Πολιτική

Δημητρίου σε Ειδικό Δικαστήριο: «Υπήρχαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα για τη Novartis»

Με την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους των πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η κυρία Δημητρίου υπήρξε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου από 1η Ιουλίου του 2016 μέχρι και 30 Ιουνίου 2019 και έδωσε την εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis.

Η μάρτυρας άρχισε την κατάθεσης της από την στιγμή που ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής της διαβίβασε τα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Novartis στις 14 Δεκεμβρίου 2016. Δύο ημέρες μετά η κυρία Δημητρίου διαβίβασε τα δημοσιεύματα στην Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής τότε την Ελένη Ράικου.

« Από το πρώτο δημοσιεύμα στις 5 Δεκεμβρίου 2016, υπάρχει αναφορά σε ανθρώπους κατείχαν κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις. Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κυρία Ράικου. Σχεδόν αμέσως η κυρία Ράικου, στις 19 Δεκεμβρίου, είχε συντάξει το αίτημα δικαστικής συνδρομής, μέσα σε τρεις ημέρες. Σε αυτό το αίτημα ζητάει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Εκείνη τη  στιγμή, εκτός από δημοσιεύματα δεν υπήρχε κάτι άλλο. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν  αίτημα δικαστικής συνδρομής και αυτό ήταν πολύ σωστό» τόνισε η κυρία Δημητρίου, προσθέτοντας ωστόσο πως το αίτημα ήταν αόριστο καθώς δεν είχε δουλευτεί η υπόθεση για να ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο. «Ήταν ίσως βιαστικό» τόνισε η κυρία Δημητρίου, προσθέτοντας πως σε λίγες ημέρες έγιναν και κατασχέσεις οι οποίες ενδεχομένως θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί του αιτήματος. 

Στη συνέχεια, η κυρία Δημητρίου ανέφερε πως κατέθεσε και άλλα επτά δημοσιεύματα στην κυρία Ράικου για να επισημανθούν στην πρώτη της παραγγελία και να τα διερευνήσει.

«Από πρώτη στιγμή σε όλα τα δημοσιεύματα γίνεται νύξη για πολιτικά πρόσωπα. Είναι πάρα πολλά τα δημοσιεύματα, εγώ της έστειλα κάποια ενδεικτικά» ανέφερε η κυρία Δημητρίου, προσθέτοντας : «όταν βοά ο τύπος για πολιτικά πρόσωπα, έχουν αναφερθεί Πρωθυπουργοί, έχει γραφτεί το όνομα Σαμαρά, μπορεί δικαιολογημένα να την πήρε τηλέφωνο και να της είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος «έχεις πολιτικά πρόσωπα»;».

Πρόεδρος : Δεν υπήρχαν κάποια έγγραφα FBI που τους είχαν δεσμεύσει να μην χρησιμοποιηθούν ως πηγές;Μάρτυρας : Το έχω ακούσει από τον Τύπο. Εγώ αυτά τα έγγραφα δεν τα πήρα ποτέ. Δεν επηρέαζα κανέναν. Δεν με ενδιέφερε εάν αφορούσε υψηλά ή χαμηλά ιστάμενο. 

Η σχέση με τη Ράικου

Η κυρία Δημητρίου είπε πως είχε καλή σχέση με την Ελένη Ράικου μέχρι και την παραίτηση της. Μάλιστα ανέφερε πως της είχε κάνει και πολύ καλή αναφορά όταν ήταν στην επιθεώρηση των δικαστηρίων.

Πρόεδρος : Είχε η κυρία Ράικου την άνεση να σας πει για τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας : Βεβαίως.

Πρόεδρος : Δε σας παραπονέθηκε ποτέ;

Μάρτυρας : Ποτέ.

Πρόεδρος : Οι σχέσεις της κυρίας Ράικου με τον κ. Παπαγγελόπουλο πως ήταν;

Μάρτυρας : Εκείνοι ξέρουν. Από τα δημοσιεύματα ξέρω ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μάλιστα και πως μετά από την παραίτηση της, συνευρέθηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε τραπέζι. Εκείνη το είπε στη Βουλή. Εγώ το διάβασα από τα δημοσιεύματα. 

Μάλιστα η κυρία Δημητρίου ανέφερε πως δεν είχε φιλικές σχέσεις με τον Παπαγγελόπουλο. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν δικός μου φίλος αλλά δικός της. Θα σας φανεί παράξενο ότι δεν έχω πάει ούτε μία φορά από το γραφείο του, ούτε για καλημέρα και είχα πάει πάρα πολλές φορές στο υπουργείο για διάφορα ζητήματα» τόνισε επίσης η κυρία Δημητρίου.

«Οι υπουργοί…»

Η κυρία Δημητρίου πάντως κατάθεσε πως οι επισκέψεις πολιτικών στο γραφείο της δεν ήταν σπάνιες.  «Από το γραφείο μου ήρθαν πολλοί νυν υπουργοί που τότε ήταν στην αντιπολίτευση και για δικές τους υποθέσεις και για υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος. Μάλιστα πολλές φορές είχα κάνει το αίτημα τους δεκτό και είχα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση. Και για προσωπικά τους ζητήματα είχαν έρθει, για να ζητήσουν ενημέρωση και επίσπευση. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό» τόνισε η κυρία Δημητρίου. 

Πρόεδρος : Στη Βουλή καταθέτει η κυρία Ράικου πως  ότι της είπε να κατασκευάσει στοιχεία…

Μάρτυρας : Πως να γίνει αυτό; Αυτό είμαι αδύνατον ακόμα και για ένα διεφθαρμένο δικαστικό λειτουργό. Η κυρία Ράικου ήταν επικεφαλής, οι επίκουροι χειρίζονταν την υπόθεση. Πως να κατασκευάσεις στοιχεία για μία υπόθεση που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τι να κατασκευάσεις; Τα κατασχεθέντα έχουν πάει στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, τι να κατασκευάσεις;

Πρόεδρος : Άρα δεν είναι λογικό να κατασκευάσει;

Μάρτυρας : Όχι δεν είναι λογικό.

Η απόπειρα αυτοκτονίας 

Η κυρία Δημητρίου μάλιστα αναφέρθηκε και στην απόπειρα αυτοκτονίας υπαλλήλου της Novartis.

«Την Πρωτοχρονιά του 2017 γίνεται μία απόπειρα αυτοκτονίας στο Χίλτον. Πρόκειται για εργαζόμενο της Novartis αλλά στην Ελβετία. Ο άνθρωπος αυτό έλεγε «φέρτε μου την κυρία Ράικου να καταθέσω». Της είπα «Ελένη πήγαινε». Τι έγινε από εκεί και πέρα αν πήρε κατάθεση, δεν ξέρω» τόνισε η κυρία Δημητρίου. 

Η παραίτηση 

Για την παραίτηση της Ελένης Ράικου η κυρία Δημητρίου τόνισε πως εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην Κύπρο «Αιφνιδιάστηκα με την παραίτηση της κυρίας Ράικου διότι είχαμε συναντηθεί πριν δύο ημέρες και είχαμε συζητήσει για την υπόθεση της Novartis. Δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά» τόνισε η κυρία Δημητρίου, περιγράφοντας : «Όταν γύρισα, είδα την παραίτηση, πήρα την εφημερίδα και πήρα και κ. Δασκαλόπουλο(σς τότε επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς )».

Πρόεδρος : Τι καταλαβαίνετε;

Μάρτυρας : Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί  δεν μου έχει μιλήσει. Δεν ταιριάζει το  δημοσίευμα με την αναφορά της.

Πρόεδρος : Πήγε το μυαλό σας στον Παπαγγελόπουλο;

Μάρτυρας : Ούτε στο ελάχιστο.Εγώ θα υποστήριζα την παραμονή της στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Δεν μου είχε περάσει από μυαλό ότι θα αντικατασταθεί διότι έτρεχαν σοβαρές υποθέσεις και δεν μου είχε δώσει δικαίωμα ότι δεν ήταν ικανή.Και οι επίκουροι ήταν ικανοί. Πολύ καλά παιδιά.

Πρόεδρος : Ποιος θα ήθελε να την οδηγήσει στην έξοδο;

Μάρτυρας : Κανένας. Μόνη της οδηγήθηκε. Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να την πάρω να την ρωτήσω. Εκείνη έπρεπε να με πάρει τηλέφωνο και μου εξηγήσει. Αυτό απαιτεί η δεοντολογία. 

Πρόεδρος : Πως δημοσιεύτηκε αυτή η αναφορά αφού είχε τελειώσει το θέμα;

Μάρτυρας : Είχε τελειώσει. Είχε διευθετηθεί το θέμα. 

Πρόεδρος : Η παραίτηση δεν είχε σχέση με δημοσίευμα; Τι λέτε; 

Μάρτυρας : Τότε, μου ήταν ανεξήγητη. Όταν όμως μου ήρθε αναφορά με καταθέσεις σε κοινό λογαριασμό εκείνης και συζύγου της, έδωσα εντολή, να επιληφθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εκείνος το χρέωσε να γίνει έρευνα. 

Η κυρία Δημητρίου αναφέρθηκε και στο πότε είδε ξανά την κυρία Ράικου. «Ήταν σε μία εσπερίδα στα μέσα του 2019. Εκεί με χαιρέτησε. Μου είπε «όταν με το καλό φύγετε θέλω να σας πω». Της απάντησα είναι πολύ αργά πλέον Ελένη μου να μου πεις» περιέγραψε η κυρία Ράικου.

Κατάθεση Βαξεβάνη

Νωρίτερα, νέα επίθεση κατά της εισαγγελέως Εφετών, Ελένης Ράικου και της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, εξαπέλυσε ο Κώστας Βαξεβάνης κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης του, στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Ο μάρτυρας, ο οποίος υπήρξε και κατηγορούμενος στην υπόθεση αλλά απαλλάχθηκε με βούλευμα, επέμεινε πως δεν είχε ιδιαίτερες επαφές με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δεν ήταν εκείνος που του διοχέτευσε έγγραφα που αφορούσαν την κυρία Ράικου και την κυρία Τσατάνη. 

«Υπάρχει ένα άλμα λογικής που κάνει η κυρία Ράικου, ενώ η ανακρίτρια Ζαμανίκα κάνει την αναφορά σε βάρος της, η κυρία Ράικου υπερπηδά την πιθανότητα η πληροφόρηση να προέρχεται από την ανακρίτρια Ζαμανίκα, το ανακριτικό γραφείο, εισαγγελία κλπ και πάει κατευθείαν στον Παπαγγελόπουλο. Γιατί δεν διερωτάται γιατί η αναφορά δε δόθηκε από αυτήν που την ανέφερε; Ουδέποτε έχω επικοινωνήσει ούτε με την κυρία Ράικου ούτε με την κυρία Τσατάνη. Δεν έχω πάει ποτέ στο γραφείο Παπαγγελόπουλου» ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Σύνεδρος (Φραγκάκη) : Γνωρίζετε εάν στον κατάλογο εγγράφων υπήρχαν καταγεγραμμένα αυτά που δεν εστάλησαν;

Μάρτυρας : Ήταν καταγεγραμμένα αλλά δεν είχαν παραδοθεί.

Σύνεδρος : Γνωρίζετε τι περιείχε το υλικό;

Μάρτυρας : Δεν μπορώ να γνωρίζω τι περιείχαν οι 100 χιλ σελίδες που δεν παραδόθηκαν.

Σύνεδρος : Άκουσα ότι αυτό το υλικό δεν ήταν κάτι σπουδαίο, ήταν 2000 φωτογραφίες οικογενειακές. 

Μάρτυρας : Δεν ισχύει. Λέει η κυρία Ζαμανίκα «σοβαρές ελλείψεις»

Σύνεδρος : Κατά εμέ είμαι υπόθεση που διογκώθηκε. Γνωρίζετε τι περιείχαν cd; Αυτό θέλω να μου πείτε.

Μάρτυρας : Δεν μπορώ να γνωρίζω τι είχαν ούτε κανένας που κατέθεσε εδώ γνωρίζει τι περιείχαν 100 χιλ σελίδες. Φωτογραφίες δεν ήταν πάντως.

Σύνεδρος : Κατατέθηκε εδώ ότι ήταν 2000 φωτογραφίες οικογενειακές.

Αναφερόμενος σε έγγραφο για τους λογαριασμούς του συζύγου της κυρίας Ράικου, ο κ. Βαξεβάνης τόνισε:  «είναι δεδομένο πως έχουν λάβει και οι 2 ( σς η Ελένη Ράικου και ο σύζυγος της) λεφτά από Novartis διότι είναι κοινός λογαριασμός. Κατά παραδοχή της κυρίας Ράικου ο σύζυγος της πληρώθηκε από Novartis 1.000 και 1.500 ευρώ. Εμείς λέγαμε ότι η κυρία Ράικου έπρεπε να εξαιρεθεί».

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην κατάθεση του και στις καταγγελίες της πρώην εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη και τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου. «Ενώ έπρεπε να συνεχιστεί η έρευνα για το σκάνδαλο Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ανατίθεται με το επιχείρημα ότι είναι ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός,στην κυρία Τσατάνη να κάνει την έρευνα. Και μάλιστα παίρνει το σύνολο της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί» τόνισε ο μάρτυρας. 

Πρόεδρος : Τίθεται θέμα να διοχέτευσε ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος την πληροφορία για την κυρία Τσατάνη και να κάνατε εσείς την αναφορά;

Μάρτυρας : Από το 2008 μέχρι και τότε (2016) η εφημερίδα συνέχιζε να γράφει για το σκάνδαλο. Γράφαμε μέχρι το 2021. Δεν υπάρχει Παπαγγελόπουλος. Είναι μία έρευνα δημοσιογραφική περίπου δέκα ετών.Η κυρία Ταατάνη όταν την πιάνουν με τη γίδα στη πλάτη, πρέπει να βρει κάποιον να φταίει. Θυμάμαι σαν και τώρα την ημέρα που ξύπνησα και διάβασα ότι η κυρία Τσατάνη έβαλε την υπόθεση στο αρχείο και μάλιστα έβαλε όλα τα σκέλη. Ζητάω από το δικαστήριο σας να διαβιβάσει όλα τα έγγραφα στον εισαγγελέα για να ερευνηθεί ποινικά που ουδέποτε ελέγχθηκε. 

Πρόεδρος : Δηλαδή ότι χρησιμοποιήσατε ίδια φρασεολογία με τον κ. Παπαγγελόπουλο («δικαστικό πραξικόπημα») είναι τυχαίο;

Μάρτυρας : Μήπως ο κ. Παπαγγελόπουλος να διαβάσει εφημερίδες για αυτό; Τα στοιχεία που έχω εγώ για το σκάνδαλο Βγενόπουλου δεν τα έχει κανένας Έλληνας.

Εισαγγελέας : Η κυρία Τσατάνη είπε εδώ στο ακροατήριο ότι δεν έχει στοιχεία πως τη διαρροή την έκανε ο Παπαγγελόπουλος στην εφημερίδα σας;

Μάρτυρας : Εγώ γνωρίζω ότι στην προανακριτική επιτροπή και στην ανάκριση είπε πως τα διοχέτευσε Παπαγγελόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Βαξεβάνης ρωτήθηκε από την έδρα για τις πηγές του και από ποιον χώρο προέρχονται τα έγγραφα που κατά καιρούς δημοσιεύει.

Σύνεδρος ( Τσούκας)  : Όλη αυτήν την πληθώρα εγγράφων που έχετε κατά καιρούς βγάλει, πως ξέρετε ότι όλα αυτά είναι έγκυρα; 

Μάρτυρας : Το τσεκάρουμε. Τώρα που έχουμε βγάλει 105 ονόματα για παρακολουθήσεις. Από τη στιγμή, για παράδειγμα, που ο Καρυπίδης μου δίνει το μήνυμα για παράδειγμα και τον έχω στη λίστα σημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία είναι πραγματικά. 

Σύνεδρος : Επειδή αυτά τα έγγραφα προφανώς είναι από πρόσωπα στη δικαιοσύνη…

Μάρτυρας : Δεν μπορώ να σας πω πηγές μου. Είναι και από τη Δικαιοσύνη. Πχ με τη λίστα Λαγκάρντ, έτυχε ένας να είναι φίλος μου (Σάμπυ Μιωνή) και μου είπε ναι είμαι στη λίστα (…) Πάντως εάν δεν ήσασταν εσείς, δεν θα υπήρχαμε εμείς.

Το Ειδικό Δικαστήριο συνεχίζεται αύριο.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα