗΠΑ που θα μας κόστιζε, ακόμα και δωρεάν να μας δινόταν, πολλά χρήματα για να το ενσωματώσουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά τεχνογνωσία και πρόσβαση σε προηγμένα τεχνολογικά οπλικά συστήματα.
«Αυτό είναι το νόημα αυτής της συμφωνίας. Ζητάμε και θα λάβουμε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων για να υποδεχθούν αυτό το τεχνολογικά προηγμένο υλικό και να έχουμε πρόσβαση και να τα χρησιμοποιούμε», είπε.