Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για την πρώτη του ομιλία των πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και λίγο πριν ανέβει στο βήμα έρχονται στο φως οι τελευταίες πληροφορίες για το τι θα πει ο πρωθυπουργός. Ο οποίος, κρατά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με τις εξαγγελίες του, ιδίως σε ό,τι αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίζει στην ομιλία του ότι τώρα υπάρχει όχι απλά το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα, αλλά και το σχέδιο για το πως θα πετύχουμε αυτόν το στόχο.
[read4more]
Θα μιλήσει ξανά για τη Συμφωνία Αλήθειας, για την οποία είχε πρωτοαναφερθεί στη ΔΕΘ και θα καλέσει σε μία Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος. Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου, που θα τηρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα και μεθοδική δουλειά.
Θα πει πως θέλει να αποφύγει τα γνωστά επιχειρήματα περί «καμένης γης». «Ειπώθηκαν τόσο πολύ στο παρελθόν, που τελικά κάηκαν τα ίδια» και θα σημειώσει ότι θα περιοριστεί μόνο σε 4 λέξεις που συμπυκνώνουν την πολιτική της κυβέρνησης: «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε».
«Μέσα σε τόσες μόνο ώρες λύθηκαν προβλήματα που χρόνιζαν για μήνες ή και χρόνια.
Ο πολίτης, όμως, διαπιστώνει ότι είμαστε μια κυβέρνηση που νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρά. Δίνουμε κάθε μέρα μάχη για να κάνουμε λίγο καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων, και ιδίως των πιο ευάλωτων από εμάς.
Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας. Από την κλιματική αλλαγή και την τεχνολογική επανάσταση μέχρι το προσφυγικό και τις ευκαιρίες της κοινής αμυντικής πολιτικής.
Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες. Μόνο σκληρή δουλειά, σοβαρότητα, καλή προετοιμασία και έμφαση στο αποτέλεσμα.
Και δεν θα ακολουθήσω την «πεπατημένη» της διασποράς των κυβερνητικών στόχων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αλλά θα καταθέσω ένα ετήσιο σχέδιο το οποίο θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση.
Και ακόμη, δεν θα θολώσω το οικονομικό πλαίσιο του προγράμματός μας με μέτρα που αφορούν άλλες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.
Άλλωστε, σε αυτές θα αναφερθώ και αύριο, στην ανοιχτή συνέντευξη τύπου. Όπως και με άλλες ευκαιρίες, στο επόμενο διάστημα.
Με άλλα λόγια, από φέτος -και για τα επόμενα χρόνια- το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης γίνεται βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού. Μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων. Αλλά και δημοκρατικής λογοδοσίας. Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα», θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα τονίσει ότι δεν είναι τυχαία η απόφασή του να προταχθούν, φέτος, η οικονομία και η ανάπτυξη, γιατί αποτελούν το «κλειδί» για κάθε βήμα της χώρας.
«Όρο για την ασφάλεια και την ευημερίας της. Αλλά και κεντρική ιδεολογική μας διαφορά με τους πολιτικούς αντιπάλους μας.
Στο μέτωπο της οικονομίας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουμε συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κάθε μέτρο μας θα είναι αυστηρά κοστολογημένο και μέσα στις δυνατότητές μας.
Ταυτόχρονα, όμως, θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης.
Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία.
Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές. Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς.
Τέσσερα είναι τα κύρια πεδία, οι δράσεις των οποίων θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη: Φορολογική πολιτική, Επενδύσεις, οι σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το Παραγωγικό Ψηφιακό Κράτος.
Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
Πεδίο δεύτερο, οι Επενδύσεις. Πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια. Τα οποία θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές.
Αλλά και στον Τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα.
«Ανάπτυξη για Όλους», όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί», θα πει ο πρωθυπουργός.