Πολιτική

Δένδιας: Στις αρχές του 2025 οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Η Τουρκία διευρύνει διαρκώς τις αξιώσεις της

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων με σημείο αναφοράς το «πυραυλικό τείχος» του Αιγαίου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μίλησε σήμερα (13.12.2024) στο περιθώριο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως οι αλλαγές στην στρατιωτική θητεία και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη μιας «δημιουργικής προσέγγισης στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας» και προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025, λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει «δυνατότητες anti-drone» και παράλληλα να αναπτύξει «έναν θόλο άμυνας» ενώ χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις».

DENDIASΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε εκτενώς και στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας. Αρχικά, παρουσίασε μια αποτίμηση του παρελθόντος, ενώ επεκτάθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πάντα δεδομένη» ενώ έκανε αναφορές στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003» για τα Βαλκάνια και στην επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Όπως επισήμανε, οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποτέλεσαν «στρατηγικές συναινέσεις που διαμόρφωσαν την πορεία μας».

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Για την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Υπογράμμισε, δε, ότι εάν η Τουρκία «είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το 90% των προβλημάτων θα είχαν λυθεί».

DENDIASΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σημείωσε ότι η Τουρκία «διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία. Όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli».

Μιλώντας για την πολυδιάστατη στρατηγική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι επικεντρώθηκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επιπρόσθετα, είπε ότι εμβάθυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και το Μπαχρέιν. «Διαμορφώσαμε», επισήμανε, «ένα πολύπλοκο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος».

Για το δημογραφικό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική η πατρίδα μας να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων». «Η Ελλάδα», ανέφερε, «πρέπει να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα». Σημειώνεται πως το Συνέδριο αυτό οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άμυνα, οικονομία και η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στη συνάντηση Μητσοτάκη - Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας - Ισραήλ για τη σταθερότητα στην περιοχή
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025
Η αγκαλιά Μητσοτάκη με τους γονείς του δολοφονημένου Ιωνά Καρούση - Συγκινητικές στιγμές στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ
ΟΙ συμφοιτητές του αποκαλούσαν τον Ιωνά Καρούση «ηλιαχτίδα», παρατσούκλι που του δόθηκε «γιατί αντανακλούσε σε όλους την ίδια αγάπη και τον ίδιο ενθουσιασμό ζωής»
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ και τους γονείς του Ιωνά Καρούση που δολοφονήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα
Διονύσης Τεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στις ρίζες του όπως τότε με τη χαρισματική ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα
«Είμαστε αρκετοί που εδώ και ενάμιση χρόνο (όχι τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι στο 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7% αλλά και τότε που ήταν αντίστροφα σχεδόν τα ποσοστά) φωνάζουμε»
Ο Διονύσης Τεμπονέρας