Αντιμέτωπη με νέα οικονομική ασφυξία είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μάλιστα, αν οι δανειστές δεν πάρουν συγκεκριμένες προτάσεις, δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή αξιωματούχου, ο οποίος τονίζει “δεν βλέπω πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα ως τον Ιούνιο”. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει: “Εάν η αξιολόγηση πάει μέχρι Μάιο – Ιούνιο, καήκαμε”!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Οι συνομιλίες που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές”, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι Θεσμοί δεν “διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις”, καθώς δεν έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, παρά τις διαρροές από την ελληνική κυβέρνηση για πιθανές αυξήσεις στην φορολόγηση και περικοπές στις συντάξεις, όπως ανέφερε.
”Υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε και το τι έχει δώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα. Δεν έχουμε καθορίσει ακόμη το δημοσιονομικό έλλειμμα για αυτή τη χρονιά, κάτι το οποίο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την αξιολόγηση”, δήλωσε η ίδια πηγή.
Αλλη πηγή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν έχει παραδώσει ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές στις κύριες συντάξεις και τον κατώτατο μισθό.
“Δεν κρύβω ότι υπάρχουν αγκάθια στη συζήτηση. Συμφωνούν με την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού και του φορολογικού που έχουμε προτείνει”, δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
“Περιμένουμε να επιστρέψουν οι Θεσμοί, όχι αυτή την εβδομάδα, αλλά μέσα σε εύλογο χρόνο, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, έως τότε συνεχίζεται η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια…” ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και προσδιόρισε τον χρόνο κλεισίματος της διαπραγμάτευσης και της συγγραφής του τελικού κειμένου “σε δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή των Θεσμών”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναφερόμενος στις προτάσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό, είπε πως το θέμα είναι να πειστούν ότι πρόκειται για μια βαθιά μεταρρύθμιση και ότι οι αλλαγές έχουν τον δομικό χαρακτήρα που χρειάζονται. Με αυτό τον τρόπο είπε “παίρνεις πόντους από ότι θα σου έδινε ένα μπάλωμα” και πρόσθεσε:
“Οι Θεσμοί βλέπουν ότι η αρχιτεκτονική των προτάσεων και της διασύνδεσης που γίνεται του ασφαλιστικού με το φορολογικό επιφέρουν βαθιές αλλαγές. Με αυτό τον τρόπο, επισήμανε, είναι έτοιμοι να δεχθούν και πιο ήπια μέτρα για το ενδιάμεσο διάστημα. Για παράδειγμα ανέφερε ότι “συζητάνε σοβαρά το 1% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό γιατί έχουν πειστεί ότι μαζί με το φορολογικό δημιουργούν μια νέα μεταρρυθμιστική αρχιτεκτονική που έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και κάνουν το σύστημα βιώσιμο”.
Ο υπουργός σημείωσε ότι “έχουμε περάσει την πρώτη φάση της τελικής προσπάθειας κλεισίματος της διαπραγμάτευσης… και αυτή η φάση που περάσαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν όπως λέμε στο ποδόσφαιρο αναγνωριστική”.
Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν “αγκάθια” αλλά όπως είπε είναι πιο αισιόδοξος απ’ ότι ήταν την Δευτέρα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στις καλένδες την αξιολόγηση, τονίζοντας πως “πρέπει να τελειώνουμε σύντομα γιατί εάν πάμε τον Μάιο και Ιούνιο, τότε καήκαμε”. Ο υπουργός, μάλιστα είπε στους βουλευτές, πως “ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας”.
Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν στην φάση της πρώτης αξιολόγησης ανοίξουν και τα εργασιακά θέματα, απάντησε πως “όχι, είναι εκτός πλαισίου αυτής της αξιολόγησης, βρίσκονται προς επεξεργασία σε Επιτροπή, πού όταν αυτή είναι έτοιμη θα υπάρξει νομοθετικό έργο”.