Τρίτη, 26 Νοε.
14oC Αθήνα

Αλέξης Τσίπρας: Η κόκκινη γραμμή είναι πως δεν συζητάμε πια για νέο Μνημόνιο

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Κρίσιμη συνεδρίαση στην Βουλή στον απόηχο της συνεδρίασης του Brussels Group
– Το μυστήριο με το διορθωμένο non paper και τη στάση πληρωμών του Αλέξη Τσίπρα
– Στο επίκεντρο η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε το κυβερνητικό επιτελείο στους ευρωπαίους εταίρους
– “Θετικό το κλίμα στις συνομιλίες”, λένε από την κυβέρνηση για τιις διαπραγματεύσεις
– Μήνυμα από Μαξίμου: “Αλλοιώνουν την πραγματικότητα όσοι λένε πως η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη”

Με πολύ σκληρές αιχμές προς την αντιπολίτευση διάνθισε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Βουλή για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, πρόκειται να ανοίξει μέχρι τον Ιούνιο.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός απαξίωσε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας πως ονόμαζε “μεταρρυθμίσεις” τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, την ίδια ώρα που αρνείτο να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παρότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Αυτό “ξεχάστηκε, τόσο απ’ την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και απ’ την Τρόικα” ανέφερε ο κος Τσίπρας και συνέχισε: “Γιατί από τα 2062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ ελέγχθηκαν μόλις 25; Σήμερα μαθαίνουμε στον ξένο Τύπο, πως οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν όσους ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, επειδή ήσαν στενοί σας συνεργάτες κε Σαμαρά. Για πόσο νομίζατε πως θα μπορούσε να συνεχιστεί αυτό το αίσχος; Στις ελβετικές τράπεζες έχουν κατατεθεί μόλις 10 αιτήματα για έλεγχο ύποπτων προσώπων καθόλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν περίμενα ποτέ να μου τεθεί το ερώτημα ακόμα και απ’ την καγκελαρία της Γερμανίας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει συνάψει συμφωνία με την Ελβετία” ανέφερε ο κος Τσίπρας για να συμπληρώσει:

“Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας. Δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση και έβγαλαν τα λεφτά τους έξω ανενόχλητοι. Σαν τον υπουργό σας των οικονομικών κε Σαμαρά”.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει μυστική διπλωματία από πλευράς κυβέρνησης, και πως η “ειλικρινής και σκληρή” διαπραγμάτευση που διεξάγεται, θα προχωρήσει μέχρι τέλους.

Υπενθυμίζοντας πως η νέα κυβέρνηση, αντί για το πλεόνασμα των 3,3 δις ευρώ το οποίο προϋπολόγιζε η κυβέρνηση Σαμαρά, αντιμετώπισε έλλειμμα 2,5 δις ευρώ, ο κος Τσίπρας τόνισε παράλληλα πως “η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο απ΄ το καλοκαίρι του 2014, που δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει απ’ τον Προϋπολογισμό της”.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα κυβέρνηση κατάφερε με τη διαπραγμάτευσή της να οδηγηθεί στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με την οποία “παρατάθηκε μεν η δανειακή σύμβαση αλλά ταυτόχρονα κερδήθηκε η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα και η αντικατάσταση της 5ης αξιολόγησης απ’ τη λίστα μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης”: Αντί για τις περικοπές σε συντάξεις, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και τις ομαδικές απολύσεις, που περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη, την 20η Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έλαβε την δυνατότητα να αντιπροτείνει πρόγραμμα αναδιανομής βαρών και εισοδημάτων – ενώ επίσης “αναγνωρίστηκε και η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αμοιβαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”.

Η συζήτηση για το χρέος. “θα ανοίξει στην ώρα της, προκειμένου να καταλήξουμε μέχρι τον Ιούνιο σε ένα νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο με τους εταίρους, για να μειωθούν οι στόχοι για τα υπέρογκα πλεονάσματα της επόμενης τρετίας που είναι συνώνυμα της πολιτικής της ακραίας λιτότητας” διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.

Στρεφόμενος προς την αντιπολίτευση, ο κος Τσίπρας παρατήρησε πως η ΝΔ και το Ποτάμι μέμφονται την κυβέρνηση πως “έχει συνθηκολογήσει και υπογράψει Μνημόνια”, την ίδια ώρα που λένε ότι “οδηγεί τη χώρα στα βράχια”.

“Την απάντηση σ’ αυτές τις αντιφάσεις του αντιπολιτευτικού λόγου, την δίνει η ίδια η ζωή” ανέφερε ο κος Τσίπρας. “Ας μας πει σήμερα ο κος Σαμαράς, ο κος Θεοδωράκης: Είναι Μνημόνιο ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση; Ο νόμος για τις 100 δόσεις που μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα έφερε στα ταμεία 100 εκ ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε μέσα σε πέντε μήνες μόλις 70 εκατομμύρια; Είναι Μνημόνιο το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία που μας γλυτώνει απ’ τις περικοπές στις συντάξεις που οι ίδιοι αποφασίσατε; Είναι Μνημόνιο η άρνησή μας να αυξήσουμε τον ΦΠΑ ή η λύση που δώσαμε για την βιομηχανία ζάχαρης; Είναι όλα αυτά παράταση του Μνημονίου;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

“Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, δεν δίστασε με όλους τους εκπροσώπους της, όπου κι αν βρέθηκε το τελευταίο διάστημα, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί, να πει απαγορευμένες λέξεις – “αξιοπρέπεια, εθνική κυριαρχία, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης” – αλλά και άλλες δύσκολες λέξεις, όπως “Ζήμενς, κατοχικό δάνειο, πολεμικές επανορθώσεις”, ακόμα και μέσα στο Βερολίνο. “Έπραξα ορθά που τα είπα αυτά στο Βερολίνο κε Σαμαρά, ή θα έπρεπε μήπως να πω κι εγώ “ουδείς αναμάρτητος” στην κα Μέρκελ;” ανέφερε δηκτικά ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε εκ νέου τον Αντώνη Σαμαρά πως όσο ήταν πρωθυπουργός δεν εμφανιζόταν σχεδόν ποτέ στη Βουλή για να ενημερώσει για τις τότε διαπραγματεύσεις. Για το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε τον κ. Παπασταύρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν τιμά τον κ. Σαμαρά που του παρείχε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ, ενώ διευκρίνισε πως και όσοι άλλοι βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ θα ελεγχθούν  όλοι ένας προς έναν.

«Σας άκουσα να υπερασπίζεστε τον κ. Παπασταύρου. Και βεβαίως σας τιμά να τον υπερασπίζεστε. Συνεργάτης σας είναι. Αλλά δεν σας τιμά να του δίνετε ασυλία στους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Και είπατε μακάρι να είχαμε 10 ακόμη Παπασταύρου. Δεν έχουμε 10 Παπασταύρου, κύριε Σαμαρά. Έχουμε 2.062 της λίστας Λαγκάρντ και θα ελεγχθούν ένας προς έναν» δήλωσε πριν από λίγο στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την κριτική του κ. Σαμαρά για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή, τον κατηγόρησε ότι ως πρωθυπουργός «προτιμούσε να κάνει δηλώσεις στο καφενείο και στο εντευκτήριο αντί να ενημερώνει τη Βουλή».

“Σας ζητάμε να υιοθετήσετε τις κόκκινες γραμμές μας σε αυτή την εθνική διαπραγμάτευση”, είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση απόψε στη Βουλή και πρόσθεσε: “έχουμε σχέδιο ουσιαστικής, ειλικρινούς διαπραγμάτευσης. Για να πετύχει η χώρα. Και εσείς τι κάνετε όταν εμείς πραγματώνουμε με δυσκολία αυτό το έργο. Κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε να αποτύχουμε. Δεν σας τιμά ούτε εσάς ούτε την παράταξή σας. Και δεν δίνει καμία προοπτική στον τόπο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει τέτοια συμπεριφορά. Σας καλούμε να πάρετε θέση. Τι μας προτείνετε; Να αποδεχθούμε αυτά που εσείς ήσασταν έτοιμος να αποδεχθείτε πριν από τις εκλογές; Εμείς αυτά δεν θα τα αποδεχθούμε. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση για τη χώρα και το λαό μας”.

Για την παράταση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ήρθε προς κύρωση στη Βουλή, καθώς δεν την ζητούν ούτε οι δανειστές. “Αναρωτιέμαι αν την κύρωση δεν την ζητούν οι δανειστές γιατί τη ζητάει η αντιπολίτευση; Γιατί σας έπιασε τώρα ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου. για να ξεκαθαρίζουμε δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και κανένα Μνημόνιο”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε μεγάλη σύγχυση, είναι το non paper που έστειλε το Μαξίμου.  


Η σύγχυση προκλήθηκε από την διόρθωση που υπήρξε στο non paper που στάλθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αφού αρχικά στο κείμενο είχε συμπεριληφθεί μία παράγραφος, στην οποία χαρακτηριζόταν αντιδεοντολογική πράξη η δημοσίευση στο twitter από δημοσιογράφους, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός θα δήλωνε απόψε στην Βουλή πως θα προσωρήσει σε στάση πληρωμών.

Συγκεκριμένα ανφερόταν στο κείμενο: “Το να γράφει επωνύμως δημοσιογράφος σε twitter ότι υπάρχει πληροφορία ότι το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας θα ανακοινώσει στάση πληρωμών και στη συνoέχεια να ισχυρίζεται ότι μια πληροφορίας είναι, δεν δεσμεύεται από κάτι και μπορεί να πέσει έξω δεν είναι και τόσο δεοντολογικό. Ούτε, βέβαια, ευσταθεί αυτό που υποστηρίζει ότι τα social media είναι κάτι άλλο. Η πρόκληση ανησυχίας δεν είναι κάτι άλλο, ενώ υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να πέφτει και έξω. Ας το παραδεχτεί. Έστω και μετά την ομιλία Τσίπρα…”.

Ωστόσο, μετά από λίγη ώρα στάλθηκε ένα διορθωμένο κείμενο, στο οποίο η συγκεκριμένη παράγραφος, καθώς και άλλα πέντε σημεία τα οποία είχαν να κάνουν με τα δημοσιεύματα που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, είχαν διαγραφεί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε