Site icon NewsIT
16:30 | 03.06.16

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διαβεβαιώσεις Βούτση στην μητέρα του Παύλου Φύσσα για λύση στο αδιέξοδο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διαβεβαιώσεις Βούτση στην μητέρα του Παύλου Φύσσα για λύση στο αδιέξοδο
Newsit Newsroom

Πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκδηλώθηκε σήμερα αλλά με λάθος θεσμικό τρόπο για να λυθεί το πρόβλημα της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, που όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος «δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια…»

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, μετά την προχθεσινή δημόσια έκκλησή της – κραυγή αγωνίας για την επιτάχυνση της δίκης και την ανάγκη λήψης όλων των μέτρων γι’ αυτό απευθύνθηκε στους πολιτειακούς θεσμούς και την κυβέρνηση, σήμερα πέρασε το κατώφλι της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νίκο Βούτση με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

Όπως ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανταποκρινόμενος στην έκληση αυτή της κυρίας Μάγδας Φύσσα του ζήτησε μετά και από συνεννόηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης να έχουν συνάντηση με την Μάγδα Φύσσα και τους οικείους του Παύλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «μας εξέφρασαν την άποψή τους και την εμπειρία τους από την δίκη» και σημείωσε ότι «δεν έχει τον ρυθμό και τον ορίζοντα που έπρεπε καθώς είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Δημοκρατία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «διαβεβαιώσαμε την Μάγδα Φύσσα και τους οικείους του ότι καταλαβαίνουμε την πολιτική και κοινωνική σημασία της δίκης. Εξηγήσαμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την διεξαγωγή της. Αναγνωρίσαμε ότι η ταχύτητα διεξαγωγής της δίκης είναι τόσο αργή ώστε κατά την άποψή μας να δημιουργείται μία εικόνα που δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια (!) Αυτή η εικόνα και η κατάσταση ασφαλώς και πρέπει να αλλάξει. Ως σήμερα, αυτό που φροντίσαμε ήταν να δώσουμε σε χρήση με τον κατάλληλο εξοπλισμό μία επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών. Η αίθουσα ήταν ήδη έτοιμη και εξοπλισμένη από τις 5 Οκτωβρίου 2015 (πρόκειται για την αίθουσα τελετών του Εφετείου)».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε όμως ότι «ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής μίας δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή μία δυσχέρεια, μία διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής της δίκης. Τότε ο υπουργός έχει αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο. Αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο της δίκης θα επενέβαινε με τρόπο που δεν επιτρέπει ο νόμος στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο ακόμη και συνταγματικά και θα μπορούσε να δημιουργήσει δικονομική εμπλοκή και στη συγκεκριμένη δίκη. Αυτή τη στιγμή απηύθυνα ο ίδιος ένα έγγραφο – παράκληση στον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών να εκτιμήσει την κατάσταση και την δυσκολία προόδου της δίκης και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, εφόσον διαπιστώνει την δυσκολία, να μου απευθύνει σχετικό έγγραφο.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον διαβεβαίωσε ότι το έγγραφο θα έρθει τάχιστα.
Καταλαβαίνω ότι δεν λύνεται το ζήτημα με μία κίνηση, αλλά χρειάζονται διαρκείς προσπάθειες. Διαβεβαίωσα την κυρία Μάγδα Φύσσα ότι θα παρακολουθούμε διαρκώς την δίκη και θα κάνουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας ότι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη» Ερωτηθείς το πώς θα μπορούσε ο υπουργός Δικαιοσύνης να παρέμβει, ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος είπε πως «η δική μου παρέμβαση θα είναι να ορίσω χώρο διεξαγωγής μετά από συνεννόηση με τους παράγοντες του δικαστηρίου». Επίσης μετά από ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων να αποσαφηνίσει τι εννοούσε με το ότι « δεν είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια της δίκης…» είπε πως δεν εννοεί ότι υπάρχει κανένας κίνδυνος για παραγραφές ή της συνέχισής της αλλά για τους χρόνους διεξαγωγής της και τίποτε περισσότερο».

Σκιές και ερωτήματα…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, άθελά του ή όχι, άφησε σκιά για την κωλυσιεργία στους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς. Κι αυτό, γιατί εάν το πρόβλημα των εμπλοκών είναι ο χώρος διεξαγωγής της δίκης, η αναφορά του ότι «εμείς από τον Οκτώβριο του 2015 είχαμε έτοιμη και εξοπλισμένη και μια άλλη αίθουσα εάν χρειαζόταν (εκτός αυτή του Κορυδαλλού) δείχνει ότι είχαν στην διάθεσή τους μια εναλλακτική λύση που δεν την επέλεξαν…

Το δεύτερο ερώτημα, που γεννιέται από όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, είναι εάν μπορούσε να πάρει αυτή την πρωτοβουλία γιατί δεν το έπραξε νωρίτερα; Ο ισχυρισμός του ότι χρειαζόταν για να επέμβει έγγραφο από το τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών που να εξηγεί ότι η δίκη δεν μπορεί να διεξαχθεί εξ αιτίας ελλείψεως χώρου, η απάντηση είναι ότι και τώρα ακόμα τέτοιο έγγραφο ακόμα δεν διαθέτει…

Το τρίτο φάουλ, που σημαδεύει την κατ’ άλλα πολύ σωστή και αργοπορημένη κίνηση για την ομαλή διεξαγωγή της δίκης, είναι θεσμικό με την εμπλοκή του Προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μπορεί να είναι ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας αλλά έχει διακριτό θεσμικό χαρακτήρα και αρμοδιότητες όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα και τον ΚτΒ. Ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να ακούει αιτήματα πολιτών και φορέων, να δέχεται υπομνήματα εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και να τα θέτει σε γνώση αυτής και της εκτελεστικής εξουσίας αλλά είναι σαφώς άλλο αυτό από το να συγκαλεί συσκέψεις στο γραφείο του με φορείς και υπουργούς για την εξεύρεση λύσεως…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version