Πολιτική

Δίκη Διώτη: Τι κατέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

"Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη".

Τάδε έφη Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη κατάθεση του στη δίκη για την υπόθεση της λίστας Λάγκαρντ με κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πεισμένος στην κατάθεση του πως οι ενέργειες του κ. Διώτη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν είχαν δόλο, επισημαίνοντας :

“Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ στη λίστα των 65 CD”.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε στην κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, όπως είχε κάνει και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πως “η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε πως, κατά την προσωπική του άποψη, η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελή φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλε στον κ. Διώτη. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως επέμεινε παρά τα όσο αντίθετα έχει δεχθεί η δικαιοσύνη πως απέστειλε το USB με τη λίστα στον κ. Διώτη, όντας ακόμη υπουργός Οικονομικών, ενώ, πρόσθεσε πως ο πρώην εισαγγελέας επιλέχθηκε για τη θέση αυτή καθώς ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δεν επρόκειτο να φοβηθεί και να κάνει πίσω. “Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι το USB που εγώ έδωσα στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος” τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε “βολές” προς το ΣΔΟΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί στην υπόθεση της λιστας Λαγκάρντ, επισημαίνοντας : “Δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Το ΣΔΟΕ κάνει ότι κάνει τη δουλειά του. Βέβαια το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010 διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία”. 

Στη δίκη κατάθεση έδωσε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παραλαβή των στοιχείων, τονίζοντας ότι “οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα και εμπιστευτικότητα” και προσθέτοντας ότι τότε “υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν” ενώ υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δώσει εντολή ελέγχου στον κ. Διώτη.

Η δίκη συνεχίζεται τον Ιούλιο. 

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα