Παρασκευή, 15 Νοε.
15oC Αθήνα

Δένδιας: Κοινή αντίληψη Ελλάδας και Αιγύπτου να γίνει η Μεσόγειος “θάλασσα ειρήνης”

Δένδιας: Κοινή αντίληψη Ελλάδας και Αιγύπτου να γίνει η Μεσόγειος “θάλασσα ειρήνης”

Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Αίγυπτο και οι επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της βορειοαφρικανικής χώρας.

Σε άρθρο του στην αιγυπτιακή εφημερίδα “Al Ahram” o κ. Δένδιας σημειώνει ότι “είναι κοινή αντίληψη της Ελλάδας και της Αιγύπτου ότι η Μεσόγειος μπορεί και πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης για όλους τους λαούς της”.

Στο Κάιρο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι. Ο Νίκος Δένδιας ευελπιστεί, όπως επισημαίνει στο άρθρο του, η επίσκεψή του να συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Δένδιας: Για Τουρκία και Λιβύη 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου, ενώ υπενθυμίζει πως “η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου”.

“Όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ελευθερίας της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση”, σημειώνει. Αλλά, όπως υπογραμμίζει, “σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται”, καθώς η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, τόσο με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Αλ Σαράτζ της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα, μας ένωνε αντί να μας χωρίζει. Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία”, τονίζει.

Αναφέρει δε πως η επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και την ειρήνευση στη Λιβύη, που επιχειρεί να προωθήσει η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Αλ Σίσι, που η Ελλάδα με άλλες χώρες της περιοχής χαιρέτησε και “προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της ηγεμονικές επιδιώξεις”.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις