Πολιτική

ΔΕΘ 2023: Τα 28 μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και το «μήνυμα» προς τις αγορές

Σειρά μέτρων τα οποία από την μία στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και από την άλλη δημιουργούν τις συνθήκες για αύξηση των εσόδων του δημοσίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ από του βήματος τη ΔΕΘ.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι έρχεται πακέτο παρεμβάσεων τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση ελέγχου των τιμών στην αγορά, που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Βασικό χαρακτηριστικό το φετινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι ότι το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών είναι πολύ μικρό σε αντίθεση με άλλες χρονιές που ο κρατικός κορβανάς σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος. Εφέτος το κόστος θα το πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα εστάλη ένας σαφές μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές, πως η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως επίσης και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,7% του ΑΕΠ για το 2023.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να κρατήσουμε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε θέμα για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής ασφάλισης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των κατοικιών.

Ξεπάγωμα 3ετιών

Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το κυριότερο όλων είναι το ξεπάγωμα των 3ετιών που είχε επιβληθεί το 2012 και που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απολύτως μισθολογική εξέλιξη για εκείνους τους εργαζομένους που αμείβονταν με τον κατώτερο μισθό και είχαν μπει στον αγορά εργασίας μετά το 2012 ή μέχρι τότε δεν είχαν συμπληρώσει 3 χρόνια που εργάζονταν.

Το μέτρο αφορά έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, κυρίως νέων και η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30% ή 3.276 ευρώ τον χρόνο. Το μέτρο αυτό έρχεται στην αρχή της κυβερνητικής θητείας, ενώ στο σχεδιασμό ήταν αυτό να συμβεί προς το τέλος αυτής.

Πάντως μένει να δούμε την εξειδίκευση και αυτό διότι με βάση την ενημέρωση που υπήρχε αργά το βράδυ από το υπουργείο Εργασίας, μπορεί οι 3ετίες να ξεπαγώνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, ωστόσο οι εργαζόμενοι θα λάβουν χρήματα στην τσέπη τους ένα χρόνο αργότερα.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων που ως στόχο έχει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με τον πρωθυπουργό να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας σε όλους εκείνους που επιχειρούν συνειδητά να στερήσουν προς όφελός τους έσοδα από το δημόσιο, δηλώντας πολύ λιγότερα εισοδήματα από αυτά που πραγματικά αποκτούν.

Επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι θα είναι ενισχυμένο με έμφαση σε αυτούς που έχουν παιδιά.

Το πακέτο μέτρων

1. Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012. Αυξήσεις έως και 30% θα δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν συμπληρώσει από το 2012 και μετά εννέα χρόνια εργασίας. Οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 78 έως και 234 ευρώ τον μήνα.

2. Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο

3. Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά

4. Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

5. Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

6. Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

7. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

8. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

9. Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους

10. Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

11. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

12. Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά

13. Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές

14. Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

15. Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

16. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης

17. Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

18. Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Τα επιπλέον μέτρα

19. Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

20. Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

21. Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες

Το πακέτο μέτρων για το περιορισμό της φοροδιαφυγής

22. Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

23. Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

24. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

25. Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

26. Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

27. Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

28. Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα