Πολιτική

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σταδιακά, ο μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε θα είναι ο προσωπικός αριθμός»

«Όσοι έχουν βγάλει νέες ταυτότητες, δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν προσωπικό αριθμό. Στην αρχή θα αναγράφεται στην ταυτότητα για να τον θυμόμαστε», εξήγησε ο υπουργός Διακυβέρνησης

Για τον προσωπικό αριθμό πολιτών, για τις καταθέσεις μαρτύρων εξ’ αποστάσεως αλλά και για τις νέες εφαρμογές που έχει ετοιμάσει του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έκαναν λόγο ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι ο προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από τρία αλφαριθμητικά στοιχεία και το ΑΦΜ, προκειμένου να είναι οικείος για τους πολίτες.

«Το Δημόσιο έχει τέσσερα μητρώα, αριθμούς, με αποτέλεσμα σε κάποιες φορές να μην έχουμε κοινά στοιχεία», εξήγησε εξηγώντας ότι τα υπόλοιπα μητρώα θα εξαφανιστούν ως προς τη χρήση και θα διορθώσουν προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Σταδιακά, ο μόνος αριθμός που θα πρέπει να γνωρίζουμε θα είναι ο προσωπικός αριθμός, ωστόσο αυτό απαιτεί χρόνο, καθώς αν έκλειναν αμέσως τα υπόλοιπα μητρώα, θα επικρατούσε χάος.

Η πλατφόρμα για τον προσωπικό αριθμό είναι έτοιμη, ωστόσο δεν έχει βγει στον αέρα, κάτι που θα είναι εφικτό μόλις υπογραφεί η ΚΥΑ.

«Όσοι έχουν βγάλει νέες ταυτότητες, δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν προσωπικό αριθμό. Στην αρχή θα αναγράφεται στην ταυτότητα για να τον θυμόμαστε», εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν διασφαλίσεις για να μην υπάρξουν διαρροές.

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζήτησε να μην ενοποιηθούν τα μητρώα. Γι’ αυτό δεν θα εξαφανιστεί ο ΑΜΚΑ, δεν θα εξαφανιστεί ο ΑΦΜ, θα υπάρχει αντιστοίχιση», ανέφερε.

Εξ’ αποστάσεως καταθέσεις

Τα δύο υπουργεία «έρχονται να αλλάξουν μια κατάσταση που δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες και σε ένα τρίτο υπουργείο, το προστασίας του Πολίτη, που έπρεπε να διαθέσει πάρα πολύ κόσμο για μεταγωγές κρατουμένων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαστεργίου, εξηγώντας ότι τα ποσά εξοικονόμησης που θα προκύψουν από αχρείαστες μεταγωγές είναι τεράστια.

«Δημιουργήσαμε ένα σύστημα σε περίπου 150 σημεία όπου σε πρώτη φάση όπου με επίσημη πιστοποιημένη τηλεδιάσκεψη ένας μάρτυρας ή ένας κατηγορούμενος χωρίς να μετακινηθεί μπορεί να καταθέσει» ανέφερε.

Οι χώροι κατάθεσης εξ αποστάσεως θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε. Στη δεύτερη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα εξετάσει κι άλλα σημεία που θα του υποδειχθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να τοποθετήσει κι άλλες συσκευές «για να μπορεί να απλοποιηθεί η διαδικασία χωρίς μετακινήσεις, πιθανές αναβολές και ό,τι αυτό συνεπάγεται».

MyStreet

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του MyStreet, με στόχο να αποτελέσει σύμμαχο στους δήμους.

«Θα μπορούμε να ελέγχουμε κατά πόσο ο κοινόχρηστος χώρος δόθηκε νόμιμα, με λογική. Οι δήμοι έχουν κάποιες κανονιστικές πράξεις, λόγους και όρους που δίνουν τα τραπεζοκαθίσματα. Κάποιες φορές ξεφεύγουν και σίγουρα ξεφεύγουν και επιχειρηματίες. Δεν θα το ελέγχει μόνον ο δήμος», ανέφερε.

Με την εφαρμογή, στόχος είναι να βλέπουν οι πολίτες αν έχουν νόμιμα δοθεί κοινόχρηστοι χώροι ή αν κάποιος αυθαιρέτησε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Επιτυχής η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS στα τρένα, παρουσία του Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Η σημερινή δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης, που παρακολούθησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφορούσε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης 3
«Καμία συμφωνία για τυπική ή άτυπη αναστολή του διαλόγου με την Τουρκία» δηλώνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης
«Πάγια εθνική θέση η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη συγκεκριμένη και μόνο διαφορά» υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών για το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ – Στο τραπέζι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας για την προσέλκυση αμερικανικών άμεσων επενδύσεων και τεχνολογικών κολοσσών, καθώς και το ελληνικό ενδιαφέρον για αμερικανικές επενδύσεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των data centers
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσεντ