Σάββατο, 16 Νοε.
16oC Αθήνα

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Οι «φίλοι» που έγιναν «εχθροί» μέσα σε 30 λεπτά

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Οι «φίλοι» που έγιναν «εχθροί» μέσα σε 30 λεπτά
Φωτογραφία Reuters

Από τα “φίλε Νίκο” και “φίλε Μεβλούτ”… στα “μαχαίρια”!

Το καλό κλίμα των δύο -μείζονος σημασίας- συναντήσεων που είχε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα την Πέμπτη (15.04.2021), με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλυψαν τα… μαύρα σύννεφα που εμφανίστηκαν στην αίθουσα Τύπου, όταν ξέσπασε μία πρωτοφανής σύγκρουση ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δημοσιογράφων που… απλώς παρακολουθούσαν, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν ερωτήσεις.   

Η αναφορά του Τσαβούσογλου στην “τουρκική μειονότητα της Θράκης”, ήταν η πρώτη ατάκα που δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κ. Δένδια, ο οποίος τόνισε πως “σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, η μειονότητα είναι μουσουλμανική”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε εκ νέου, κατηγορώντας την Ελλάδα για καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον Έλληνα ομόλογο του να υπενθυμίζει πως και η Τουρκία είχε υπογράψει τη Συνθήκη “είτε της αρέσει, είτε όχι”.

“Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος.

Click4more: Αποστομωτικός Δένδιας μέσα στην Άγκυρα: Απάντησε σε όλες τις προσβολές Τσαβούσογλου – «Έχουμε στρατό στα νησιά γιατί απειλούμαστε»!

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας διατηρώντας την ψυχραιμία του, ζήτησε να πάρει το λόγο, κάτι που αρχικά αρνήθηκαν οι συνεργάτες του Τσαβούσογλου, ο οποίος παρενέβη και με ένα νεύμα έδωσε το ΟΚ, για να σχολιάσει ο κ. Δένδιας: “Σε ευχαριστώ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω, αν και οι συνεργάτες σου εμφανίζονται βασιλικότεροι του Βασιλέως”. 

Και συνέχισε: “Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Για την μειονότητα, αυτό προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης, που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι”.

Click4more: Δένδιας σε Τσαβούσογλου: «Ελπίζω να μην ακυρώσεις την πρόσκληση σε δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά»

Ο Τσαβούσογλου απάντησε εκ νέου πως στην Ανατολική Μεσόγειο οι γεωτρήσεις ήταν απολύτως νόμιμες. “Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμερισμού. Αν αναφερθούμε στη Συνθήκη της Λωζάννης, θα πρέπει να μιλήσουμε και για την αποστρατικοποίηση νησιών. Αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν. Υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Έχουμε αποφασίσει να επιλύσουμε τα ζητήματα μας με τον διάλογο. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με αυτόν τον τρόπο, ή θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας”. 

“Υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου. Τα 6-10 μίλια στον αέρα και στη θάλασσα υπάρχουν από το ’30. Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί τις ευαισθησίες μας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ”. είπε ο κ. Δένδιας, για να απαντήσει ο Τσαβούσογλου:  “Μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο αν έχουμε αμοιβαία αντίληψη και κατανόηση. Αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπαίνω και στα παπούτσια του άλλου. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε τις διαφορές μας αν συνεχίσουμε έτσι”. 

Η εντολή Μητσοτάκη

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός είχε εκτενή συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο και πριν αρχίσει το ραντεβού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ρητή εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, όπως και έγινε. 

Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας την κόντρα on camera, τονίζουν πως “όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Ο ΥΠΕΞ είναι σε πλήρη συνεννόηση με τον ΠΘ. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και ο ΥΠΕΞ είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως”.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις