Πολιτική

Δημοσκόπηση: Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό θέλει το 61%!

- Ποσοστό άνω του 60% θέλει να γίνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό - "Όχι" σε συμβιβασμό με τον όρο "Μακεδονία" - Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τις πιθανές ονομασίες - Προβάδισμα 10,5% για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμα μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση για το πως οι Έλληνες “βλέπουν” τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η πλειοψηφία των πολιτών ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων και απορρίπτει όποια ονομασία έχει τον όρο “Μακεδονία”.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για την εφημερίδα Τα Νέα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες δεν θέλουν ούτε να… σκέφτονται πως η ΠΓΔΜ θα έχει όνομα που να φέρει τον όρο “Μακεδονία”. Και φαίνεται επίσης πως… στηρίζουν τη θέση του Πάνου Καμμένου για δημοψήφισμα σχετικά με το όνομα.

Όλα αυτά ενώ η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το ευρύ προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και φλερτάρει με την αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει περισσότερες «ψήφους» στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός αλλά… χάνει από τον κανέναν!

Ας τα δούμε αναλυτικά

Εν αρχή ην το Σκοπιανό

Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες που μετείχαν στη δημοσκόπηση για το αν υπάρχουν περιθώρια για κοινά αποδεκτή λύση. Το 50% απαντά θετικά αλλά το 44% πιστεύει το αντίθετο!

Όταν και αν βρεθεί αυτή η «κοινά αποδεκτή λύση», οι πολίτες ζητούν να αποφασίσουν οι πολίτες. Το 61% των ερωτηθέντων ζητά να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ και μόλις το 35% θέλει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του δημοψηφίσματος έχει τεθεί ήδη ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Επίσης, μόλις την Παρασκευή (19.01.2018) ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάρεφ δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει και τη χώρα του δημοψήφισμα για την όποια λύση υπάρξει.

“Όχι” στη… “Μακεδονία”

Η οποία, σύμφωνα με τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”. Η συμφωνία με βάση τις προτάσεις που έκανε πριν από μερικές μέρες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απορρίπτεται με συντριπτικά ποσοστά.

Είναι ενδεικτικό ότι την ονομασία “Άνω Μακεδονία” απορρίπτει το 78% των ερωτηθέντων (σε αντίθεση με το 18%). Το “Νόβα Ματσεντόνιγια” απορρίπτει το 77% (υπέρ είναι το 19%) και το Νέα Μακεδονία απορρίπτει το 82% (υπέρ το 15%).

Η πρόθεση ψήφου

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί, βάσει των όσων δείχνει η δημοσκόπηση, να φλερτάρει με την αυτοδυναμία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί το διψήφιο προβάδισμά του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 35,4% έναντι 24,9% του ΣΥΡΙΖΑ.

Με διψήφιο ποσοστό “φλερτάρει” και το Κίνημα Αλλαγής, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, που λαμβάνει 9,8%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,9% και η Χρυσή Αυγή, που έχει υποχωρήσει στην 5η θέση με 6,6%.

Στο 3,2% είναι η Ένωση Κεντρώων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,7%, η Ελληνική Λύση με 19,% και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. «Άλλο» απαντά ότι θα ψηφίσει το 4,6%.

Στην πρόθεση ψήφου (σ.σ.: “Αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές τι θα ψηφίζατε;” ήταν το ερώτημα) η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 26% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής (σ.σ. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) 7,2%, ΚΚΕ με 5,1%, Χρυσή Αυγή με 4,9%, Ένωση Κεντρώων με 2,4%, ΑΝΕΛ με 2%, Πλεύση Ελευθερίας με 2%, Ελληνική Λύση με 1,4%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 11,1%. «Άκυρο» δηλώνει το 6,3% και το 9,2% των ερωτηθέντων δεν θα ψηφίσει.

Καταλληλότερος και εκλογές

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 25% του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 19%. Όμως και τους δυο τους νικάει ο… «Κανένας», που συγκεντρώνει 36%.

Το 61% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, σε αντίθεση με το 34% που πιστεύει πως θα οδηγηθούμε στις κάλπες πριν από το 2019.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα