Για τις ροές μεταναστών μίλησε ο Δημήτρης Καιρίδης. Ο υπουργός Μετανάστευσης επισήμανε ότι το 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση συγκριτικά με το 2021.
Σε άλλο σημείο ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης τόνισε ότι η χώρα μας σήμερα έχει ένα οργανωμένο σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών, πέρα από την υποδομή που έχουμε στη φύλαξη των συνόρων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Καιρίδης είπε αρχικά ότι «πράγματι έχουμε μια αύξηση των ροών, είχαμε μια σημαντική αύξηση και το ’22 σε σχέση με το ’21. Το ’21 ήταν το πιο ήσυχο καλοκαίρι, ίσως και εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά από χαμηλή βάση. Ωστόσο, η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας σήμερα έχει ένα οργανωμένο σύστημα υποδοχής και ταυτοποίησης, πέρα από την υποδομή που έχουμε στη φύλαξη των συνόρων».
Πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν εκεί που ήμασταν το 2019, όταν παραλάβαμε πριν από τέσσερα χρόνια. Όμως πράγματι τους τελευταίες εβδομάδες έχουμε αυτή την αύξηση, η οποία εστιάζεται κυρίως στη Λέσβο. Η εικόνα είναι καλύτερη στον Έβρο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Εγώ μόλις επέστρεψα εδώ στο υπουργείο από ένα γεύμα εργασίας που είχαμε με οικοδεσπότη τον συνάδελφο στο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κύριο Βαρβιτσιώτη, μαζί με τον κύριο Οικονόμου από το Προστασίας του Πολίτη, ακριβώς με θέμα συζήτησης τον καλύτερο συντονισμό των τριών υπουργείων που εμπλέκονται στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης».
Δημήτρης Καιρίδης για την τραγωδία της Πύλου
Όσο για το αν μας «στοιχειώνει» το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αλλά και αν ήταν δίκαιη η τόσο έντονη κριτική που δέχτηκε η χώρα από τον διεθνή τύπο, ο κ. Καιρίδης δήλωσε πως: «Εμείς την κριτική, ιδίως την καλόπιστη και καλοπροαίρετη και εποικοδομητική. Πάντοτε την ακούμε και διαβάζουμε με προσοχή τα δημοσιεύματα του σοβαρού διεθνούς τύπου, αλλά και την ευρύτερη συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα στην Ευρώπη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι με εξέπληξε και εμένα η σφοδρότητα πολλών άδικων επιθέσεων σε βάρος της χώρας μας και εναντίον του ελληνικού Λιμενικού, το οποίο έχει κάνει χιλιάδες διασώσεις από το 2012 οπότε και ξεκίνησε το πρόβλημα και την περίοδο 15 – 16 που κορυφώθηκε, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σωθεί στη θάλασσα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λιμενικού τα τελευταία 11 χρόνια.
Κάτι το οποίο δεν λέγεται σε αυτά τα δημοσιεύματα, είναι ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι διακινητές, είναι τα εγκληματικά δίκτυα. Είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε, ενάμιση μήνα μετά την Πύλο, συνεχίζουν να φεύγουν αυτά τα μη αξιόπλοα σκάφη από την Ανατολική ακτή».
«Μεγάλη σπέκουλα γύρω από το μεταναστευτικό…»
Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει μια μεγάλη σπέκουλα γύρω από το μεταναστευτικό και πως θέλει να το εκμεταλλευτεί η ακραία εθνικιστική Δεξιά. Υπάρχει, όμως και η άλλη πλευρά, η οποία θέλει με διαφορετική αφετηρία εξίσου τη διάλυση της Ευρώπης και την αποδυνάμωσή της.
Όπως είπε, οι δεύτεροι «θέλουν τη διάλυση της Frontex. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουν μία ακραία άποψη, την οποία δεν συμμερίζεται καν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας, να πούμε, της Συνθήκης για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Προσφύγων, την περίφημη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 και θεωρούν ότι οποιαδήποτε περιφρούρηση των συνόρων είναι κάτι κακό και ότι θα πρέπει να βάλουμε ένα φέριμποτ από το Τομπρούκ και τη Βεγγάζη για να φέρνουμε κάθε δυστυχισμένο αυτού του κόσμου στην Ευρώπη πιο γρήγορα και με ασφάλεια».
Ωστόσο – όπως είπε – δεν θα φύγει η Frontex και δεν πρέπει να φύγει η Frontex από την Ελλάδα.
Για την επίσκεψη Αμερικανού βουλευτή στα κατεχόμενα της Κύπρου
Σχολιάζοντας την παρουσία Αμερικανού βουλευτή στα κατεχόμενα, ο οποίος είναι γνωστό έχει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Καιρίδης ανέφερε: «Είναι κάτι που μας θλίβει και κάτι το οποίο κατακρίνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Ποτέ δεν θεώρησα ότι ο αγώνας στο Κογκρέσο, έχει κερδηθεί απόλυτα και τελειωτικά για την Ελλάδα. Είναι μια διαρκής μάχη αυτή, αλλά νομίζω δεν θα πρέπει αυτό το περιστατικό να μας παρασύρει να μη δούμε τη συνολική εικόνα.
Και η συνολική εικόνα είναι ότι η Ελλάδα σήμερα έχει μία πολύ ισχυρή θέση και εικόνα στο αμερικανικό Κογκρέσο και ότι η υπόθεση της Τουρκίας με τα F-16 παραμένει εξαιρετικά πλεγμένη και δύσκολη, παρά την υποχώρηση Ερντογάν στο ζήτημα της Σουηδίας».