- Οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, αλλά στα όρια του... στατιστικού λάθους - Ανοδικά κινούνται ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σταθερά... εντός Βουλής η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη - Σε "ρηχά νερά" η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μέσα - έξω οι ΑΝΕΛ - Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων - Αντίστροφη μέτρηση για το debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη - Αλλάζουν οι όροι διεξαγωγής του: Ο κάθε αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τρια σχόλια σε ισάριθμες απαντήσεις του άλλου, είτε δείχνοντας "κόκκινη κάρτα" είτε πατώντας το "κουμπί παρέμβασης"
Ρευστό σκηνικό με οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και με μικρές αποκλίσεις πιστοποιούν την αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,5%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,7%, η ΝΔ 26,2%, η Χρυσή Αυγή 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,1%, ΚΚΕ 5,9%, Ποτάμι 5%, Λαϊκή Ενότητα 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 10,2%.
Σε δημοσκόπηση της MRB για τη «Realnews» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,4%. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,9%, η ΝΔ 25,5%, η ΧΑ 6,1%, το ΚΚΕ 5,7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,3%, το Ποτάμι 4,9%, η Ένωση Κεντρώων 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα 3,2%. Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αφού συγκεντρώνουν 2,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 14,1% του δείγματος.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την «Αυγή της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31% και 31% συγκεντρώνει και η ΝΔ. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει 8%, η Χρυσή Αυγή 7%, το ΚΚΕ 6,5%, το Ποτάμι 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%.
Με δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,4%, η ΝΔ 27,1%, η Χρυσή Αυγή 6,4%, το ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4,8%, το Ποτάμι 3,8%, η Ένωση Κεντρώων 3,3%, η Λαϊκή Ενότητα 3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 13,1%.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το «Πρώτο Θέμα» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,7 μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,4%, η ΝΔ 24,7%, η Χρυσή Αυγή 6,4%, το ΚΚΕ 6,2%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,1%, το Ποτάμι 4%, η Ένωση Κεντρώων 3,9%, η Λαϊκή Ενότητα 3,4% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 2,6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 10,4% του δείγματος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη μονομαχία Τσίπρα – Μεϊμαράκη. Το debate των δύο πολιτικών αρχηγών θα γίνει στην ΕΡΤ χωρίς αλλαγές στο σκηνικό. Θα ξεκινήσει στις 21:00 και όχι στις 22:00 όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Στην τηλεμαχία θα πάρουν μέρος 6 δημοσιογράφοι από τα 6 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας με συντονιστή δημοσιογράφο της ΕΡΤ. Η τηλεμαχία θα έχει τέσσερις γύρους.
Οι θεματικές ενότητες θα είναι δύο, μία για την εσωτερική πολιτική και μία για την εξωτερική πολιτική. Ο χρόνος απάντησης της κάθε ερώτησης θα είναι 90 δευτερόλεπτα. Ο κάθε αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τρια σχόλια σε ισάριθμες απαντήσεις του άλλου, δείχνοντας «κόκκινη κάρτα».
1.Ημέρα: Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο στούντιο της ΕΡΤ.
2. Συντονιστής: ΕΡΤ
3. Τα δύο κόμματα συναποφάσισαν το συντονιστή, τις θεματικές ενότητες, τη σειρά τους, όπως και το χρόνο απαντήσεων. Οι ενότητες είναι δύο:
α. Εσωτερική πολιτική (Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.)
β. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα)
4. Μετέχουν όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια: Alpha, Ant – 1, Έψιλον, Mega, Σκάι, Star.
Α΄ Γύρος
5. Κάθε δημοσιογράφος κάνει μία ερώτηση [0:30΄], με δικαίωμα follow up 15’’. Η απάντηση δεν ξεπερνά το 1:30΄. Η πρώτη ερώτηση της πρώτης θεματικής γίνεται στον Αλ. Τσίπρα, η πρώτη ερώτηση της δεύτερης θεματικής στον Βαγ. Μεϊμαράκη. Η σειρά που θα ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι καθορίζεται από τους ίδιους σε συνεργασία με τον συντονιστή.
6. Κάθε πολιτικός αρχηγός δέχεται συνολικά 12 ερωτήσεις (6 στην πρώτη ενότητα και 6 στη δεύτερη) και έχει δικαίωμα να δείξει 3 φορές «κόκκινη κάρτα» στον «αντίπαλο» πολιτικό αρχηγό σε κάθε ενότητα. Με την «κόκκινη κάρτα» αποκτά το δικαίωμα να πάρει το λόγο αμέσως μετά την απάντηση του άλλου πολιτικού αρχηγού για 1:00΄. Το σε ποιες απαντήσεις θα δείξει «κόκκινη κάρτα» το αποφασίζει ο ίδιος.
7. Το πλάνο είναι διπλό στη διάρκεια της ερώτησης [πολιτικός αρχηγός που ερωτάται και δημοσιογράφος που ερωτά] με το διπλό να δείχνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς όταν αρχίζει η απάντηση του ενός για να έχουμε τις τυχόν αντιδράσεις του άλλου.
Break
Β’ Γύρος
8. Κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’. Η διαδικασία ξεκινάει αντίστροφα, δηλαδή, Μεϊμαράκης – Τσίπρας.
Γ΄ Γύρος
9. Ο δημοσιογράφος / συντονιστής έχει δικαίωμα να κάνει δύο ίδιες ερωτήσεις (από 0:30΄ η κάθε ερώτηση) στους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς καμία δέσμευση ενότητας, χωρίς δικαίωμα follow up. Η διάρκεια απάντησης είναι 1:30΄. Η σειρά είναι Τσίπρας/ Μεϊμαράκης και αντίστροφα.
10. Κάθε αρχηγός έχει το δικαίωμα, αν το κρίνει σκόπιμο, να σηκώσει μία «κόκκινη κάρτα» και να σχολιάσει την απάντηση του άλλου αρχηγού επί 1:00΄.
11. Το πλάνο είναι διπλό με συντονιστή / πολιτικό αρχηγό στη διάρκεια της ερώτησης για να μετατραπεί σε μονό στην απάντηση του πολιτικού αρχηγού και σε διπλό [οι δύο πολιτικοί αρχηγοί] όταν κάποιος από τους δύο αρχηγούς κάνει χρήση της «κόκκινης κάρτας».
Break
Δ΄ Γύρος
12. Στο debate κάθε πολιτικός αρχηγός έχει 2:00΄ να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα, ξεκινώντας από τον Β. Μεϊμαράκη.
13. Το πλάνο δείχνει μόνο τον πολιτικό αρχηγό που έχει το λόγο.
14. Ευχαριστεί και κλείνει ο συντονιστής.
15. Στη διάρκεια του debate θα γίνουν δύο break, τη διάρκεια των οποίων θα συναποφασίσουν τα κανάλια που μεταδίδουν το debate.
Πηγή: Euro2day.gr