Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση προκειμένου να του εκφράσει τους προβληματισμούς του για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο η κυβέρνηση.
Η αποχή των υπουργών από την υποχρέωσή τους να έρχονται να απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών αλλά και ο τρόπος νομοθέτησης που επιλέγει η κυβέρνηση με νομοσχέδια που έρχονται την τελευταία στιγμή πριν εκπνεύσουν οι προθεσμίες με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίες οι συντμήσεις των χρόνων επεξεργασίας τους στις Επιτροπές της Βουλής και την Ολομέλεια αποτέλεσαν την αιτία της αντίδρασης του προέδρου της ΝΔ. Επιπροσθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε το γεγονός ότι η πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο και δεν έχει προγραμματιστεί η συζήτησή της στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, ακόμα και ένα η κυβέρνηση δεν την αποδεχθεί, τουλάχιστον αυτό να γίνει σαφές στους πολίτες και τους ομογενείς.
Το θέμα της ψήφισης των νομοσχεδίων με διαδικασίες εξπρές έθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας πριν λίγος την Ολομέλεια κατά την έναρξη συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σημειώνοντας ότι ενώ η ρύθμιση του θέματος αυτού είναι εδώ και ένα χρόνο ανοικτό, η κυβέρνηση το έφερε με συνταμένες διαδικασίες για συζήτηση και ψήφιση από την Βουλή.
Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:
«Πήρα την πρωτοβουλία να επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μου καθήκον. Του υπενθύμισα το δικό του θεσμικό ρόλο. Το Κοινοβούλιο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Αυτό αφορά τόσο τη νομοθετική λειτουργία, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αποτελεί συνεχιζόμενη παθολογία της Κυβέρνησης η κατάθεση τροπολογιών που είναι – κατά κανόνα – εκπρόθεσμες και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Επισημαίνω ακόμη ότι η ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεδομένου ότι οι Υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συνεπώς, η βλάβη είναι γενικευμένη.
Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της και του επισήμανα τη δική του ευθύνη για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής. Επανέφερα, επίσης, την πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει συζητηθεί. Ζήτησα να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα. Η Κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να μην αφήσουμε τη Δημοκρατία να λιγοστέψει».