Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Διαφωνίες στη ΝΔ για τη συμφωνία και στο …βάθος διάσπαση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στον …προθάλαμο των εσωκομματικών εξελίξεων μοιάζουν να βρίσκονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς τα περισσότερα “γαλάζια” στελέχη συνηγορούν στο γεγονός ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία πρόκειται να αποτελέσει την αφορμή για την εκδήλωση των υπόγειων αντιθέσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγετική ομάδα της ΝΔ βρίσκεται στο δρόμο της υιοθέτησης των εισηγήσεων που θέλουν τη ΝΔ να καταψηφίζει την συμφωνία με τους εταίρους που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Και εκεί από τη στιγμή που θα υπάρξει κομματική πειθαρχία θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη στάση σημαντικού αριθμού βουλευτών οι οποίοι διαφωνούν με την… μεταπήδηση της ΝΔ στο αντιμνημονιακο μπλοκ. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αναμένεται να κληθούν να αποφασίσουν μεταξύ του να συμμορφωθούν χαρίζοντας στον πρόεδρο της Ν.Δ μία νίκη στον άτυπο εσωκομματικό πόλεμο ή να κινηθούν κόντρα στις αποφάσεις της ηγεσίας, προκαλώντας την ευθέως.

Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να υπάρξουν κινήσεις βουλευτών οι οποίοι θα ζητούν τη σύγκλιση της ΚΟ προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία η στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία.

Την περίοδο της προεδρίας Σαμαρά η ΝΔ έχει έρθει αρκετές φορές στα όρια του διχασμού με αφορμή παρόμοιες ψηφοφορίες. Η αρχή έγινε τον Μάιο του 2010 όταν ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Τον Νοέμβριο του 2011 ήταν ο Πάνος Καμμένος εκείνος που τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας Ν.Δ, επειδή καταψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Και το Φεβρουάριο του 2012, ο κ.Σαμαράς διέγραψε 21 βουλευτές (εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν επέστρεψαν πάντως στη Ν.Δ) επειδή καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο.

“Τέτοια συμφωνία την κλείναμε και εμείς και δεν θα πηγαίναμε σε εκλογές” υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δείχνοντας τις προθέσεις της Συγγρού να καταψηφίσει την συμφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταίρους. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ για τρίτο μνημόνιο ενώ η ρητορική της ηγεσίας μοιάζει να επιστρέφει στον αντιμνημονιακό πολιτικό λόγο.

Εκείνο διαφαίνεται είναι ότι ένα τρίτο μνημόνιο – όπως τα δύο πρώτα έχουν ήδη “καταπιεί” σε πέντε χρόνια τρεις κυβερνήσεις και έχουν οδηγήσει στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που από τη Μεταπολίτευση κυβερνούσαν τη χώρα- πρόκειται να αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον της ελληνικής κεντροδεξιάς και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει την ύπαρξη της ΝΔ.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε μια έρευνα της Real News η οποία έδειχνε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ήθελε τον κ.Καραμανλή στο τιμόνι της Ν.Δ, εάν και όποτε τεθεί θέμα ηγεσίας, ενώ δεύτερη στις προτιμήσεις είναι η κ.Μπακογιάννη, παρόλο που η ίδια κατ’ επάναληψη έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΝΔ. Η έρευνα αυτή έρχεται να δείξει ότι κανείς από τους δελφίνους από τους δελφίνους της δεύτερης ή τρίτης γενιάς δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ρεύμα.

Προβληματισμό στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλεί και εικόνα των προσυνδιασκέψεων. Μετά την αδύναμη εκδήλωση στην Πάτρα πριν δύο βδομάδες, το Σάββατο στην Ξάνθη ακόμη και στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγετική ομάδα παραδέχονταν ότι δε συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα, ενώ άλλες πηγές κατέβαζαν στο ήμισυ τον αριθμό.

Από τη στιγμή πάντως που ο Κώστας Καραμανλής δεν ανοίγει τα χαρτιά του και οι δελφίνοι δεν μπορούν να βρουν κοινό βηματισμό, ο Αντώνης Σαμαράς απομένει ο απόλυτος κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού καθώς δεν δείχνει διατεθειμένος να κινήσει διαδικασίες διαδοχής όποιες και αν είναι οι εξελίξεις -ενώ οι προθέσεις του δείχνουν θα προτιμούσε να παραμείνει πρόεδρος έστω και σε ένα συρρικνωμένο κόμμα- όπως και να έχει το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να φέρει καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα της ΝΔ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε