Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, αποτυπώνει το πλέον ρευστό πολιτικό σκηνικό από όσα έχουν αποτυπωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Μόνη σταθερά η υψηλή θετική κρίση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, του κυρίου Παπαδήμου.
Από κει και πέρα είναι φανερό ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη δυσπιστία την σύνθεση της νέας κυβέρνησης, περιμένοντας να δει πως θα λειτουργήσει.
Το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα τραβήξει προς τα πάνω την κυβέρνηση του ή αν θα αποδειχθεί τροχοπέδη σε επίπεδο κοινωνίας μιλώ πάντα.
Από εκει πέρα είναι φανερό ότι μέσα σ’ αυτό το ρευστό σκηνικό εμφανίζονται χαμένοι και κερδισμένοι.
Έτσι λοιπόν, είναι προφανές, ότι ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζει εξαιρετικά προβλήματα στην εκλογική βάση του κόμματος του. Οι χειρισμοί του και η στάση του επιδοκιμάζονται από ένα πολύ μικρό μέρος του κόμματος του.
Αυτό, δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για το πως θα μπορέσει ο ίδιος να διαχειριστεί και το κόμμα του σε επίπεδο δομής, οργάνωσης και λειτουργίας και το εκλογικό σώμα που τον στήριξε πριν δύο χρόνια.
Στον αντίποδα ο Κ. Σαμαράς δείχνει ευνοημένος τουλάχιστον αυτές τις πρώτες ημέρες και αυτό γιατί η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, σε πολύ υψηλά ποσοστά της τάξης του 70%, επιδοκιμάζει την στάση και τους χειρισμούς του.
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δημιουργούν τάσεις που τέμνουν οριζόντια όλα τα κόμματα.
Βεβαίως, παντού υπάρχουν πλειοψηφικές απόψεις και μειοψηφικές όμως σ’ όλα τα κόμματα υπάρχουν και οι δύο απόψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ μπορεί να βρει κανείς ένα ποσοστό 20% που κρίνει θετικά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό που κρίνει θετικά 33% τον κ. Παπαδήμο.
Άρα τιποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Από την στιγμή που υπάρχουν οριζόντιες τομές, είναι πολύ πιο εύκολο να υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες μετακινήσεις, είτε ανάμεσα στα κόμματα που υπάρχουν σήμερα, είτε και από τα σημερινά κόμματα σε νέα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν.
Στο περιβάλλον αυτό δεν θα περίμενε κανείς παρά να έχει σημαντικές μεταβολές και η πρόθεση ψήφου. Έτσι λοιπόν, έχουμε ιστορικό χαμηλό για το ΠΑΣΟΚ 11,8% με σημαντικές μετακινήσεις ψηφοφόρων του σε όλα τα κόμματα και κυρίως προς την Δημοκρατική Αριστερά αλλά και προς την ΝΔ με ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του το οποίο δηλώνει πως, είτε δεν θα πάει να ψηφίσει, είτε θα επιλέξει το λευκό.
Έχουμε μικρή μείωση και για τη Νέα Δημοκρατία η οποία διατηρεί ένα πολύ καθαρό προβάδισμα που πλησιάζει τις 10 μονάδες, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Μικρή μείωση και για τα ποσοστά του ΛΑΟΣ.
Τα κόμματα που συμπράττουν στο σχηματισμό της στήριξης της νέας κυβέρνησης, εμφανίζουν μία μικρή απώλεια και το ΠΑΣΟΚ μια πολύ μεγάλη πτώση. Από την άλλη μεριά ωφελημένα εμφανίζονται τα κόμματα εκείνα που έχουν διατηρήσει κριτικές αποστάσεις από την κυβέρνηση, κυρίως η Δημοκρατική Αριστερά χωρίς να είναι κάθετα αντίθετη. Τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 3,7% πριν 10 μέρες στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ALCO για το “Πρώτο Θέμα” εμφανίζονται σήμερα στο 6,3% .
Ικανή είναι και η άνοδος για το ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει το 5,8% αλλά και για το ΚΚΕ που φτάνει το 8%.
Αθροιστικά λοιπόν τα ποσοστά των κομμάτων της αριστεράς είναι ενισχυμένα και αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι φαίνεται πως έχει ανοίξει ένας ευρύς δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και στα κόμματα αυτά.
Η εξέλιξη της τάσης αυτής μπορεί να κρίνει πολλά στις εβδομάδες στους μήνες που έρχονται και γιατί όχι και για την ημέρα των εκλογών. Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή δημοσκόπηση της ALCO για το NEWSIT καταγράφει τις αντιδράσεις της κοινωνίας εν θερμό, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.
Είναι επίσης βέβαιο ότι οι τάσεις της κοινωνίας θα κατασταλάξουν σε μεγαλύτερο βαθμό αφού πρώτα η κυβέρνηση δώσει δείγματα γραφής και αφού πρώτα αισθανθούμε όλοι πως ξεκαθαρίζει το πολιτικό περιβάλλον. Οι τάσεις που αποτυπώνονται είναι νομίζω σημαντικές, κυρίως γιατί επιβεβαιώνουν πως από πλευρά κοινωνίας και αντιλήψεων όσων συμβαίνουν βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πάρα πολλές αβεβαιότητες και με ελάχιστες σταθερές.
Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των τάσεων και θα επανέλθουμε.