Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

ΔΕΘ 2021 – Αλέξης Τσίπρας: Η απάντηση στο ερώτημα τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές – Όλη η μαραθώνια συνέντευξη Τύπου

ΔΕΘ 2021 - Αλέξης Τσίπρας
Φωτογραφία: Intime

Μια μέρα μετά την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναλύει περαιτέρω τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε το Σάββατο, 18.09.2021, στο Βελλίδειο.

Στην χθεσινή ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε πως «κυβερνά ως άλλος Καίσαρας», ενώ με σύνθημα «νέα αρχή» ανακοίνωσε το πρόγραμμα του κόμματός του, το οποίο αποτελείται από πέντε άξονες (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά εδώ όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας).

Η ομιλία αυτή, βέβαια, δεν έμεινε αναπάντητη από την κυβέρνηση, καθώς λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνιζε πως «ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014»…

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε 44 συνολικά ερωτήσεις και η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες μόνο… επειδή υπήρχε χρονικό όριο στο κύκλωμα κι επειδή κάποιοι θα είχαν πρόβλημα με τις πτήσεις τους!

Είναι ενδεικτικό πως όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, που συντόνιζε την συνέντευξη Τύπου είπε πως απομένουν δύο ερωτήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε προς το μέρος του κι ακούστηκε να του λέει «να τις πάμε όλες».

Ωστόσο στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ήταν διατεθειμένος να μείνει για να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, κάτι που δεν γινόταν λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που προαναφέρθηκαν.

Έριξε το γάντι στον Μητσοτάκη ο Τσίπρας για τις εκλογές!

Από την αρχή βγήκαν… ειδήσεις, καθώς στο ερώτημα γιατί δεν ζητά εκλογές και αν φοβάται την ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Έχω απαντήσει πολλές φορές σε παρόμοιο ερώτημα. Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη να προκαλέσει όποτε επιθυμεί εκλογές. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι».

Επίθεση ξανά στην κυβέρνηση για «χαρτζιλίκια και Gigabytes»

Στο ερώτημα αν μπορεί να πείσει τους νέους να επιστρέψουν από το εξωτερικό ή να μην φύγουν, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Κατανοώ την δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να ασχοληθεί με τους νέους. Πάντα για ό, τι συνέβαινε στην χώρα οι υπεύθυνοι ήταν οι νέοι. Το ζήτημα είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά προβλήματα.

Δεν θέλουν χαρτζιλίκια και Gigabytes. Τους πρότεινε το εξευτελιστικό της κάρτας Gigabyte και το εξευτελιστικό των 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη

Στην πραγματικότητα είναι ένα πρόγραμμα που αφορά 100 ευρώ το μήνα για 6 μήνες. Αυτά δεν είναι μέτρα που μπορούν να δώσουν προοπτική στην ζωή των νέων ανθρώπων.

Δεν καταθέσαμε προτάσεις – πυροτεχνήματα αλλά ριζικές αλλαγές και όραμα. Καταθέσαμε προτάσεις για αλλαγή πλαισίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δίνει προοπτική στις οικογένειες που αγωνιούν για το αύριο των παιδιών τους. Καταθέσαμε προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τους νέους αφορά.

Εμείς καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό. Και πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας στην εργασία. Επαναλαμβάνω χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα και στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain αλλά και του δημογραφικού. Γερνάει η χώρα και στέλνει τα παιδιά της στο εξωτερικό».

ΔΕΘ 2021 - Αλέξης Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας για κορονοϊό: «Παταγώδης αποτυχία»

Διαβάζοντας τα στοιχεία για την πανδημία σε σχέση με πέρυσι, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για παταγώδη αποτυχία και πως κάποιος πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Το. ECDC αναφέρει ότι η χώρα είναι πολύ ψηλά σε θανάτους και κρούσματα στην Ευρώπη. «Την θετική εξέλιξη την πιστωνόταν ο Μωυσής και τις αρνητικές οι νέοι και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πανηγυρίσει 2 φορές τη νίκη κατά της πανδημίας. Ο εμβολιασμός δεν προχωράει σε σημείο να είμαστε ευτυχείς και δυστυχώς φαίνεται ότι έχει επιπεδωθεί η καμπύλη. Εδώ υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Click4more: Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 2021: «Δεν θέλω να γίνω μνημείο του εαυτού μου»

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με βάση και όσα λέει η επιτροπή Βιοηθικής είναι το τελευταίο στάδιο. Είναι χρήσιμο αν έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στην χώρα. Ο στόχος του χτισίματος τείχους ανοσίας αποτελεί παρελθόν.

Ο ιός μεταλλάσσεται και έχει πέσει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και απομακρύνεται οριστικά το τείχος ανοσίας.

Πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αλλά υγείας. Έχουμε ένα 30% συμπολιτών μας σε κρίσιμες ηλικίες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης. Πρέπει να πείσουμε με κάθε μέσο ότι αξία είναι η ζωή τους και να την προστατεύσουν οι ίδιοι. Εγώ σε κάθε δυνατότητα διαρκώς επαναλαμβάνω την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο εμβολιασμός βλέποντας τι γίνεται δίπλα μας και τους ανθρώπους που χάνονται άδικα. Το μήνυμά μας είναι ναι στην ζωή, ναι στον εμβολιασμό όχι σε μια πολιτική αυταρχισμού».

Με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές;

Στο ερώτημα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Το κρίσιμο ζήτημα είναι η χώρα να αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με όραμα και προοπτική. Η πολιτική που θα εφαρμόσει θα απαντήσει στο ερώτημα για την διεύρυνση των ανισοτήτων, στο αίσθημα ανασφάλειας.

Το κρίσιμο δίλημμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή κατεύθυνση ή αν θα αποκτήσει προοδευτική κυβέρνηση με στόχο την κοινωνική συνοχή. Εμείς θέσαμε τον στόχο και το πρόταγμα.

Θα έχουμε κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική; Ή θα υπάρξουν εκβιασμοί;

Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει την εντολή του σχηματισμού κυβέρνησης, δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Πριν τις εκλογές και μετά μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός. Η προεκλογική με την μετεκλογική περίοδο χωρίζονται από την λαϊκή ετυμηγορία. Αυτή θα κρίνει και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και την επόμενη ημέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο Αλέξης Τσίπρας για την μεσαία τάξη – Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Αυτή την έρμη μεσαία τάξη πρέπει να την ορίσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και την χαρακτήρισε φάντασμα που πλανιέται πάνω από την χώρα. Και συνέχισε: «Όταν είδαμε τα νούμερα στην διάθεση του ΥΠΟΙΚ είδαμε ότι ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ έχει το 13% των φορολογουμένων. Στο τέλος θα μπερδέψουμε και τις γνώσεις μας στα μαθηματικά.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές θα το πήγαινε στις 200.000 ευρώ. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ; Είδαμε ότι τέτοια περιουσία έχουν 24.000 φορολογούμενοι το 0,4%. Γι’ αυτούς θα νομοθετήσει ο κ. Μητστοάκης. Αν ήθελε να νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ας έλεγε ότι καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης και σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Πανηγύρισε για το 0,4% των Ελλήνων. Τον δικό του κύκλο ευνόησε.

Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί για τόσο μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο. Να γλιτώσουν 250.000 οι πολύ πλούσιοι είναι ανήθικο.

Εμείς, έχουμε μια σοβαρή εμπειρία διακυβέρνησης και κάθε φορά που καταθέτουμε προτάσεις είναι κοστολογημένες. Μια προς μια. Τα μόνιμα μέτρα σε ετήσια βάση δεν ξεπερνούν τα 2 δις. Είναι 1,8 δις.

