Τετάρτη, 20 Νοε.
21oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Μπροστά με 16,4% η ΝΔ

Δημοσκόπηση: «Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Μπροστά με 16,4% η ΝΔ

Μπορεί τα πράγματα να… χαλαρώσουν (σ.σ. τελειώνει και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε λίγες ώρες) αλλά η μετάλλαξη Δέλτα που έρχεται από την Ινδία προκαλεί νέα ανησυχία. Και μαζί μ’ αυτή εντείνεται η συζήτηση για την ανάγκη του εμβολιασμού αλλά και την υποχρεωτικότητά του. Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να ρίξει φως στις απόψεις της κοινωνίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει «πισωγυρίσματα» σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα ο στόχος είναι αυτό να μη συμβεί. Γι’ αυτό και τις επόμενες μέρες με… προνόμια και καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει περισσότερους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Ταυτόχρονα, όμως, συζητείται όλο και περισσότερο το θέμα της υποχρεωτικότητας. Και υπέρ αυτής είναι πάνω από το 60% σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση.

Αυτό δείχνει η έρευνα της Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα: ότι το 64,8%, τάσσεραι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, οι αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. Στον αντίποδα, μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά.

Παράλληλα, οι πολίτες δείχνουν να είναι ανεκτικοί έναντι όσων αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν και μόνο ένας στους δέκα (9,6%) ζητεί την απόλυσή τους και άλλος ένας (9,2%) τη μείωση του μισθού τους. Η πλειονότητα, σε ποσοστό 45,8%, προκρίνει ως μέσο αντίδρασης της Πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία, ενώ το 24,7% δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση.

Προβάδισμα ΝΔ

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν δυο χρόνια από τις εκλογές και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προηγείται 16,4%.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,6% (+1,2% από την προηγούμενη μέτρηση) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2% (+0,2%).

Από εκεί και πέρα, το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα με 6,4% (-0,4%), στην τέταρτη θέση παραμένει το ΚΚΕ με 5,5% (+0,1%) και ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,5% (-0,8%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (+0,1%). Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 12,9%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 56,9% των πολιτών και αρνητικά από το 42,5%, ενώ οι αντίστοιχες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στο 55,2% και 43,9% αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 55,6% των ερωτηθέντων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 31,2%, τρίτη είναι η Φώφη Γεννηματά με 27,6%, που υπερέχει με βραχεία κεφαλή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είναι δημοφιλής στο 27,2% των πολιτών. Ακολουθεί ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23,9% και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο 14,5%.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 53,4%, έναντι του 25,8% που δηλώνει προτίμηση στον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν λείπουν οι τομείς της κυβερνητικής πολιτικής στους οποίους η πλειοψηφία της κοινής γνώμης βάζει αρνητική βαθμολογία, όπως είναι το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια των πολιτών, η Παιδεία, αλλά και τα Εργασιακά.

Το 35,2% εκφράζει «υποστήριξή» στην κυβέρνηση, το 22,4% δηλώνει ότι η πλέον κατάλληλη λέξη για την έκφραση της στάσης του είναι η «ανοχή», το 21,8% εκφράζει «απογοήτευση» και το 19,1% «θυμό».

Στο ερώτημα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα τα επόμενα δυο χρόνια, το 36,3% απάντησε προς το καλύτερο, το 32,7% τα ίδια και το 27,7% ότι θα γίνουν χειρότερα. Το 71,4% τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, έναντι του 25,7% που δήλωσε ότι προτιμά τις πρόωρες εκλογές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις