Θεωρούν ότι ανακριτής με τις πράξεις και τις παραλείψεις τον βοήθησε να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και να φύγει από την χώρα ο βασικός εμπλεκόμενος στην υπόθεση Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Ετσι όταν αναφερόμαστε στην πολύκροτη υπόθεση, στην οποία μιλάμε για δύο σκάνδαλα: Το ένα είναι η δωροδοκία κομμάτων και πολιτικού προσωπικού το άλλο είναι η τρανταχτή ολιγωρία της ελληνικής δικαιοσύνης στη διαλεύκανση του σκανδάλου. Οσοι καταθέτουν στην Εξεταστική Επιτροπή αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Ζαγοριανός έπαιρνε εντολές “άνωθεν” για τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν την υπόθεση.
Ηδη στους διαδρόμους της Βουλής αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί η εκτίμηση πως τα στοιχεία που θα έρθουν στο φως μπορούν να τινάξουν στον αέρα το πολιτικό σύστημα της χώρας. Γιατί τα μέχρι τώρα στοιχεία αφορούν τον κ. Τσουκάτο, τον κ. Μαντέλη και τον μακαρίτη γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βρθολομαίο. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έψαξε τα κιτάπια του και δεν βρήκε εγγραφές ποσών από τη SIEMENS ο δε κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε και πρόσφατα – μέσω συνεργατών του – ότι ποτέ δεν μπήκαν χρήματα στα ταμεία του κόμματος από τη γερμανική εταιρία. Αν είναι έτσι τότε παραμένει απορίας άξιον γιατί ο κ. Ζαγοριανός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να κλείσει αναίμακτα τη διερεύνηση του σκανδάλου. Το γεγονός ότι οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί δεν αθωώνει πολιτικά τα δύο μεγάλα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό τους. Η ομολογημένη πρόθεση των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες δεν λύνει το πρόβλημα. Από τη στιγμή που τα χρήματα μπήκαν και στα κομματικά ταμεία δημιουργείται τεράστιο θέμα δημοκρατικής τάξης. Αφορά τα οικονομικά μέσα που είχαν στη διάθεση τους τα δύο μεγάλα κόμματα έναντι όλων των άλλων για να κάνουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Αφορά το μέγα θέμα της ισοτιμίας της ψήφου μεταξύ των πολιτών. Αφορά την ίδια την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο κάτω της γραφής δεν πρόκειται για “στιγμιαίο” αλλά για διαρκές αδίκημα το οποίο έπαιξε ρόλο στην καθιέρωση του δικομματικού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, δηλαδή της εναλλαγής των δύο κομμάτων στην εξουσία.