Τα υπόλοιπα είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν άπαξ. Και εκεί υπάρχει και διάσταση απόψεων για την χασούρα του Δημοσίου. Αν δεν κάνεις την διαγραφή χρέους που είναι 1,7 δις άπαξ προοπτικά θα χάσεις περισσότερα. Και κάποια από αυτά τα μέτρα είναι έκτακτα όσο θα διαρκεί η ακρίβεια».

Φάκελος μοντέλο διακυβέρνησης – Ποιοι θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση Τσίπρα

«Αν θέλουμε να κάνουμε μια ριζική και ουσιαστική μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ δεν είναι αναγκαίο μόνο να ενισχύσουμε τους πόρους αλλά να γίνει μια γενναία ανακατανομή των πόρων εντός του συστήματος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσει το brain drain.

Ασχολήθηκα με την πανδημία και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες ειδικότητες και δεν υπάρχει προσφορά. Δεν επιλέγουν οι νέοι πτυχιούχοι γιατροί στην χώρα μας με αυτούς τους μισθούς και αναζητούν την τύχη τους είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε να πάνε στο εξωτερικό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θυμήθηκε ότι ως πρωθυπουργός πήγε ταξίδι στην Σουηδία και του είπαν ότι σε όποιο νοσοκομείο και να πάει θα ακούσει να μιλούν ελληνικά. «Δεν βρίσκω άλλο τρόπο να σταματήσει παρά με ριζική ανακατανομή πόρων, αύξηση μισθών και αλλαγή διοίκησης στα νοσοκομεία», τόνισε.

Για το θέμα της διακυβέρνησης και του μοντέλου που θα ακολουθήσει είπε: «Θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία και μέσα από παραγωγικές ομάδες και ανέδειξαν τις γνώσεις και την τεχνοκρατική τους επάρκεια. Είμαι αποφασισμένος. Αν έχεις κυβερνητικό συνασπισμό θα μιλάς και με τους εταίρους αλλά ακόμα και αν είμαστε μόνοι μας στην κυβέρνηση θα δώσουμε χώρο στην κοινωνία».

Και νέα επίθεση για πιθανές εκλογές – Πρόκληση και μήνυμα ετοιμότητας

«Σήμερα, σας απαντώ αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός με τόσο άσχημα στοιχεία από την πανδημία ας κάνει εκλογές. Εμείς είμαστε έτοιμοι σε κάθε εκδοχή. Εμείς συνένοχοι δεν θα γίνουμε. Δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Από όταν ανέλαβε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε κάθε μέρα εκλογές. Αυτό εγώ δεν θα το κάνω. Δεν είναι στην κουλτούρα μου και στην δική μου αντίληψη. Εμείς, είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι και αν έχει το θάρρος ας προχωρήσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας ξανά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Και συνέχισε: «Βλέπει μια ραγδαία επιταχυνόμενη φθορά και προσπαθεί να την προλάβει. Αυτοί οι ψευτοκουτσαβακισμοί με γαλοπούλες που θυμίζουν παιδιά 6ης δημοτικού αναδεικνύουν αδυναμία. Εγώ θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε τέτοιου είδους ψευτοκουτσαβακισμούς. Εκείνος κρύφτηκε προεκλογικά και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια face to face τηλεμαχία για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός τις θέσεις μας. Δεν τόλμησε να έρθει. Και σήμερα μιλάει για γαλοπούλες και για αρνιά το Πάσχα; Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εκεί όταν έρθει η ώρα. Να δω αυτός τι δικαιολογία θα βρει για να αποφύγει ξανά την αντιπαράθεση».

Αλέξης Τσίπρας: Στο «στόχαστρο» Μπογδάνος, Πλεύρης και Βορίδης

«Είναι οξύμωρο να μιλά για το κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει πολλά να περιμένει ο ελληνικός λαός πλην της υπουργοποίησης Μπογδάνου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που αποτέλεσε συγκριτικό πλεονέκτημα ήταν να διεμβολίσει τον χώρο της ακροδεξιάς (σ.σ. θύμισε την Συμφωνία των Πρεσπών) και κατηγόρησε εμένα ότι ευθύνομαι για την τραγωδία στο Μάτι. Δημιούργησε έτσι μια πλατφόρμα ψηφοφόρων και αυτό που τον Ιούλιο του 2019 ήταν πλεονέκτημα σήμερα είναι μειονέκτημα γιατί πρέπει να πατάει σε δύο βάρκες. Όταν είναι γαλήνια η θάλασσα είναι εντάξει αλλά όταν έχει φουρτούνα πέφτεις μέσα», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στο ερώτημα αν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ονομαστικά στον Θάνο Πλεύρη και είπε ότι δεν άλλαξε ρατσιστικές απόψεις επειδή έγινε υπουργός. Θύμισε ότι ήταν κατά των εμβολίων επί Η1Ν1 και είχε ταχθεί με σθένος απέναντι στις αφρικανές οροθετικές γυναίκες και ήταν αυτός ο οποίος είχε πει δημόσια ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και έγινε υπουργός Υγείας την πιο κρίσιμη ώρα της πανδημίας.

Εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει να ξεπληρώσει γραμμάτια αλλά αυτό είπε είναι ανησυχητικό για την πολιτική ζωή του τόπου. Τόνισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε μια λέξη να πει για τις δηλώσεις Μπογδάνου. «Να στοχοποιείς νήπια είναι αθλιότητα», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέδεσε το γεγονός με την πολιτογράφηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Είπε ακόμα ότι ο Μάκης Βορίδης άλλαξε τις διαδικασίες και κανείς άλλος δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί εύκολα όπως ο Αντετοκούνμπο. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει το πρόσωπο του Ιανού…

Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση στα εθνικά είναι βλέποντας και κάνοντας»

«Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Είναι λίγο βλέποντας και κάνοντας. Οι εξελίξεις των ημερών δεν μας εκπλήσσουν. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο και τετελεσμένα. Αμφισβητεί την ΑΟΖ της Ελλάδας αλλά το κρίσιμο είναι ότι τον περασμένο Απρίλιο όταν υπήρξε παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού σκάφους και η αρμόδια εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα, τι μήνυμα πέρασε;

Το Oruc Reis έγινε πλοίο της γραμμής και παραβίαζε κυριαρχικά δικαιώματα και βγήκε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους και είπε ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξι μίλια γιατί τώρα να εκπλησσόμαστε; Εγώ θα επιμένω στο έλλειμμα στρατηγικής. Έκανε λάθος η κυβέρνηση που δεν επέμεινε όταν η Τουρκία είπε ότι είναι ανοικτή στον διάλογο. Οφείλουμε να αξιοποιούμε κάθε χαραμάδα.

Ζήτησα στις αρχές του χρόνου η χώρα να αξιοποιήσει το θέμα της τελωνειακής ένωσης για να πιέσει για ένα κοινό συνυποσχετικό με την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις κόκκινες γραμμές μας. Να αναγκάσουμε την Τουρκία να οδηγηθεί σε μια συντεταγμένη διαδικασία. Δεν το έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν έχει καμία στρατηγική. Η λογική βλέποντας και κάνοντας είναι επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής, ούτε κουτσομπολιού και κλειδαρότρυπας. Είναι συνταγματική υποχρέωση τα δημόσια πρόσωπα να καταθέτουν Πόθεν Έσχες. Όταν υπάρχει υποψία πρέπει να δίνεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιείς τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ζήτημα ισονομίας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ή στην Ελλάδα αν συνέβαινε σ’ εμένα. Πόσες μέρες θα ασχολιόντουσαν τα δελτία ειδήσεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ερευνητής δημοσιογράφος.

Αυτά είναι δουλειά άλλων να τα κάνουν. Ζητούμε μέσα από διαδικασίες κοινοβουλευτικές από τον πρωθυπουργό να απαντήσει και ζητήσαμε απάντηση από την επιτροπή πόθεν έσχες. Αυτό μας αναλογεί και αυτό κάνουμε», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί θα σας εμπιστευτούν οι μεσαίοι και οι μικρομεσαίοι;

«Θεωρώ αδιανόητο να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης ως εκπρόσωπος ενός κόμματος που από το 2012 έως το 2015 είχε συντρίψει την μεσαία τάξη να μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα δια να ομιλώ.

Είναι αδιανόητο να μιλάει με επιτιμητικό τόνο σ’ εμένα που είμαι γέννημα – θρέμμα της μεσαίας τάξης, εκείνος που δεν ξέρει πόσο έχει το ψωμί.

Δεν ήταν επιλογή μας να επιβαρύνουμε την μεσαία τάξη. Ήταν ανάγκη για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ήταν εθνική ανάγκη. Δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία 10% και δεν θα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες να μειωθούν οι φόροι. Ξεκίνησε επί των ημερών μας. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισφορές. Αφήσαμε 37 δις ως κομπόδεμα ανάγκης στα δημόσια ταμεία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει χρέη και μόνο χρέη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει μια ευκαιρία μπροστά μας να στηρίξουμε την οικονομία τώρα που δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί και επεσήμανε ότι αυτή την στιγμή γίνεται συζήτηση στην Ευρώπη τι θα γίνει μετά την πανδημία. «Δεν ξέρω ποια είναι η θέση και η στρατηγική της κυβέρνησης. Οι χώρες του βορά θέλουν επιστροφή στους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η κυβέρνηση αυτοδεσμεύθηκε για πλεόνασμα 2% το 2023 χωρίς να ξέρουμε πού θα βρισκόμαστε. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρξει μια προοπτική ισοσκελισμού του προϋπολογισμού αλλά σε 1,5 χρόνο δεν μπορεί να γίνει», συνέχισε.

Ακολούθως θύμισε ότι η Σύνοδος του Νότου ήταν δική του πρωτοβουλία με τον Φρανσουά Ολάντ. Δεν είδα καμία πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Αυτή την ώρα υπάρχουν οι χρηματοδοτικές δυνατότητες. Τα ταμεία μας είναι ακόμα γεμάτα αλλά οι παρεμβάσεις μας να είναι στοχευμένες τα χρήματα αυτά να μην πάνε χαμένα».

«Ανησυχείτε; Γιατί είναι τόσο ζοφερές οι προβλέψεις σας;»

«Μπορεί να έχουμε ανάπτυξη 16% αλλά είμαστε προτελευταίοι στην Ευρώπη. Καλοδεχούμενο αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς. Η πραγματική εικόνα στην οικονομία είναι ότι δεν θέλουμε να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι. Τώρα, ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στο τι τον ανησυχεί, σημείωσε: «Ανησυχώ γιατί βλέπω διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο ισοζύγιο. Είναι 16% η ανάπτυξη και 17% στο ισοζύγιο. Είναι βραδυφλεγής βόμβα. Εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε. Θέλουμε μοντέλο με ριζική αλλαγή προσανατολισμού. Πρέπει να παραχθεί πλούτος στην χώρα. Να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση. Τα προϊόντα και την γεωργία, την μεταποίηση, την βιομηχανία, τις καινοτομίες.

Να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα το ταμείο ανάπτυξης αλλά και ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας. Να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Ο κ. Μητσοτάκης όσα κάνει είναι τετριμμένα. Υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σχέδιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε και χώρα υπερχρεωμένη. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει πολιτική με δανεικά».

«Ελπίζω να έχουν καταλάβει οι συνταξιούχοι πόσο τους εξαπάτησε ο Μητσοτάκης και πόσο δεδομένους τους έχει»

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος και μαζί με την μεσαία τάξη εξαπατήθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε την 13η σύνταξη αλλά την κατήργησε», είπε. Και προέβλεψε: «Θα έχουμε μαύρη τρύπα 70 δις στο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφέρθηκε στις εκκρεμείς συντάξεις και είπε ότι μειώθηκαν κατά πολύ από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δυο χρόνια στην κυβέρνηση πήγαμε από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις στις 400.000. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να σταματήσει το πρόγραμμα των 1.000 νέων επιστημόνων που δούλευαν στον ΕΦΚΑ. Τους απέλυσε. Που είναι η ψηφιοποίηση; Εμείς είχαμε προχωρήσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και θα ήταν έτοιμο τον Μάρτιο του 2020. Τώρα βάζουν ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους με χρήματα που θα επιβαρύνουν τον συνταξιούχο», είπε.
Αναφέρθηκε και στα αναδρομικά και την απόφαση του ΣτΕ την οποία όπως είπε έκρινε η κυβέρνηση να μην υλοποιήσει στο σύνολό της. Για την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι την κατάργησε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά όχι στους δημοσίου και τους συνταξιούχους. «Ελπίζω να έχουν καταλάβει οι συνταξιούχοι πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους έχει», κατέληξε.

«Γιατί δεν εισπράττει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ τις απώλειες της κυβέρνησης;»

«Να το δούμε στην κάλπη. Δεν έχω ανησυχία για τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Θέλω να σας θυμίσω ότι στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 μας έβρισκαν ισοδύναμους ή και μπροστά τη ΝΔ. Το ίδιο και στις επόμενες εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%.

Δεν ανησυχώ και ξέρω ότι είναι διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν σε προεκλογική και μη προεκλογική περίοδο. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να βλέπει κανείς είναι οι τάσεις στην κοινωνία όχι μόνο με την πρόθεση ψήφου αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν έξι στους 10 είναι απογοητευμένοι με την κυβέρνηση σήμερα, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ερώτημα τι θα κάνει αν τυχόν τού τεθεί όρος στο μέλλον από έναν πιθανό κυβερνητικό του εταίρο, για παράδειγμα το να είναι κάποιος άλλος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αν η λαϊκή ετυμηγορία τεθεί με σαφή τρόπο δεν θα βρεθούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρώτοι και με διαφορά. Έτσι θα είναι πιο βέβαιο για κυβέρνηση και δεν θα μπούμε στην περιπέτεια των δεύτερων εκλογών».

«Σήμερα είμαστε στο νόμο της εργασιακής ζούγκλας»

«Κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο διάλυσης συλλογικών διαπραγματεύσεων. Βγήκαμε από τα μνημόνια και φέραμε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το ΣΕΠΕ, τα 650 κατώτατο μισθό, υποχρέωση καταγραφής υπερωριών κ.α.», είπε στην συνέχεια.

Για να συμπληρώσει: «Αυτό που έγινε με την πλατφόρμα την ψηφιακή στις ταχυμεταφορές να γίνουν freelancers είχε την δυνατότητα να το κάνει γιατί της το επέτρεψε ο νόμος Χατζηδάκη. Έδωσε την δυνατότητα στις πλατφόρμες να έχουν αυτοαπασχολούμενους. Εμείς, θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο να μην εργάζονται ως freelancers. Δεν θα είναι αόρατοι, θα έχουν δικαιώματα, τα δώρα τους, τις άδειές τους, αν έχουν ατύχημα θα πληρώνονται. Σήμερα είμαστε στο νόμο της εργασιακής ζούγκλας».

Και πρόσθεσε: «Μητσοτάκης και Χατζηδάκης δεν νομοθέτησαν τυχαία. Ασκήθηκαν πιέσεις από εργοδοτικά λόμπι και επιχειρηματίες στον τομέα αυτό. Ας το βρει η δημοσιογραφία το πως και το γιατί. Το πλέγμα της αντιμεταρρύθμισης Μητσοτάκη – Χατζηδάκη θα αποσυρθεί».

«Αποδόθηκαν ευθύνες για τις καταστροφές με τον ανασχηματισμό; Εμπιστεύεστε τον Μπένο»;

«Το θέμα των ευθυνών είναι πιο πολύπλοκο. Δεν είναι ευθύνη μόνο του υπουργού. Είναι πολιτική και βαθιά και θέμα κυβερνητικής αντίληψης για την κλιματική αλλαγή. Δεν έχουμε δικαίωμα να λέμε ότι αιφνιδιαζόμαστε. Θα περίμενε κανείς να κάνει πέντε πράγματα ο Μητσοτάκης. Θα ήταν εύκολο να πούμε ότι ο Χρυσοχοΐδης έφταιγε και πήγε σπίτι του και ο Χαρδαλιάς που μας τον παρουσίαζαν ως τον πιο επιτυχημένο, έφυγε.

Οι πολίτες έλεγαν για ανικανότητα και η αίσθηση ήταν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα. Δεν μπορεί να έχεις έναν καλό μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικεί το κράτος γιατί δεν πιστεύουν σε αυτό. Δεν θέλουν πυροσβέστες αλλά θέλουν αστυνομικούς στα πανεπιστήμια», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με τον Σταύρο Μπένο, απάντησε: «Εύχομαι καλή επιτυχία αλλά το κρίσιμο είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι. Δεν είναι ότι κάηκαν τα δάση και τα σπίτια – που και αυτό είναι – αλλά πώς αυτοί οι άνθρωποι που ζούσαν από το δάσος θα έχουν εισόδημα. Εμείς, προτείναμε το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Δεν είδα όμως καμία απάντηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας για ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πάει τον ΦΠΑ από το 24% στο 22% και θα φτιάξει δυο βαθμίδες το 22% και το 11% αλλά δεν έγινε. Ήταν σημαντικό αυτό που κάναμε και μειώσαμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% και ο κ. Χατζηδάκης ήρθε και την ενσωμάτωσε στα τιμολόγια. Επίσης, μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση. Το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπεις με την συγκυρία. Όταν έχεις ένα πιο προσιτό ΦΠΑ μπορείς να είσαι πιο αυστηρός αλλά πρέπει να σχεδιάζουμε με βάση τα δημοσιονομικά. Εμείς, εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα για επιχειρηματίες και εργαζόμενους είναι αυτά που ανακοινώσαμε χθες», απάντησε.

Και συνέχισε: «Με βάση τις νέες αντικειμενικές θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Η δική μας λογική είναι ότι πρέπει αν προσαρμοστεί σε ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα πρέπει να υπάρχει ένας φόρος σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Μια λογική δικαιοσύνης και προοδευτικότητας».

Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αν χάσει τις εκλογές;

«Δεν υπάρχει στην σκέψη μου και αφού δεν το πιστεύω δεν θα κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει όποτε και αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες» απάντησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και συνέχισε: «Οι εκλογές της απλής αναλογικής, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, θα διαμορφώσει συσχετισμούς και στην βάση αυτών των συσχετισμών θα γίνουν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα. Εμείς θέλουμε κυβέρνηση πλειοψηφίας».

Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 2021

«Ο Πολάκης δεν πείστηκε από κανέναν – Δεν είναι αντιεμβολιαστής»

Για το θέμα του εμβολιασμού του Παύλου Πολάκη, είπε: «Εγώ δεν θέλω να αναπαράξω ούτε κάποιο πλαίσιο παραπολιτικής συζήτησης. Έχουμε σαφή θέση στο ζήτημα του εμβολιασμού. Είμαστε όλοι εμβολιασμένοι και ο κ. Πολάκης δεν πείστηκε από κανέναν. Δεν είναι αντιεμβολιαστής.

Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής και όσο περισσότερους πείσουμε, θα πετύχουμε. Είναι έκκληση αυτό που κάνω και ειδικά οι άνω των 60 οφείλουν να το καταλάβουν. Δεν υπάρχει κίνδυνος από το εμβόλιο αλλά αν κάποιος υιοθετήσει θεωρίες συνωμοσίας».

«Είμαστε το κόμμα της αυτοκριτικής» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για τα… του οίκου του.

Τσίπρας: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να φέρει σε κύρωση τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία επειδή έχει μια ΚΟ που φοβάται ότι θα τη χάσει»

«Πρόκειται για δειλία. Κρύβεται πίσω από προσχήματα», είπε για τον κ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας που εκκρεμεί.

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τα άλλα είναι συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου», τόνισε και ανέφερε ότι από αυτό έχει όφελος η Τουρκία.

Επισήμανε ότι «οφείλουν οι βόρειοι γείτονες μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα αθλητικά τους σωματεία» και σχολίασε: «Ποιος θα τους πιέσει να τα υλοποιήσουν αυτά όταν δεν τολμάς να φέρεις σε κύρωση τρία μνημόνια επειδή έχεις μια ΚΟ που φοβάσαι ότι θα τη χάσεις. Τόσο αδύναμος και τόσο δειλός».

Σχολίασε ακόμη ότι στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα δεν ακούστηκαν ποτέ οι λέξεις «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Ακατανόητη η στάση του κ. Μητσοτάκη για το μετρό Θεσσαλονίκης

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει στους Θεσσαλονικείς γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τεχνική από αυτή που είχε προκρίνει η προηγούμενη διοίκηση του μετρό, καθυστερώντας καταλυτικά το μετρό για πολλά χρόνια και ας αφήσει τις προφάσεις, δεν τον καθυστερούν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η επιλογή καθεαυτή τής αλλαγής σχεδιασμού και της απόσπασης των αρχαίων ήταν επιλογή που καθυστέρησε το έργο», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το μετρό Θεσσαλονίκης.

«Εμείς θα εγκαινιάσουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης»

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το έργο περίπου στο 30% και «σε τρία χρόνια έγινε ό,τι δεν είχε γίνει σε δέκα χρόνια, φτάνοντας το στο 85%». «Σήμερα θα είχαμε μετρό, με το σταθμό Βενιζέλου να λειτουργούσε αργότερα», είπε, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη τη στάση του πρωθυπουργού.

«Το να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες και τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει τώρα, “για όλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ”-, αλλά την επιλογή του να σταματήσει το εν εξελίξει έργο και να μην αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς για να μείνει σε μια επιλογή με την οποία είναι αντίθετη η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, δεν μπορώ να το καταλάβω» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι

«Ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης υπάρχει κομβικής σημασίας ζήτημα: αν περάσουν, όπως προβλέπεται, μέσα από το πλέγμα των συστημικών τραπεζών οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρήματα που αφορούν τον δανεισμό θα δοθούν στις επιχειρήσεις που και σήμερα δανείζονται, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να περάσουν ούτε έξω από τα γκισέ των τραπεζών».

Αυτό είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, τονίζοντας ότι «εμείς θα αξιοποιούσαμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεν θα περνούσαν τα χρήματα αυτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες».

Προσέθεσε πως «στην αντίληψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ζόμπι και η μεγάλη πλειοψηφία τους πρέπει να κλείσει». Σημείωσε ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης να τους προσφέρει στήριξη.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία στην ενέργεια»

Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί την κερδοσκοπία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα. «Πρόκειται για ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια καθώς οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ» προσέθεσε.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην πηγή της αύξησης των τιμών. «Εδώ υπάρχουν δύο κόμβοι, είναι η ΡΑΕ και η ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα πρέπει να παρέμβει με ελέγχους για να σταματήσει το κύμα ανατιμήσεων και να επιβάλλει πρόστιμα σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Όσο για την ΔΕΗ είναι πρόβλημα όχι ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά ότι δεν λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον» σημείωσε.

Δείτε όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου για την 85η ΔΕΘ

Φωτογραφίες από: Intime.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις