Site icon NewsIT
20:54 | 15.04.15

ΔΝΤ: Δεν είναι βασικό μας σενάριο το Grexit – Αν συμβεί, θα είναι τρομερές οι συνέπειες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Newsit Newsroom

- Ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής, μίλησε για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη - Ο Βινιάλ δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη "θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό... Αυτό θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος" - Ο επικεφαλής Δημοσιονομικών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Βίτορ Κασπάρ, δήλωσε ότι "το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές" - Ο Βαρουφάκης φτάνει απόψε στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τον Μπάρακ Ομπάμα, τον Μάριο Ντράγκι και τους υπουργούς Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιταλίας

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι το βασικό σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο όμως δεν υποτιμάει τον κίνδυνο, αλλά αντίθετα -όπως άλλοι οργανισμοί και χώρες- προσπαθούν να μειώσουν τις συνέπειες, στην περίπτωση που συμβεί το Grexit.

Αυτό επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής, ένας εκ των ισχυρών παραγόντων του Ταμείου, εξηγώντας ότι στο βασικό σενάριο του Ταμείου “η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι κάτι που εξέφρασε και η ελληνική κυβέρνηση. Έχουν την πρόθεση να παραμείνουν μέλος της Ευρωζώνης”.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε ότι “συνεργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να συνθέσουμε ένα σύνολο μέτρων πολιτικής, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην Ελλάδα. Νομίζουμε αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα”.

Αναφορικά με το Grexit και τις συνέπειες του, ο κ. Βινιάλ δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη «θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αυτό θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος. Για τη ζώνη του ευρώ, νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει θέμα εμπιστοσύνη, επίδραση που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ωστόσο, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση τώρα για να αντιμετωπίσει τυχόν πλήγματα, λόγω των ενισχύσεων του θεσμικού πλαισίου. ”

Ο επικεφαλής Δημοσιονομικών υποθέσεων, Βίτορ Κασπάρ δήλωσε από την πλευρά του ότι “το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για να προσδιοριστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό Πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και η χώρα έχει μπροστά της μονοπάτι βιώσιμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version