Πρώτη αλλά στάσιμη εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, την ώρα που η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει «άλμα» 5,5 ποσοστιαίων μονάδων και είναι το δεύτερο κόμμα, την ώρα που ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «κατρακυλούν», σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Prorata για το Attica TV.
Oι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της Prorata, απαντούν ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα από την κάλπη, ενώ ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δίνουν για τα αντισυστημικά κόμματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 10 μονάδων έναντι της Πλεύσης Ελευθερίας που βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 25,5%, από 25% στη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Φεβρουάριο.
Στον αντίποδα, η Πλεύση Ελευθερίας με «άλμα» 5,5 μονάδων ανεβαίνει στο 15,5% και βρίσκεται μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει 3% για να βρεθεί στο 13,5%.
Η Ελληνική Λύση είναι σταθερά στο 12,5%, ενώ μία μονάδα χάνει το ΚΚΕ και συγκεντρώνει το 9%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πτώση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, από το 9%, στο 7,5%. Η Φωνή Λογικής, επίσης, έχει απώλειες (από 6,5% στο 4%), ενώ τόσο η Νίκη όσο και το ΜέΡΑ25 «σκαρφαλώνουν» ανεβαίνουν από το 2% στο 3%.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά στο 22,5%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας «εκτινάσσεται» από το 9% στο 14%. Απώλειες τριών μονάδων σημειώνει το ΠΑΣΟΚ (12%) και η Ελληνική Λύση είναι τέταρτο κόμμα (από 11% στο 11,5%).
Το ΚΚΕ υποχωρεί από το 9% στο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 8% στο 6,5%. Επίσης, απώλειες έχει η Φωνή Λογικής (από 6% στο 3,5%).
Από αυτούς που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν την Πλεύση Ελευθερίας, το 27% στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Το 19% είχε ψηφίσει ξανά Πλεύση Ελευθερίας και το 13% το ΚΚΕ.
Το σκεπτικό των ψηφοφόρων
Ερωτηθέντες οι πολίτες πώς θα ψήφιζαν αν διεξάγονταν αύριο βουλευτικές εκλογές, το 53% λένε ότι θα επέλεγαν κόμμα κυρίως με το σκεπτικό να σταλεί ένα θετικό ή αρνητικό μήνυμα. Το 39% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν κυρίως με το σκεπτικό να σχηματιστεί Κυβέρνηση.
Από αυτούς που λένε ότι θα ψήφιζαν για να σταλεί μήνυμα, το 28% δηλώνουν ότι κριτήριο θα ήταν να εκφραστεί η αποδοκιμασία προς την Κυβέρνηση. Το 20% μιλούν για ένα μήνυμα αποδοκιμασίας με πολλούς αποδέκτες.
«Ανεβαίνουν» τα αντισυστημικά κόμματα
Το 50% των πολιτών απαντά ότι θα ήθελε περισσότερο το κόμμα που θα ψήφιζε στις εκλογές να έχει συμβατικό / συστημικό προσανατολισμό. Αντίθετα, το 42% προτιμά ένα αντισυμβατικό / αντισυστημικό κόμμα.
Η Πλεύση Ελευθερίας αναδεικνύεται το περισσότερο αντισυμβατικό κόμμα, με 43%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ (39%), η Ελληνική Λύση (28%) και η Νέα Αριστερά (24%).
Σε ερώτημα για τις δύο προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν ώστε να θεωρείται αντισυμβατικό / αντισυστημικό ένα κόμμα, η απάντηση «να μην εξαρτάται από συμφέρονται και να εναντιώνεται στη διαφθορά» συγκεντρώνει το 46%, ενώ το «να θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ΕΕ ή / και το ευρώ» ακολουθεί με 26%.
Τέμπη και ακρίβεια
Το 86% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση των Τεμπών.
Παράλληλα, το 70% πιστεύει πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Στα σημαντικότερα ζητήματα, η ακρίβεια παραμένει πρώτη με 74%, ποσοστό ενισχυμένο κατά τέσσερις μονάδες από τον Φεβρουάριο. Ακολουθούν τα θέματα δικαιοσύνης, διαφθοράς, διαφάνειας με 49%.
Η Πλεύση Ελευθερίας «καλύτερη» αντιπολίτευση
Για το 38% των πολιτών, η Πλεύση Ελευθερίας είναι το κόμμα που πιέζει περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία με την αντιπολίτευση που ασκεί.
Το 19% απαντά «κανένα» στην ίδια ερώτηση, το 13% πιστεύει ότι η Ελληνική Λύση πιέζει περισσότερο το κυβερνών κόμμα και το 12% έχει την ίδια άποψη για το ΠΑΣΟΚ.
Σε ερώτηση «με την παρουσία του σε μία Κυβέρνηση, ποιο κόμμα θεωρείτε ότι μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή οικονομική πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια;», το 26% απαντά η Νέα Δημοκρατία, το 9% το ΠΑΣΟΚ, αλλά το 36% λέει «κανένα» ή «δεν γνωρίζω / δεν απαντώ».
Στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται περισσότερο για Πρωθυπουργό, το 24% των ερωτηθέντων επιλέγουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 11% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το 8% τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Νίκο Ανδρουλάκη.