Ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Μάρδα:
“Η πολιτική αυτή κινείται σε δυο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος αναφέρεται στην πολιτική προώθησης των εξαγωγών ενώ ο δεύτερος στην πολιτική προσέλκυσης των επενδύσεων.
Ως προς τον πρώτο πυλώνα, αποδέκτες των μέτρων πολιτικής του είναι κατά κύριο λόγο οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) κάθε χώρας. Τα μέτρα αυτά αφορούν είτε φορολογικές ελαφρύνσεις κάθε μορφής, είτε επιδοτήσεις, είτε ένα σύνολο πληροφοριών και υπηρεσιών που διευκολύνουν τη στρατηγική επέκτασης των ΜμΕ στις ξένες αγορές κ.ά..
Ως προς τον δεύτερο πυλώνα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τους ξένους επενδυτές (φορολογικό καθεστώς, γραφειοκρατία, κ.λπ). Η προσέλκυση αφορά επίσης και ένα σύνολο δράσεων ικανών, που προβάλλουν τα θετικά στοιχεία κάθε χώρας, τα οποία με τη σειρά τους είναι ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Γ.Γ. των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, αναπτύσσει από το 2015 και μετά ένα σύνολο νέων δράσεων, που καλύπτουν τις ανάγκες των προαναφερθεισών πυλώνων. Αναλυτικότερα:
Αναδιάρθρωση γραφείων ΟΕΥ και άνοιγμα νέων γραφείων σε νέες αγορές και περιορισμός θέσεων σε αγορές χαμηλού ενδιαφέροντος (Άπω Ανατολής κ.λπ)
Διαγωνισμός για νέους υπαλλήλους ΟΕΥ το 2015, 15 άτομα (ο πρώτος μετά το 2007)
επιχειρηματικότητας.
2017: 12 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές (ΜΔΕ) και 22 επιχειρηματικές αποστολές
Οκτώβριος 2015 – Δεκέμβριος 2016: 12 Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές (ΜΔΕ) και 14-16 επιχειρηματικές αποστολές.
2010-2014: 14 ΜΔΕ συνολικά και 13 επιχ. αποστολές συνολικά.
Οργανώνονται στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές που δίνουν έμφαση στα: κατασκευαστικά υλικά, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, φάρμακα, κατασκευαστικός τομέας.
Προετοιμασία για ηλεκτρονικές επιχειρηματικές αποστολές μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ (σε εξέλιξη)
Συντονιστές στον Οδικό Χάρτη της Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου Ιταλίας.
Ενίσχυουμε της συνεργασίας με τα επιμελητήρια, τα διμερή επιμελήτρια και συνδιοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών.
Ανάρτηση διευθύνσεων Delicatessen από 70 χώρες στο www.agora.mfa.gr
Aνάρτηση 10.000 διευθύνσεων εισαγωγέων για 24 κλάδους από 40 χώρες, στο www.agora.mfa.gr
Ανάπτυξη του μηχανισμού της βιομηχανικής Υπεργολαβίας (δημιουργία πλατφόρμας σε συνεργασία με άλλους φορείς)
Κατάθεση έκθεσης στο ΚΥΣΟΙΠ για μέτρα φορολογικού χαρακτήρα υπέρ των εξαγωγέων, που δεν προσκρούουν στις διατάξεις αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
Υποβολή Έκθεσης, για το ΚΥΣΟΙΠ με θέμα τη μείωση σε 6-8 μήνες της διαδικασίας έγκρισης μιας ξένης επένδυσης. Έγινε πρώτη φορά καταγραφή της πορείας 18 μεγάλων ξένων επενδύσεων και σημειώθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης.
Ενεργοποίηση του προγράμματος Erasmus+ για τους φοιτητές/τριες, με σκοπό την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης στα γραφεία ΟΕΥ (πρώτη εφαρμογή του προγράμματος με 60 φοιτητές-τριες).
Πρόγραμμα αδελφοποίησης αγορών (Μοναστηράκι-Πλάκα, Καπαλί Τσαρσί, Ισπαχάν, Καίρου και Μάρακες). Έχουν δοθεί οι σχετικές προσκλήσεις και Μνημόνια συνεργασίας στους Πρέσβεις των χωρών των εν λόγω αγορών
Window to Greece, Διοργάνωση εξωστρεφών δράσεων στο εξωτερικό από τα γραφεία ΟΕΥ (Λονδίνο 20 Απριλίου με 300 επισκέπτες γευσιγνώστες, εισαγωγείς και συντάκτες εξειδικευμένων περιοδικών)
Πρόγραμμα προσέλκυσης ασθενών από Αραβικές χώρες και Ρωσία, στο πλαίσιο συνεργασίας με τις κλινικές αποκατάστασης της χώρας (σε συνεργασία με τον Υπ. Τουρισμού).
Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των θερμών πηγών σε συνεργασία με Υπ. Τουρισμού (κατατέθηκε στο Υπ. Τουρισμού το σχέδιο).
Δημιουργία χώρου στην ιστοσελίδα μας, με σκοπό την πρόταξη νέων πρωτότυπων ιδεών υπέρ δράσεων εξωστρέφειας
Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου στην ιστοσελίδα μας, εταιριών συμβουλευτικών υπηρεσιών (πρόγραμμα «Πρωτεύς») με σκοπό την επιβοήθηση των εξωστρεφών ΜΜΕ
Aναλυτική παρουσίαση εισαγωγικού εμπορίου, στην ιστοσελίδα μας, 42 χωρών για 120 κλάδους/ προϊόντα
Ανάλυση πορείας ελληνικών εξαγωγών 2013-2016
Συνομιλίες και παρουσιάσεις σε επενδυτικά funds, Think tanks και μεμονωμένους επενδυτές (Από Δεκέμβριο 2015 έως σήμερα συναντηθήκαμε με άνω των 100 τέτοιους φορείς).
Επισκέψεις στα γραφεία ξένων παραγωγικών εταιριών (π.χ Sumsung και Ηanawhay της Κορέας) με θέμα συζήτησης την προσέλκυση των επενδύσεων τους στη χώρα μας.
Στέλλονται σε διεθνείς παραγωγικές επιχειρήσεις (μετά από επιλογή) που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους της βιομηχανίας (υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρομηχανικής κλπ) πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα: 1. Τον επενδυτικό νόμο. 2. Μια συνοπτική παρουσίαση του 3. Έγχρωμο έντυπο με τις βιομηχανικές ζώνες της χώρας και τα άδεια κτήρια 4. Παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών της χώρας”.