«ΟΧΙ» σε πρόωρες εκλογές, σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε ανασχηματισμό. Με αυτά τα 3 «όχι» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση για πολιτικές πρωτοβουλίες προς αυτές τις κατευθύνσεις και στον αντίποδα ανέδειξε εμφατικά την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, με ψήφο αυτοδυναμίας στη ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από τους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν με… «χαλαρότητα» τις κάλπες, καθώς, όπως είπε, μπορεί να προκύψει «πολιτική τερατογένεση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
« Θεωρητικά ναι, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Να το γνωρίζουν αυτό οι πολίτες… Αριθμητικά αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό θα συνιστά πολιτική τερατογένεση» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ΠΑΣΟΚ, Μέρα25 και με την ανοχή του ΚΚΕ. «Γι’ αυτό η κάλπη έχει τεράστια σημασία» τόνισε, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης στον ακροατήριο της Ν.Δ..
Η ερώτηση του newsit.gr.
Απαντώντας στην ερώτηση του newsit,gr και στην Κατερίνα Σερέτη για ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι «καθόλου κοντά με τον κ. Βελόπουλο», χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής τους συνεργασίας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν συνεπάγεται μονοκομματική κυβέρνηση. «Η πρόθεση της Ν.Δ. -όπως την έχω παρουσιάσει- είναι στη δεύτερη κάλπη να διεκδικήσει τη δυνατότητα για να σχηματίσει κυβέρνηση- όχι απαραίτητα μονοκομματική, αλλά διευρυμένη ως προς το στελεχιακό δυναμικό και πρόθεσή μου είναι να κάνω το ίδιο μετά τις δεύτερες εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι «το δίλημμα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Όπως δήλωσε «το ζητούμενο των εκλογών είναι ο λαός να μας δώσει μια δεύτερη εντολή και όχι δεύτερη φορά στη συμφορά» και ξεκαθάρισε εκ νέου τη θέση του ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός ακόμη και σε κυβέρνηση συνεργασίας.
“Δεν είμαι κωλοτούμπας” – Το “μπαλάκι” που πέταξε στον Αλέξη Τσίπρα
Με τη φράση «εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας» ο Πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ. ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι… «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν νοούνται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές».
“Θα πορευτούμε με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο” ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι θα ήταν «θεσμικά ανεύθυνο» να προχωρήσει σε παρέμβαση που θα κατέβαζε τον πήχη της αυτοδυναμίας, από το περίπου 37% που είναι σήμερα, για να έχει η Ν.Δ. μεγαλύτερες πιθανότητες για αυτοδυναμία.
«Προτιμώ να καταναλώσω την ενέργειας μου για να πείσω τους πολίτες για την ανάγκη ισχυρής κυβέρνησης μέσα από μία αυτοδύναμη Ν.Δ.» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε έναν όρο για αλλάξει τον σχεδιασμό του, τον οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί… Όπως εξήγησε θα άλλαζε τους κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης μόνο αν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας και δεχόταν ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και συμφωνούσε στην από κοινού αλλαγή του.
«Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και δεν θα την υποθηκεύσω για κανένα λόγο» κατέληξε.
Αιχμές στην αντιπολίτευση για προσπάθεια πολιτικής αστάθειας
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ότι… επιθυμούν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με την κάλπη της απλής αναλογικής.
«Αυτή είναι μία αποσταθεροποιητική ενέργεια» τόνισε, σημειώνοντας τον κίνδυνο εν μέσω εθνικής προκλήσεων και της τουρκικής επιθετικότητας να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας μία υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Δεν δέχομαι πιέσεις και “υποβολείς”, επισπεύδων πολιτικής αστάθειας δεν θα γίνω… Οιεκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος κατηγόρησε ευθέως τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν ότι εργαλειοποιώντας την ενεργειακή κρίση επιχειρεί την πολιτική αστάθεια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίποινα για τη στήριξη στην Ουκρανία, ενώ θύμισε και τη δήλωση Ερντογάν ότι θα επιθυμούσε άλλο Πρωθυπουργό στην Ελλάδα.
Αιχμές κατά Ανδρουλάκη
Στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ο κ. κ. Μητσοτάκης μίλησε για «τεκμηριωμένη» παρακολούθηση, ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για εργαλειοποίηση του θέματος, ενώ, όπως είπε, έχει τη δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί για τους λόγους και τις λεπτομέρειες.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται δια νόμου από εν δυνάμει παρακολούθηση, ωστόσο πρόσθεσε πως στην περίπτωση πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να υπάρχουν πιο αυστηρά φίλτρα για τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε δε, «βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη» την υπόθεση, σημειώνοντας ότι ήταν προαποφασισμένη η γραμμή ρήξης με τη ΝΔ..
«Θα πάρει καταλυτική απάντηση η Τουρκία αν επιτεθεί στην Ελλάδα» διαμηνύει ο Πρωθυπουργός στον Ερντογάν
«Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη με την Τουρκία, με την Τουρκία επιτιθέμενη σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη σκιά της κλιμάκωσης της εμπρηστικής ρητορικής του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Αν όμως ποτέ συνέβαινε θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν καταλυτική. Γνωρίζει την επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητας τους» πρόσθεσε με έμφαση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός σε επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είμαι πάντα διαθέσιμος για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θα τον πιάσω βέβαια από το λαιμό για να έρθει» τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις – απειλές του Τούρκου Προέδρου , ότι… μπορούν να έρθουν μία νύχτα ξαφνικά..
«Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό» τόνισε. « Δεν θα την ακολουθήσουμε σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο. Αλλά θα δίνουμε πάντα σαφείς απαντήσεις στην απόλυτη διαστρέβλωση, καθώς η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως αυτή που προκαλεί την ένταση. Δεν είμαι αυτός που είπε “Ερντογάν γιοκ” ως προς την επικοινωνία μεταξύ δύο αρχηγών κρατών» πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι υιοθετεί μία «νεοεπεκτατική και νεοαυτοκρατορική» πολιτική, που φαντάζει ξένη, όπως είπε, και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις προς την Τουρκία (π.χ. από το ΝΑΤΟ) ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να αναδείξει πως πλέον υπάρχει μία σταδιακή αλλαγή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας.
«Υφίσταται μεγάλος προβληματισμός σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις ΗΠΑ για την Τουρκία. Είναι η μόνη χώρα που δεν συμμετέχει στις κυρώσεις για τη Ρωσία» δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα χτίζει δυνατές συμμαχίες παράλληλα με την ενίσχυση της αποτρεπτικής της δυνατότητας.
«Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες – να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν, αλλά να δούμε πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Ευχής έργον να αντιληφθεί η Τουρκία, ότι η στρατηγική που ακολουθεί είναι αδιέξοδη» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αν ο Πρόεδρος Ερντογάν συμμετάσχει στο Φόρουμ της Πράγας θα είναι μία… «ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά, να πούμε γιατί πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα όφελος από αυτή τη στάση.