Ενισχυμένο κατά 4,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για τον ΣΚΑΪ.
Στην προέλευση της πρόθεσης ψήφου, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση τι είχαν ψηφίσει το 2019 όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, το 39% απάντησε ΚΙΝΑΛ, το 23% ΝΔ (που αντιστοιχεί στο 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2019) και το 22% ΣΥΡΙΖΑ (που αναλογεί στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019). Παράλληλα, το 10,5% ανέφερε είτε ότι είχε ρίξει «άκυρο ή λευκό» είτε ότι απείχε από τις εκλογές είτε δεν είχε δικαίωμα ψήφου, ενώ 5,5% είπε ότι είχε ψηφίσει άλλο κόμμα.
Ως προς τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό των ερωτηθέντων που προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ, το 40% χαρακτηρίζει τον εαυτό του «Κεντροαριστερό», το 38% «Κεντρώο», το 6% «Αριστερό» και άλλο ένα 6% «Κεντροδεξιό». Ακολουθεί ένα 5% που αναφέρει «τίποτα», ένα 2% «άλλο», ένα ακόμα 2% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ» και μόλις 1% αυτοχαρακτηρίστηκε «Δεξιός».
Συμμετοχή του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας
Παράλληλα, θετικά βλέπει η πλειοψηφία του δείγματος (65%) το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας. Συγκεκριμένα, απαντώντας υποθετικά στην ερώτηση αν το Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- βρίσκεται στην τρίτη θέση και το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα είναι καλό να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα, το 29% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά, το 36% είπε «μόνο με προϋποθέσεις», το 24% τάχθηκε κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου και το 11% αποκρίθηκε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».
Αναλυτικότερα, από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, το 48% σημείωσε ότι το κόμμα μπορεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 24% απάντησε αρνητικά, το 23% θετικά και ένα 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».
Παρόμοια είναι η εικόνα και στο σύνολο όσων προτίθενται να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής, με το 43% να στηρίζει τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο υπό προϋποθέσεις, το 29% να τάσσεται κατά και το 27% υπέρ.