Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μαζεύουν υπογραφές για να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα.
Ένας ένας οι βουλευτές πηγαίνουν στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο δεύτερο όροφο στο κτίριο της Βουλής και υπογράφουν.
Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, πάντως, σχολίαζε ότι “η συγκέντρωση των υπογραφών είναι προληπτική. Μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup δεν υπάρχει λόγος κατάθεσης πρότασης μομφής. Η ΝΔ θα κατέθετε την πρόταση μομφής για να καθυστερήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος και να δώσει χρόνο στον ελληνικό λαό να κατανοήσει το διακύβευμα του. Ωστόσο μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν θα καταστήσουν σαφές στους πολίτες ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου έπεσε στο τραπέζι η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του συμφώνησε και είπε ότι θα την καταθέσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Είναι πάντως εμφανές ότι στο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το εάν μια τέτοια κίνηση θα αποδυνάμωνε τελικά ή θα ενίσχυε τη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Μάλιστα στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού έλεγε σε “γαλάζιο” πηγαδάκι βουλευτών ότι ” είναι μια κίνηση που έχει κινδύνους. Το 45% του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ευρώ, αν δείξουμε ότι θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση θα τους συσπειρώσουμε”.
Υπάρχει ακόμη ένας προβληματισμός, βέβαια, καθώς αν τελικά διακοπεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα και ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής, υπάρχει κίνδυνος να χρεωθεί η ΝΔ την μη παράταση του προγράμματος που ολοκληρώνεται την Τρίτη 30 Ιουνίου και παράλληλα τα όποια προβλήματα προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από την ΚΟ της ΝΔ σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία κινητικότητα για τη συγκέντρωση των πενήντα υπογραφών που χρειάζονται για την κατάθεση της πρότασης μομφής.
Το μεσημέρι του Σαββάτου σε κύκλο επαφών που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συζητήθηκε και το θέμα της κατάθεσης πρότασης μομφής.
Τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας:
1. H Boυλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τουλάχιστον των βoυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
2. H πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό Βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας που παρέχει η προηγούμενη παράγραφος στην Κυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων ομιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίου. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.
7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.