Πολιτική

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το C4I – Ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν

Διαβιβάστηκε στη Βουλή ο φάκελος της δικογραφίας για το σύστημα C4I.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία για το C4I έχει φτάσει στην Βουλή των Ελλήνων και έχει ήδη πρωτοκολληθεί. Η επίσημη όμως ανακοίνωση της δικογραφίας στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (26.11.2018), με την έναρξη της συνεδρίασης.
Από την στιγμή λοιπόν, που θα ανακοινωθεί η δικογραφία στην Ολομέλεια θα ανοίξει και η δρομολόγηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.

Αυτές είναι:

Πρώτον, η δικογραφία – που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελείται από τα διαβιβαστικά έγγραφα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Βουλή και την δικογραφία που έχει έρθει σε ηλεκτρονική μορφή (στικάκι) – θα είναι διαθέσιμη σε ενημέρωση των κομμάτων. Στην φάση αυτή, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή να δοθούν αντίγραφα της δικογραφίας στα κόμματα (εάν δεν είναι απόρρητου χαρακτήρα τα έγγραφα προανάκρισης που είναι σε εξέλιξη στην δικαιοσύνη ) ή εάν είναι τέτοια απόρρητα τα έγγραφα, όπως έγινε με την δικογραφία της Novartis, για να διασφαλιστεί η διατήρηση του απόρρητου της δικαστικής έρευνας , η δικογραφία να «ανοιχτεί « στην αίθουσα 168 της Βουλής, όπου οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές των κομμάτων και οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί θα μπορούν να την διαβάσουν, να κρατήσουν σημειώσεις, αλλά όχι να πάρουν με οποιοδήποτε τρόπο αντίγραφα ή μέρος της δικογραφίας.
Το δεύτερο βήμα που θα ακολουθήσει είναι εάν κάποιο κόμμα κρίνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα της δικογραφίας. Η υποβολή του αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτεί 60 υπογραφές τουλάχιστον και το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής 30 υπογραφές.

Να υπενθυμίσουμε πάντως, ότι το θέμα της σύμβασης προμήθειας του συστήματος C4I, είχε εξεταστεί ως ενότητα διεξοδικά της εξεταστικής επιτροπή της Siemens, το 2010-2011. Τότε είχαν καταθέσει τόσο οι πρώην υπουργοί που είχαν συνάψει τη σύμβαση (Σκανδαλίδης, Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης) όσο και οι μετεγενέστεροι υπουργοί (Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Μαρκογιανάκης ) που είχαν με αποφάσεις τροποποιήσει τις συμβάσεις. Τότε η Εξεταστική Επιτροπή είχε διατυπώσει ότι υπήρχαν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά στο πόρισμα που έφτασε στην Ολομέλεια τελικά δεν υπήρξε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χαμός με Μαρινάκη και Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τον μηχανοδηγό στα Τέμπη: «Ήταν εθελοντής στο γραφείο Μητσοτάκη» – «Προσβάλετε τη μνήμη ενός νεκρού»
«Είστε αυτή που πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα θέλετε να επιβιώσετε πολιτικά και να ανεβάσετε πολιτικά το κόμμα σας εκμεταλλευόμενη τον ανθρώπινο πόνο» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Μάκης Βορίδης για Μαρία Καρυστιανού: «Κάνει πολιτικές τοποθετήσεις, δεν γίνεται να μην απαντάμε» – «Αδίστακτος, σπιλώνει τον αγώνα μας» η απάντησή της
«Δεν γίνεται να μην απαντάμε στις πολιτικές τοποθετήσεις που κάνει» είπε ο Μάκης Βορίδης για τη Μαρία Καρυστιανού που του απάντησε χαρακτηρίζοντάς τον «μικρόψυχο, κακό και λίγο»
Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι κακιά γυναίκα, αυτή την κυρία πάνε να υποστηρίξουν στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη
«Θα της κάνω μήνυση και αγωγή για να αποδείξει στα δικαστήρια την προσωπική μου εμπλοκή. Όποιος πάει στο συλλαλητήριο στηρίζει Κωνσταντοπούλου»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή