Στις 5,8 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Κάπα Research, την περίοδο 5 – 9 Μαΐου 2023 σε δείγμα 1.202 άτομα σε 13 περιφέρειες της χώρας.
Στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ 8,5%. Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 6,6% ενώ το όριο εισόδου στη Βουλή περνάνε τόσο η Ελληνική Λύση με 3,8%, όσο και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Παράλληλα, «Δεν έχω αποφασίσει» δηλώνει το 9,2% ενώ τέσσερα κόμματα (Εθνική Δημιουργία, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΑΝ και Νίκη) καταγράφουν ποσοστό από 1 έως 1,3%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην παράσταση νίκης προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 60% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19% ενώ το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προτιμά για Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 33% τον Αλέξη Τσίπρα. 24% δηλώνει «κανέναν από τους δύο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά στο ερώτημα ποια κυβέρνηση προτιμούν, το 29% απαντά «αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας», το 28% «κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, 14% δηλώνει ότι προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και 8% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση ποιον προτιμούν οι ψηφοφόροι για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα με ποσοστό 41%, οκτώ μονάδες πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει 33%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Το 51% απαντά ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη, ενώ το 45% πιστεύει ότι είναι καλύτερη ή μάλλον καλύτερη.
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της διαχείρισης των κρίσεων της τετραετίας, η κυβέρνηση περνά τη… βάση στα ελληνοτουρκικά, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 51% θετικών ή μάλλον θετικών αξιολογήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά την διαχείριση που έγινε στο δυστύχημα στα Τέμπη και την υπόθεση των υποκλοπών θετικά ή μάλλον θετικά την αξιολογούν το 23% και 24% αντιστοίχως. Στην πανδημία του κορονοϊού θετικά αξιολογείται από το 42%, ενώ μόλις 28% απαντά ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε θετικά ή μάλλον θετικά την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.