Site icon NewsIT
20:43 | 30.09.21

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Παραμένει η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ακρίβεια και κορονοϊός ανησυχούν τους πολίτες

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Παραμένει η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ακρίβεια και κορονοϊός ανησυχούν τους πολίτες
Newsit Newsroom

Φθορά της κυβέρνησης καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis χωρίς όμως να δείχνει να απειλείται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το «βαρύ» χαρτί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καθώς παραμένει καταλληλότερος ως πρωθυπουργός έναντι του Αλέξη Τσίπρας σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 33,9% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ19,7%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6%, το ΚΚΕ με 5,1%, το ΜεΡΑ25 με 4,1% και η Ελληνική Λύση με 4%.

Στην εκτίμηση ψήφου το προβάδισμα της ΝΔ είναι ακόμη μεγαλύτερο με 41% έναντι 26,2%. Το ΚΙΝΑ παίρνει 8%, το ΚΚΕ 6,8%, το ΜεΡΑ25 5,5% και η Ελληνική Λύση με 5,3%.

Στην ερώτηση για το αν η πορεία της χώρας στρέφεται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 51% βλέπει προς τη λάθος και το 38% προς τη σωστή.

Για τους εμβολίασμούς το 75% λέει πως έχει ήδη εμβολιαστεί, το 6% θα το κάνει, το 11% δεν θα το κάνει, το 3% έχει νοσήσει, και το 4% δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Στην ερώτηση για τον πρόσφατο ανασχηματισμό το 10% την είδε θετικά, το 50% ουδέτερα και το 35% αρνητικά.

Στο ερώτημα της Metron Analysis για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό η Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει 38% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας 16% με το κανένας να έχει ποσοστό 30%.

Η αξιολόγηση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους δέκα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται στο 14%, με τη διαφορά να είναι στις 25 μονάδες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

Οι συσπειρώσεις και η εκλογική επιρροή

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συσπειρώσεις στην κλίμακα Αριστερά – Δεξιά, όπου η ΝΔ σχεδόν έχει πιάσει ταβάνι στην κεντροδεξιά, υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ 17 μονάδες στο Κέντρο, έχει σημαντικές απώλειες στους δεξιούς ψηφοφόρους ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα υψηλά ποσοστά στους αριστερούς και κεντροαριστερούς έχει σημαντικές απώλειες.

Η ΝΔ όπως αποτυπώνεται στην έρευνα έχει απογοητεύσει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων και έτσι η δυνητική εκλογική της επιρροή φθάνει το 47% από 52% στην προηγούμενη έρευνα του Ιουλίου, αλλά είναι σε μεγάλη απόσταση από την σημερινή δυνητική εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ (38%), η οποία δεν διευρύνεται σε σχέση με τις παρελθούσες έρευνες και παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα το τελευταίο εξάμηνο.

Η ΝΔ έχει δυνατότητες να αυξήσει το εκλογικό της σώμα προς τα δεξιά, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά οι ισορροπίες είναι λεπτές καθώς αν ακολουθήσει τέτοιες πολιτικές μπορεί να χάσει στο κέντρο και στην κεντροαριστερά, που βρίσκεται στα όρια του Ιουλίου. Όμως, πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση μπορούν να ερμηνευθούν με αυτό το πρίσμα καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο κατέγραψε απώλειες σε αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων.

«Μουρμούρα» για το μέλλον

Στα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες για την οικονομία, την ακρίβεια και την αύξηση της απαισιοδοξίας για το μέλλον υποκρύπτονται σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ακρίβεια/ οικονομία αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες ενώ η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Και τα δύο θέματα συγκεντρώνουν 30% ως το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.

Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 13 μονάδες. Επανήλθε, έτσι στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με ένα χρόνο πριν (36%) και ξεπέρασαν τα ποσοστά του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση από τον Μάρτιο που το ποσοστό ήταν 50% τα πράγματα είναι βελτιωμένα καθώς ταυτόχρονα παραμένουν σταθεροί εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μειώθηκε πάλι στα επίπεδα του Απριλίου του 2021 και βρίσκεται στο -28.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version