Κυριακή, 20 Οκτ.
16oC Αθήνα

Δέσμη μέτρων Σαμαρά για την εξυγίανση της οικονομίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε από το βήμα της Βουλής τα μέτρα που προτείνει για την ανάκαμψη της οικονομίας και πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μεν αυτοκριτική αλλά ταυτόχρονα προασπίστηκε στο σύνολο του το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή. “Κάναμε λάθη στο παρελθόν. Αλλά κάναμε και πολλά σωστά, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε”». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε λάθος χειρισμούς και διόγκωσε το έλλειμμα μόνον και μόνο για να εκθέσει τη Ν.Δ. 

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στο ΠαΣοΚ για την κατάσταση της οικονομίας. “Θέλει θράσος απίστευτο, να έρχονται εκείνοι που ξεκίνησαν αυτό το φαύλο κύκλο ελλειμμάτων-χρέους, και να κατηγορούν εμάς ότι δεν καταφέραμε να το σταματήσουμε” είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε την κυβέρνηση και για τα σχόλια ότι “η ΝΔ εγκατέλειψε το σκάφος πριν πέσει στα βράχια, πριν πέσει στον ύφαλο” και εξαπέλυσε επίθεση εναντίουν του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. “Όταν το ΠαΣοΚ μιλά για «βράχια» και «υφάλους», καλά θα κάνει να είναι πολύ προσεκτικό” και συνέχισε “όταν παίρνει πρωτοβουλίες ο κ. Παπακωνσταντίνου πέφτει πάνω στον ύφαλο Κατσέλη. Κι όταν παίρνει πρωτοβουλίες η κα. Κατσέλη πέφτει πάνω στον ύφαλο Παπακωνσταντίνου”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε και την αυτοκριτική του για την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ και υπογράμμισε “ασφαλώς αναγνωρίζουμε την ανάγκη αυτοκριτικής από την πλευρά μας. Και σήμερα ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σας λέω ότι ασφαλώς, και σφάλματα κάναμε, και παραλείψεις σημειώθηκαν”.

Αναφερόμενος στην εκτίναξη του ελλείμματος της οικονομίας σε διψήφιους αριθμούς ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι το έλλειμμα για το 2009 δεν ξεπερνάει το 9,7% και είπε “εσείς το ανεβάσατε με λογιστικές αλχημείες. Μεταφέρατε φετινά έσοδα στην επόμενη χρονιά, μεταθέσατε δαπάνες της επόμενης χρονιάς φέτος (όπως για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων), μεταφέρατε εισπράξεις φετινές στο 2010. Κι έτσι το φουσκώσατε τεχνητά άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,7% το έλλειμμα. Και το κάνατε και για να χτυπήσετε τη Νέα Δημοκρατία”.

Η στρατηγική που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση είναι:

-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αντικειμενικοποίηση κριτηρίων κι εφαρμογή των νόμων.
-Μείωση του ελλείμματος με “ανάσες” στην οικονομία, όχι προκαλώντας της ασφυξία.
-Μείωση των δαπανών, κόβοντας τη σπατάλη, από την οποία επωφελούνται τα υψηλά εισοδήματα, όχι συμπιέζοντας τη μεσαία τάξη που κρατά την αγορά ζωντανή.
-Εμπιστοσύνη από τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές

Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αν πάρει δραστικά μέτρα ελέγχου της σπατάλης. Πιο συγκεκριμένα είπε “όχι” σε φόρο στα καύσιμα και σε μέτρα φορολογίας ακίνητης περιουσίας, αύξησης του τέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, αύξησης του κόστους των γονικών παροχών και αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Βέβαια συμφώνησε με φόρους σε ποτά και τσιγάρα που θα εξοικονομήσουν 1 δις ευρώ.

Ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε:

-Να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια και να μειωθεί η εθνική συνεισφορά με την υπόσχεση να αυξηθεί μετά την κρίση
-Να δοθεί βάρος στα έργα παραχωρήσεων με αυτοχρηματοδότηση, που απαιτούν κονδύλια από ιδιωτικά κεφάλαια και τα έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα
-Να δοθούν κίνητρα για στοχευμένη οικιστική ανάπτυξη, οικιστική βελτίωση με μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
-Εφαρμογή του προγράμματος για τη βελτίωση του θερμοδυναμικού αποθέματος κατοικιών.
-Πρωτοβουλίες για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
-Να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα 13 από τα 15 δισεκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η βάση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα
-Άμεση κάλυψη των οφειλών του Δημοσίου πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ ακόμη και με κρατικά ομόλογα

Ως προς τους μετανάστες ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε διάκριση ανάμεσα στους νόμιμους και τους λαθρομετανάστες και εξήγησε ότι “το πρόβλημα των νομίμων μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία, δεν είναι απλά ζήτημα πολιτογράφησής τους. Είναι και θέμα αφομοίωσής τους στο σώμα και τον πολιτισμό της χώρας”.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε