Πολιτική

Δημοσκόπηση Prorata: Στις 12,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύονται τα δεξιά κόμματα

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 12,5 μονάδες διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει δεύτερος αναφορικά με τις ευρωεκλογές, στη δημοσκόπηση της Prorata, για την τηλεόραση του Attica.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25,5%,δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11%, ενώ η Ελληνική Λύση κατατάσσεται τέταρτη με 8,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, και η Πλεύση Ελευθερίας με 4%.

Στο 3,5% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, στο 3% της Νίκης, στο 2% του ΜΕΡΑ 25, ενώ από 1,5% συγκεντρώνουν Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και Σπαρτιάτες. Με 1% καταγράφεται ο ΚΟΣΜΟΣ.

dimoskopisi prorata page

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της PRORATA για το ATTICA TV (Ιανουάριος 2024), η ΝΔ εμφανίζει υποχώρηση της τάξης των 4,5 μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο 2,5 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ κάμψη 2 μονάδων.

dimoskopisi prorata page

Πτώση εμφανίζει και το ΚΚΕ (από 9 σε 8%), ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση (8,5 από 5%). Ανοδικές είναι οι τάσεις για την Πλεύση Ελευθερίας (4 από 2,5%) και για τη Νέα Αριστερά (3,5 από 3%).

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να κινείται από 28 έως 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 13,5 έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,5 έως 14,5%, την Ελληνική Λύση από 9 έως 11% και το ΚΚΕ από 8 έως 10%. Κατά την εκτίμηση της PRORATA, 3,5 έως 5% είναι το εύρος της επιρροής της Πλεύσης Ελευθερίας, 3 έως 4,5% της Νέας Αριστεράς και 2,5 έως 4% της Νίκης.

dimoskopisi prorata page

dimoskopisi prorata page dimoskopisi prorata page dimoskopisi prorata page

Μπροστά ο «Κανένας»

Στο ερώτημα για τον «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό», το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι όλων των υπολοίπων παραμένει μεγάλο (33% έναντι 6% των Στ. Κασσελάκη και Κ.Βελλόπουλου), το 40% ωστόσο όσων ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν.

dimoskopisi prorata page

dimoskopisi prorata page

Στη λίστα των θεμάτων που επηρεάζουν περισσότερο την ψήφο των ερωτηθέντων, η ακρίβεια εξακολουθεί να διατηρείται στην πρώτη θέση (46%), σημαντικά ωστόσο επηρεάζουν τους εκλογείς η εγκληματικότητα (30%), η διαφθορά και τα σκάνδαλα (25%), τα Τέμπη (24%) και οι εξελίξεις στο ΕΣΥ (19%).

dimoskopisi prorata page

Στο ερώτημα, τέλος, πώς αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία», το 65% απαντά θετικά, αδιάφορα το 17% και αρνητικά το 15%.

dimoskopisi prorata page

Γιατί ανεβαίνουν τα δεξιά κόμματα

Σύμφωνα με την έρευνα, τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική προτίμηση όσων μετακινήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα σε κόμμα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έπαιξε «η απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%), ενώ οι εξελίξεις που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας ήταν: η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%), η αύξηση της εγκληματικότητας(34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και η ακρίβεια (24%).

dimoskopisi prorata page dimoskopisi prorata page

Στο ερώτημα τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στην κεντροδεξιά, η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη (ΝΔ 54%, Ελληνική Λύση 14%).  Η εικόνα όμως αλλάζει, όταν καλούνται να απαντήσουν όσοι αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, όπου η ΝΔ πιέζεται από την Ελληνική Λύση (31 έναντι 30%), ενώ 8% εμφανίζεται να παίρνει η Νίκη, 7% η Φωνή Λογικής και 3% οι Σπαρτιάτες.

dimoskopisi prorata page

Το σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, εκτιμά ότι στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της ΝΔ θα καταγράψουν άνοδο (58%), ενώ μόνο το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

dimoskopisi prorata page

Τέλος στο ερώτημα αν η χώρα κινείται στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση το 63% λέει μάλλον ή σίγουρα προς τη λάθος ενώ το 34% σίγουρα ή μάλλον σίγουρα προς τη σωστή.

dimoskopisi prorata page

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διαμάχη στη Βουλή ανάμεσα σε Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλο: «Παρακρατικοί στο συλλαλητήριο» – «Αποδείχτηκαν αντιεξουσιαστές»
«Τους αστυνομικούς ποιος τους χτύπησε;» ρώτησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας με εκείνη να απαντά ότι δεν είδε κανέναν τραυματία άνδρα της ΕΛΑΣ
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
Εθνική Πινακοθήκη: «Ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος άρπαξε βίαια τους πίνακες και τους πέταξε στο δάπεδο» – Εικόνες από την καταστροφή των έργων
Αμετανόητος εμφανίζεται ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ - «Ξεκρέμασα τέσσερις εικόνες, βέβηλες εικόνες, δυο από αυτές μου ξέφυγαν μόλις πήγα να γυρίσω και έσπασε το τζαμάκι τους»
Εθνική Πινακοθήκη