Λεπτές ισορροπίες και κινήσεις σε τεντωμένο σχοινί. Η άγρια κόντρα ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας καλά κρατεί, κυρίως μετά την εξαγγελία Τσίπρα του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
«Η κυβέρνηση μου δεν θα ψηφίσει πρόσθετα μέτρα για το 2019 και το 2020. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θέλω να γίνει σαφές» είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ. Τι θα γίνει όμως αν οι δανειστές επιμείνουν;
Δημοψήφισμα ή εκλογές φαίνεται να είναι η “κίνηση” που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου για να “απαντήσει” στις πιέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο (17.12.2016).
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να μην δεχτεί νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Σόιμπλε επαναφέρει σιγά σιγά (όπως φάνηκε και από τα γερμανικά δημοσιεύματα τις προηγούμενες μέρες) το σενάριο του Grexit.
Και σε αυτή την περίπτωση ίσως επιλέξει τις κάλπες. Μιλώντας άλλωστε και σε συνεργάτες του, σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, έχει πει: «όποιος θέλει να με ρίξει δεν έχει παρά να τορπιλίσει τη συμφωνία. Όμως θα είναι αυτός που θα αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συμβεί στη χώρα. Εμείς τηρήσαμε κατά γράμμα το Μνημόνιο και ο ελληνικός λαός το πλήρωσε με το παραπάνω. Άλλα μέτρα δεν πρόκειται να επιβάλουμε. Ας τα φέρει και ας τα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται ήδη ένα “αντισχέδιο” για να οδηγήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη χώρα σε εκλογές, σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν τη χειρότερη τροπή.
Το σχέδιο αυτό θα ξεκινήσει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από τη μετωπική σύγκρουση με τον Σόιμπλε και τους “δορυφόρους” του και θα κορυφωθεί με τη δημιουργία ενός εθνικοπατριωτικού μετώπου με λαϊκά χαρακτηριστικά, το οποίο θα εκφραστεί αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα να συσπειρώσει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ το πατριωτικό κομμάτι της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού τόξου, αυτό δηλαδή που κατά το παρελθόν είχε εκφραστεί από το βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».
Τώρα πάντως, η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε εκλογές γιατί όλα είναι εναντίον της. Ο χρονικός ορίζοντας που, υπό κανονικές συνθήκες, βάζουν τα κυβερνητικά στελέχη για να γίνουν εκλογές είναι το τέλος του 2017 ή το πρώτο εξάμηνο του 2018, όταν θεωρούν ότι το κλίμα θα έχει «γυρίσει».
Εκτός από τις εκλογές, το δημοψήφισμα είναι ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται. Θεωρείται μεν κίνηση μεγάλου ρίσκου (αν σκεφτεί κανείς τι έγινε τον Ιούλιο του 2015) αλλά όπως λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημασία έχει ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Το σενάριο του δημοψηφίσματος φαίνεται να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη απασχολεί η στάση της ΝΔ και το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει τους ψηφοφόρους να μην προσέλθουν στις κάλπες. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται το δημοψήφισμα να καταπέσει και μοιραία η κυβέρνηση να συρθεί σε εκλογές.
Το σενάριο των εκλογών φαίνεται να αποκτά ισχυρό έρεισμα, αφού κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ακόμη κι αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά με τη ΝΔ θα έχει μικρύνει, σε σημείο μάλιστα που να μην αποκλείεται και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.