Όχι μόνο μια ολόκληρη κυβέρνηση ψάχνει τον συντάκτη μιας διάταξης που προκάλεσε πολλά ρίχτερ στο εσωτερικό της αλλά και μια φράση του υπουργού Δικαιοσύνης αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.
Ο κ. Ρουπακιώτης έδωσε και σήμερα πολλές συνεντεύξεις. Σε μια από αυτές, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 είπε:
“Δεν γνωρίζω ποιος την συνέταξε (την διάταξη), ούτε με πήρε κάποιος τηλέφωνο να μου το πει – και καλά θα έκανε, γιατί δεν είμαστε τσακωμένοι. Αλλά είναι κάτι που αφορά πάντες και πάσες. Και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, και τον δημόσιο. Είναι πολύ λίγοι από αυτόν τον τομέα, βέβαια, αλλά δεν αφορά μόνον το δημόσιο τομέα. Λέει πάντες και πάσες” τόνισε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης:
“Αρνούμαι τον όρο επίορκος. Υπάρχουν αυτοί που διέπραξαν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Άλλο είναι το ζήτημα αν απαγγελθεί μια κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία και πόσο πρέπει να παίρνει το μισθό του και για πόσο. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Η προβολή αυτού του όρου είναι για να δώσει την δυνατότητα να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και είναι πάγιος κανόνας διεθνώς ότι αν δεν κριθεί τελεσίδικα μια υπόθεση, δεν μπορείς να διώξεις κάποιον. Σε κακουργηματικού χαρακτήρα βαριές κατηγορίες, υπάρχει η δυνατότητα να τον θέσεις σε αργία και ό,τι περαιτέρω λέει ο νόμος. Δεν υποστηρίζω, βέβαια, την ιδέα να παραμείνει ούτε ένας παραπάνω από όσους περισσεύουν στο Δημόσιο, αλλά από όσους περισσεύουν και όχι από όσους λέμε εμείς ότι περισσεύουν”.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον συντάκτη της διάταξης. Μιας διάταξης που συμπεριλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο το οποίο μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα ψηφισθεί από την Βουλή και έτσι θα πάρουμε την δόση.
Πως προκύπτει η άγνοια Σαμαρά;
Ο ίδιος ο κ. Κεδίκογλου είπε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε το περιεχόμενο της διάταξης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκη για τους συμβασιούχους.
«Ο κ. Ρουπακιώτης είπε απλώς ότι του διαβιβάστηκε από τη Γραμματεία της Κυβέρνησης. Και το Μαξίμου θα ελάμβανε γνώση στην τελική φάση, μετά τη συμφωνία, όταν θα έπρεπε να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο. Το πρωθυπουργικό γραφείο, ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί -για να είμαστε ακριβέστεροι- είχαν συμφωνήσει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο των επ’ αόριστον προσωρινών μέτρων αυτής της “φάμπρικας”, αν θέλετε, η οποία είχε δημιουργηθεί και η οποία προκαλεί προφανείς δυσλειτουργίες. Είχαν συμφωνήσει ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η διατύπωση, φυσικά και δεν είχε περάσει ακόμα από το Μαξίμου», είπε ο κ. Κεδίκογλου.
Συμφώνησε ότι έπρεπε να είχε υπάρξει συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, αφού το θέμα αφορούσε την αλλαγή του Κώδικα Δικονομίας.
Αλλά και από τον κ. Μανιτάκη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η διάταξη συντάχθηκε από το υπουργείο του. Έτσι, μάλλον μιλάμε για μια διάταξη – φάντασμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ούτε ο Σαμαράς ήξερε το περιεχόμενο της διάταξης για τους συμβασιούχους
Ρουπακιώτης: Η διάταξη που αποσύρθηκε είναι ένα τερατούργημα
Με σύμβαση αορίστου χρόνου οι πρώτοι που απολύονται από το Δημόσιο – Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άγριο χέρι Σαμαρά στους υπουργούς του – Τι σημαίνει η αιφνίδια ασθένεια του Μανιτάκη – Πολιτική
Χωρίς τον Μανιτάκη και μέσα σε 30 λεπτά ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο – Πολιτική