Το ότι η χώρα έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, αν και επισήμως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, φαίνεται και από τη διενέργεια μυστικών δημοσκοπήσεων.
Δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν είναι δημοσιεύσιμες αλλά φαίνεται ότι φέρνουν ανατροπή στα δεδομένα που ίσως έχουν σχηματιστεί μέχρι σήμερα. Η “ψαλίδα” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ φαίνεται να κλείνει, ενώ υπάρχει κλίμα ώστε να υπάρξει έκπληξη στην τρίτη θέση…
Σύμφωνα με τα στοιχεία για μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα “Εστία” η ψαλίδα μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων μοιάζει να διαμορφώνεται σε μονοψήφιο νούμερο, γεγονός που δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ισχυρός δεύτερος πόλος του νέου δικομματισμού στη χώρα. Αν και φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών (κοντά στο 60%) θέλει αλλαγή κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει άνοδο της συσπείρωσής του η οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι αρκετή για να κλείσει την “ψαλίδα” με τη ΝΔ που με τη σειρά της φαίνεται πως εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά ποσοστά συσπείρωσης τα οποία καταγράφονται συνήθως πιο κοντά στις εκλογές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία μυστικών δημοσκοπήσεων, το ζήτημα της Μακεδονίας αλλά και τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην εκατόμβη στο Μάτι δεν μοιάζουν να έχουν τις “καταστροφικές” για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ επιπτώσεις που περίμεναν ίσως οι πολιτικοί αντίπαλοί του.
Η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε Μακεδονία και Αττική είναι σημαντική, όχι ωστόσο, τόση όσοι κάποιοι ίσως υπολόγιζαν.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν δυο στοιχεία για τις διαρροές ψηφοφόρων. Η μια αφορά στη διαρροή ψηφοφόρων απευθείας από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ η οποία αν και μειώνεται συνεχίζει να υπάρχει, ενώ η δεύτερη αφορά στη διαρροή ψηφοφόρων προς τα αριστερά. Σε αυτό το σημείο επισημαίνεται ότι ίσως αυτή η διαρροή ευνοεί περισσότερο το ΚΚΕ το οποίο μαζί με ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή διεκδικεί την τρίτη θέση μετά από αρκετά χρόνια. Και τα τρία κόμματα βρίσκονται όπως δείχνουν τα στοιχεία σε ποσοστό από 6% ως 8% γεγονός που κάνει την τρίτη θέση εφικτή για όλους.
Ένωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι Έλληνες αν και βρίσκονται πάντα κοντά στο όριο να μείνουν εκτός, φαίνεται ότι έχουν μια σταθερή βάση διεκδίκησης της εισόδου τους στη βουλή.