Τα μέλη του κουαρτέτου ήταν σαν… έτοιμα από καιρό. Ξύπνησαν νωρίς, έφαγαν πρωινό στο Χίλτον και περίμεναν τους Έλληνες υπουργούς για να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Πρώτοι έφτασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσαλαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο πρώτος επέλεξε να “σκοτώσει” την ώρα του πίνοντας τον καφέ του και ο δεύτερος κάνοντας ένα τσιγάρο. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που επέλεξε να δει σήμερα τους εκπροσώπους των δανειστών αντί για αύριο Τετάρτη, έφτασε λίγο… αργοπορημένος στο Χίλτον. Και στις 12 παρά, το ραντεβού ξεκίνησε.
Ένα ραντεβού όπου θα τεθούν επί τάπητος εκτός από την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μετά από απαίτηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου, που από το πρώτο ραντεβού, το βράδυ της Δευτέρας (01.02.2016) έδειξαν πως ήρθαν στην Αθήνα με… άγριες διαθέσεις. Το φορολογικό άλλωστε δεν ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων. Αλλά εκείνοι αποφάσισαν πως θέλουν να το συζητήσουν εδώ και τώρα…
Η κυβέρνηση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο με βασική «κόκκινη γραμμή» την μη μείωση των κύριων συντάξεων, όπως επανέλαβε μιλώντας στην εκπομπή enikos του Star το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Παράλληλα, ο υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.
«Τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και προσέθεσε ότι «το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων».
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.
Φρόντισε πάντως να προειδοποιήσει ότι «δεν έχω αυταπάτες, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19:00 το απόγευμα θα ακολουθήσει ο δεύτερο σημερινός γύρος ανάμεσα σε κυβέρνηση (τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη βασικά) και επικεφαλής των δανειστών, με επίκεντρο αυτή τη φορά τα “κόκκινα δάνεια”, τόσο τα στεγαστικά όσο και αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέμα που βάσει της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Για το θέμα αυτό φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών προκειμένου να υπάρξει παράταση του σημερινού καθεστώτος που απαγορεύει την πώληση των δανείων αυτών μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για το τι θα γίνει τελικά.
Στην προηγούμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είχε τεθεί προθεσμία μέχρι 15 Φεβρουαρίου προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων αυτών από τις τράπεζες. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα της νέας διαπραγμάτευσης καθιστά δύσκολη της επίτευξη συμφωνίας μέχρι την ημερομηνία αυτή και για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμη η παράταση.
Στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους εκπροσώπους των θεσμών, το απόγευμα της Δευτέρας (01.02.2016) προσδιορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδος. «Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλό κλίμα που επικράτησε.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή, την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7-10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό (τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη πτυχή του). Εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτά θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.
Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη χθεσινή συνάντηση επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους.
Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