«Ώρα ΔΕΘ» σήμερα, με διαφορετικό ωστόσο «χρώμα» αφού θα υπάρχει παρουσία ελάχιστων υπουργών (μόνο των παραγωγικών υπουργείων και όχι όσων διαχειρίζονται τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας), και μικρότερο «καλάθι» από ποτέ, λόγω των τεράστιων κονδυλίων που απαιτούνται για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία.
Στην ομιλία του απόψε στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε από το καλοκαίρι ως τώρα με τις πυρκαγιές και την κακοκαιρία και να αναφερθεί αναλυτικά στις δράσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στο τρίπτυχο: αποζημιώσεις (κρατική αρωγή) – αποκατάσταση υποδομών – αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος.
Ειδική μνεία αναμένεται να κάνει στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έμπρακτη στήριξη απέναντι στη χώρα μας.
Έμφαση θα δοθεί στις αλλαγές στην πολιτική προστασία, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινώσει νέο, τυποποιημένο πλαίσιο για την συμμετοχή του στρατού στις έκτακτες ανάγκες.
Μεταρρυθμίσεις στο κράτος
Ο δεύτερος άξονας, που θα είναι και ο βασικότερος στην ομιλία του, θα αφορά στις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει μέτρα που αντιμετωπίζουν χρόνιες αδυναμίες σε τομείς που βάζουν φρένο σε αυτό που περιέγραψε ο ίδιος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν 2 μήνες, ως πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό.
Θα αφορούν δηλαδή σε όλους τους βασικούς τομείς του κράτους, με συγκεκριμένες αλλαγές στις δομές τους.
Έτσι, αναμένονται ανακοινώσεις που θα αφορούν:
-Στην οικονομία (μεταρρυθμίσεις σε δομές για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κλπ).
-Στη Δικαιοσύνη (αλλαγές για να σταματήσει η ατιμωρησία, να υπάρχει επιτάχυνση στην απονομή της κλπ)
-Στην Υγεία (μεταρρύθμιση όλου του συστήματος, πάταξη γραφειοκρατίας κλπ)
-Αλλά και στη Παιδεία (αξιολόγηση, εκσυγχρονισμός στις δημόσιες δομές κλπ)
Το μήνυμα Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο κράτος
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ότι παρά τις αλλαγές που έγιναν στο κράτος, εν μέσω πολλών κρίσεων τα προηγούμενα 4 χρόνια (ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και gov.gr, φορολογική ελάφρυνση των πολιτών κ.α.), το κράτος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και πρέπει να αλλάξουν ακόμη περισσότερα πράγματα, με πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης, όπως αναμένεται να πει, και όχι λόγω των «κραυγών» των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με μικρό «καλάθι»
Στο οικονομικό κομμάτι, το «καλάθι» φέτος είναι… «σφικτό» και συγκεκριμένο, όχι μόνο λόγω των αυξημένων εθνικών πόρων που απαιτούνται για την επόμενη ημέρα των φυσικών καταστροφών αλλά και λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μέτρα στήριξης που δρομολογούσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, από την υπεραπόδοση των εσόδων, επαναξιολογήθηκαν ένα προς ένα και αποφασίστηκε:
-Να «παγώσει» η επέκταση του market pass για ακόμη δύο μήνες, δηλαδή ως τον Δεκέμβριο.
-Η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν είχαν πάρει αύξηση, και προγραμματιζόταν να δοθεί τον Δεκέμβριο, να μετατεθεί κατά πάσα πιθανότητα για τον Ιανουάριο.
-«Παγώνει» και ο σχεδιασμός για διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στον αντίποδα, αυτό το οποίο δεν κινδυνεύει είναι η αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού.
Τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκε και η θέσπιση ενός τέλους για την ενίσχυση του αποθεματικού του κρατικού ταμείου για τις φυσικές καταστροφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε να μην «αγγίζει» την τσέπη των μη εχόντων και να αφορά σε επιχειρήσεις από ένα συγκεκριμένο τζίρο και πάνω.