Site icon NewsIT
11:16 | 05.09.15

Δημοσκόπηση – εκλογές 2015: Θρίλερ για γερά νεύρα! Ανακάμπτει η ΝΔ, δυσκολεύεται ο Λαφαζάνης!

Φωτό - Παραπολιτικά

Φωτό - Παραπολιτικά

Newsit Newsroom

- Οριακή διαφορά στην πρόθεση και την εκτίμηση ψήφου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δίνει νέα δημοσκόπηση - Βραχύ αλλά... προβάδισμα της "γαλάζιας" παράταξης με 0,6% - Σαφές το μήνυμα στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, αφού το 80% εκφράζεται... ευρωπαϊκά - Και πάλι εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ, σε "ρηχά νερά" η "Λαϊκή Ενότητα" του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σταθερά η... έκπληξη με Βασίλη Λεβέντη μέσα στο Κοινοβούλιο! - Μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών - "Καταπέλτης" οι ερωτηθέντες για την συγκυβέρνηση ΣΥΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

Δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και ο προεκλογικός “πυρετός” ανεβαίνει.

Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις τόσο στην επαρχία, όσο και στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ωστόσο ένα καθοριστικό κομμάτι σε κάθε εκλογική μάχη είναι φυσικά οι δημοσκοπήσεις.

Τα συμπεράσματα μίας νέας δημοσκόπησης, λοιπόν, έρχονται να κάνουν ακόμη πιο “θολό” το τοπίο για την… 21η Σεπτεμβρίου, αφού το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας -από οποιαδήποτε πλευρά- μοιάζει να απομακρύνεται για τα καλά, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως “κονταροχτυπιούνται” για την πρωτιά.

Μία πρωτιά που ελλείψει αυτοδυναμίας (όπως όλα δείχνουν), μετατρέπει τα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών στο πλέον “καυτό” ζήτημα για τα κομματικά επιτελεία.

Εκτός όμως από το αν η… “μπίλια” θα κάτσει στο “μπλε” ή στο “κόκκινο”, εξίσου σημαντικό, αν όχι και περισσότερο, είναι το τι γίνεται με τα ποσοστά των υπόλοιπων δυνάμεων.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 5,2%, ενώ ακολουθούν από κοντά Χρυσή Αυγή με 5,1% και Ποτάμι με 4,8%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων ισοδυναμούν με ένα ποσοστό στο 4%, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να παίρνει… οριακά το εισιτήριο για την Βουλή, με ποσοστό 3,4%.

Σε μία ακόμη δημοσκόπηση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μακριά από την είσοδό τους στο επόμενο Κοινοβούλιο, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 2%.

Αναλυτικά τα ευρήματα

Η δημοσκόπηση έγινε από την Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά, που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015.

Οριακή είναι η διαφορά τόσο στην πρόθεση, όσο και στην εκτίμηση ψήφου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο να περνά για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ίδια μέτρηση έχουν και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, κάτι που δείχνει την ρευστότητα του πολιτικού κλίματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στα θετικά του ότι διαθέτει μεγαλύτερες “εκλογικές δεξαμενές” από τη Νέα Δημοκρατία και επιπλέον ότι συνεχίζει να προηγείται της ΝΔ στον χώρο του Κέντρου, με πρόθεση ψήφου 22,1% έναντι 18,7% της “γαλάζιας” παράταξης.

Η ΝΔ από την πλευρά της έχει το πλεονέκτημα της δυναμικής ανάκαμψης (ήδη στην παράσταση νίκης μείωσε μέσα σε μία εβδομάδα τη διαφορά που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 45 μονάδες στις 27), καθώς και τη σταδιακή βελτίωση της εικόνας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος πέρασε πρώτος σε δημοφιλία.

Συνεχίζει όμως να υπολείπεται του κ. Τσίπρα στην αντιλαμβανόμενη καταλληλότητα για πρωθυοπυργία (αν και βελτιώνεται και σε αυτό τον δείκτη).

Ευρώ, δραχμή και δημοτικότητα

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα, αφού 8 στους 10 επιθυμούν παραμονή στο ευρώ, ενώ μόλις ένα 16% επιθυμεί την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Όσο για την αξιολόγηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Οι ερωτηθέντες εκφράζουν αρνητική άποχη σε ποσοστό 72%, ενώ η “θετική ψήφος” συγκεντρώνει το 22%.

Διαβάστε περισσότερα για εκλογές και δημοσκοπήσεις

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version