Μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω της εκλογικής και δημοσκοπικής καταβαράθρωσης των ποσοστών του κόμματος ξεκινούν το απόγευμα οι εργασίες του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς οι οποίες θα ολοκληρωθούν τη Κυριακή με την εκλογή Προέδρου του κόμματος και νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Των εκλογικών διαδικασιών θα προηγηθεί σχεδόν τριήμερη συζήτηση μεταξύ των συνέδρων σε υψηλούς τόνους όπως αναμένεται προκειμένου να ληφθεί πολιτική απόφαση για το μέλλον του κόμματος, από την οποία ωστόσο θα απουσιάζουν τα στελέχη της λεγόμενης “μεταρρυθμιστικής” τάσης της οποίας ηγείται ο πρώην γραμματέας και βουλευτής Σπύρος Λυκούδης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πολιτική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη προς το Συνέδριο η οποία θα σηματοδοτήσει και τις προθέσεις του για το μέλλον του ίδιου και του κόμματος ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνεργασίας ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές.
Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά διχάζει το κόμμα αφού υπάρχουν στελέχη που λένε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει επί της ουσίας να διαλυθεί και να ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα και στα ψηφοδέλτια του κι άλλα που υποστηρίζουν την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος και την συνεργασία με την Κουμουνδούρου μετεκλογικά εάν το κόμμα φυσικά καταφέρει να μπει στη Βουλή.
Ο κ. Κουβέλης θα βρεθεί αντιμέτωπος με αρκετά στελέχη που φέρονται αποφασισμένα να του ασκήσουν έντονη κριτική για χειρισμούς του την τελευταία περίοδο, όπως από τον Γιάννη Πανούση, ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα παραστεί στο συνέδριο μόνον για να επαναλάβει πως ο πρόεδρος του κόμματος “δεν είχε, ούτε έχει πολιτικό σχέδιο”.
Η αμφίσημη στάση του κ. Κουβέλη ιδίως στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής εναντίον του όχι μόνο από τον κ. Πανούση, αλλά και από στελέχη όπως η Μαρία Γιαννακάκη, η Μίνα Ξυροτύρη, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιώργος Κυρίτσης και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τα οποία θα καλέσουν τον κ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει επισήμως τις προσωπικές του φιλοδοξίες και παράλληλα ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει οποιονδήποτε διάδοχο του Κάρολου Παπούλια για να προκληθούν εκλογές.
Τα συγκεκριμένα στελέχη να σημειωθεί ότι τάσσονται και υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κυβερνητικό, ενώ οι προερχόμενοι από το λεγόμενο “αριστερό δίκτυο” σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν από το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ να ζητήσει “εδώ και τώρα εκλογές”, στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ!
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση όσον αφορά την προεδρολογία λέγοντας ότι δεν τον αφορά και παράλληλα θα προσπαθήσει να αγοράσει χρόνο υποστηρίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα στο χώρο της κεντροαριστερά, αλλά και στην προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης χωρίς δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι προς τους Οικολόγους Πράσινους για προεκλογική συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3%, δηλαδή της πολιτικής και κοινοβουλευτικής επιβίωσης της ΔΗΜΑΡ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα σίγουρα ποντάρει το Μαξίμου – Ψήφος εμπιστοσύνης για να κλείσουν τα στόματα
Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε την κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης – Ποιός το πρότεινε στον Αντώνη Σαμαρά – Τι ορίζει το Σύνταγμα
Μυρίζουν… εκλογές! – Παραιτήθηκαν τρεις γενικοί γραμματείς
Τρίκαλα: Ο Ταμήλος μίλησε για εκλογές τον Μάρτιο – ”Ήδη κάνω το κουμάντο μου”!
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις! Η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου