Η μεσαία τάξη, η νεολαία, οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική και… ο «Ντάλτον» και ο «Ραν Ταν Πλαν» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΘ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε το κοστολογημένο πρόγραμμα του κόμματος του ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέλησε με την εμφάνιση του το Σαββατοκύριακο να στείλει μήνυμα στην κοινωνία ότι το κόμμα του πιο ώριμο από ποτέ έχει σήμερα την εμπειρία για να κυβερνήσει την χώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έβαλε μάλιστα το ακριβώς αντίθετο δίλημμα από τον πρωθυπουργό που είχε πει «αυτοδυναμία ή διπλές εκλογές» λέγοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει μια σταθερή προοδευτική κυβέρνηση.
«Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει “μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες”. Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις στη βάση καθαρών θέσεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας .
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το πώς θα επιτευχθεί η προοδευτική διακυβέρνηση, από την στιγμή που το ΚΚΕ εμφανίζεται να μην συζητά μια τέτοια πρόταση και ενώ το ΚΙΝΑΛ επιμένει πάντα στην αυτόνομη πορεία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Γέννημα θρέμμα της μεσαίας τάξης»
Αναφερόμενος στην μεσαία τάξη την οποία διεκδικεί τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι: «είμαι είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης», ενώ ο ίδιος την οριοθέτησε σαφώς κάτω από τα 800.000 αφορολόγητο στις γονικές παροχές, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φρατζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαντώντας σε όσα του έχει καταλογίσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της μεσαίας τάξης.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι :
«Αν τολμά ο Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές»
«Εγώ δε θα γίνω Μητσοτάκης. Ο κύριος Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, από αυτό εδώ το βήμα, απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης.
Έχει, με βάση το Σύνταγμα, την ευθύνη να προκαλέσει εκλογές όποτε αυτός επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και τολμά, ας τις προκηρύξει».
Για την γονική παροχή
«Ποιοι είναι οι γονείς που έχουν 1.600.000 ευρώ ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους; Είναι το 0,4% του πληθυσμού. Γι’ αυτό το 0,4% νομοθετεί ο κ. Μητσοτάκης.
Νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τη μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο».
«Ψευτοκουτσαβακισμοί τα περί γαλοπούλας»
«Αυτοί οι ψευτοκουτσαβακισμοί περί «γαλοπούλας» δεν αναδεικνύουν πυγμή αλλά αδυναμία. Θα συνιστούσα στον κ. Μητσοτάκη να είναι πιο φειδωλός, ιδίως όταν κρύφτηκε προεκλογικά από την τηλεμαχία. Εγώ θα είμαι εκεί όταν έρθει η ώρα. Να δω τι δικαιολογία θα βρει αυτή τη φορά» τόνισε.
-Δεσμευόμαστε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Και τότε κάθε κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να φύγει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.
Για τις δημοσκοπήσεις
«Δεν έχω ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζονται στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει πάγια υποεκτίμηση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη.
Ακόμα και το 2019 ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%. Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, τότε νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».
«Το e-food εκβίασε τους εργαζόμενους με βάση τον νόμο Χατζηδάκη»
«Η εταιρεία που ανοιχτά εκβίασε τους εργαζόμενους είχε τη δυνατότητα να το κάνει γιατί της το έδωσε ο νόμος Χατζηδάκη.
Δεν νομοθέτησαν τυχαία το πλαίσιο, ασκήθηκαν πιέσεις από επιχειρηματικά λόμπι. Δέσμευσή μας, να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέπει να λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι αλλά ως μισθωτοί. Είναι προφανές ότι αυτό το πλέγμα αντεργατικών νόμων θα αποσυρθεί και να δώσουμε προοπτική για τον κόσμο της εργασίας».
«Ασπιρίνη σε βαριά ασθένεια τα μέτρα για το ρεύμα»
«Ασπιρίνη σε μια βαριά ασθένεια τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. Λάθος η μεθοδολογία. Δεν πας να επιδοτήσεις τη λογική της αύξησης των τιμών αλλά να παρέμβεις στην «πηγή» της αύξησης των τιμών. Η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να παρέμβουν για να σταματήσουν το κύμα της αύξησης των τιμών με ελέγχους και πρόστιμα στις περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον γιατί έχει κοινωνικό ρόλο. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να συμπράττει σε αυτό το ράλι αύξησης των τιμών».
Για τα Φάρσαλα και τον… Ραν Ταν Πλαν
«Η επικοινωνία έχει και τα όριά της είπε και υπογράμμισε: «Καταλαβαίνω ότι εάν έχεις καλούς επικοινωνιολόγους μπορείς να μετατρέψεις και τα Φάρσαλα σε Φαρ Ουέστ. Πέρα από τον Ντάλτον το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με τον Ραν Ταν Πλαν».